Det innebär inte att den per automatik är mest kraftfull, de generation 9-processorer som sitter i ett par av konkurrenterna är lite biffigare men drar mer ström, och AMD Ryzen 5 som ett par andra deltagare har drar ungefär jämnt med den.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Pavilion 15 är en välbyggd, snygg och relativt kraftfull dator, men en som faller lite mellan stolarna. Den är slimmat designad för portabilitet, med de kompromisser det innebär i funktion, men har inte batteritiden för att matcha det.

Positivt

  • Goda prestanda för allt utom spel
  • Snygg, slimmad design
  • Bekvämt tangentbord och mus
  • Överlag tyst drift

Negativt

  • Något blek bildskärm
  • Måttlig batteritid
  • En del bloatware
Prestandamässigt placerar sig HP:s dator ungefär mitt i startfältet, men förutom för spel, där de tre datorerna med Geforce GTX-kort är i en klass för dig, så är skillnaden mellan datorerna i testet marginell. Alla har pålitliga prestanda för många olika sorters jobb. Här får vi ett Geforce MX250-kort, vilket ger extra skjuts till grafiktunga program som Photoshop, men inte riktigt är kraftfullt nog för att spela spel.

Datorn har en slimmad design, med relativt tunna skärmkanter, om vartannat mörkgrå eller ljusgrå aluminium i chassit och en överlag snygg stil, med enstaka designelement som gör att den sticker ut, till exempel ett mönstrat galler för högtalare ovanför tangentbordet. Skärmmarginalen ovanför skärmen är lite bredare, och här sitter också en extra stor kameradel, med både vanlig 720p-webbkamera och en ir-enhet som gör att du kan använda ansiktsinloggning.

Högljudd, men bara ibland

Med tunn form och lite mer fokus på mobilitet än de flesta av datorerna i testet har HP två utmaningar. Det ena är att få till bra kylning för den nya processorn och extra grafiken. Den är inte lika krävande som testets speldatorer på den punkten, men kräver fortfarande lite extra. Och för det mesta klarar sig Pavilion 15 bra, med passiv kylning eller ett lätt susande från fläktar, men enstaka tillfällen kan ett rejält väsande dra igång.

HP Pavilion 15

Det andra problemet är mindre plats för sådant som externa anslutningar. Här finns en hdmi-port och fortfarande en ethernetanslutning, men bara tre usb-portar, två av typ a och en av typ c. HP har dock fortfarande fått plats för en sd-kortläsare i fullstorlek, vilket är positivt.

Datorns tangentbord har silvergrå design som gör texten på den svår att läsa i vissa lägen. Svarta knappar hade varit bättre. Men mekaniska kvaliteten i dem är god och det är överlag lätt att skriva på. Musplattan under är lite extra bred, men även lite extra kort, likaså är funktionsknapparna i tangentbordet kompakta.

Bäst att jobba på, blek för film

Det ser ut som om högtalarna ovanför har fått utrymmesprioritet. Och riktigt så bra låter de inte att vi tycker de rättfärdigar det. Det är snyggt och detaljerat, men utan någon direkt påtaglig bas. Detta trots att vi ställer upp inställningarna för det så mycket vi kan i medföljande Bang & Olufsen-appen.

Skärmen är en ips-panel med bra färg- och kontrastegenskaper i olika betraktningsvinklar, jämn färgåtergivning, och god ljusstyrka för inomhusbruk. Färgomfånget är dock lågt, en bra bit under srgb-standard, så vi får lite fadd ton i mättnaden när vi till exempel vill titta på film. Men med korrekt färgåtergivning inom den palett den klara av och skarp kontrast är den trevlig att titta på för Office- och webbinnehåll.

HP Pavilion 15

HP lägger till både en del nyttiga extraprogram och verktyg, och väldigt mycket extra tjafs till sin Windows-installation. Provprenumeration på säkerhetspaket, Netflix, ett gäng rena reklamlänkar och småspel vi lika gärna kunde ladda hem själva hade det varit skönt att slippa.

Specifikationer

Produktnamn: HP Pavilion 15-CS3022no
Testad: Februari 2020
Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Nvidia GeForce MX250, 2GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport, 2 st usb 3.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 25 GB Dropbox, ansiktsinloggning
Batteritid: 5h (hög belastning), 9h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-41 dBa
Storlek: 36,2 x 24,6 x 1,8 cm
Vikt: 1,85 kg
Rek. pris: 9 990 kr
Pris: 9 990 kr på HP.se.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 546 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 824 poäng
Geekbench 5, grafik (OpenCL): 11 164 poäng
Disk, läsning: 781,1 MB/s
Disk, sökning: <0,1 ms

Betyg: 4 av 5