Under covid-19-pandemin har flera artister i stället valt att framträda med livespelningar på webben. Men allt är inte ljuv musik – de senaste veckorna har många falska konsertarrangemang markandsförts på Facebook. Artister som Bob Hund, Sven-Ingvars och Sylvester Schlegel hör till de svenska namn som just nu utnyttjas av skojare.

På det sociala nätverket marknadsför arrangörer med namn som "Live Concert" och "Live Stream Concert" onlinespelningar med olika artister. Evenemangssidorna är oftast skrivna på engelska och pekar intresserade till olika registreringssidor där bland annat kortinformation efterfrågas. Någon sådan ska du definitivt inte dela med dig av – spelningarna existerar inte – och den som trillar dit riskerar att bli av med sina besparingar.

Både Bob Hund och Sylvester Schlegel dementerar de falska spelningarna på sina Facebook-sidor. Även informationssidan Bluffakuten har uppmärksammat fenomenet.

Falska evenemang av den här sorten är ingen nyhet i sig, men tycks däremot ha skjutit i höjden nu när de flesta sitter hemma och törstar efter kulturevenemang. Ser du en konsert du är intresserad av – besök artistens officiella Facebook-sida för att kontrollera uppgifterna. De flesta skriver också ut på sina hemsidor när spelningar och framträdanden är tänkta att äga rum.