Medan Huawei tvingats köra i egna hjulspår på mobilsidan har de inte samma bekymmer med sina pc-datorer, och har under året presenterat en intressant samling nya laptops. Vi testade tidigare deras enklare och mer prispressade Matebook D14 och Matebook D15. Nu har turen kommit till premiumsegmentet, och en ny modell av slimmade Matebook X Pro.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Matebook X Pro är en snygg och klanderfritt byggd dator med senaste processorn och pigg extra grafik. Men förutom en ny färg och en större ssd så är det lite torftigt med andra nyheter. Det känns som ett för försiktigt steg när vi knappt kan skilja den från en två år gammal föregångare. Å andra sidan var den föregångaren väldigt bra, så det här är fortfarande helt klart kvalitet.

Positivt

  • Slimmad, snygg och välbyggd
  • Bra prestanda för en ultrabook
  • Väl dämpad kylning
  • Rent Windows

Negativt

  • Inte optimalt lätt
  • Ingen wifi 6
  • Priset

Till det yttre har Matebook X Pro sett i princip likadan ut sedan den första modellen kom 2018. Är det några förändringar i stil och format mellan modellen vi testade 2018 och modellen vi testar 2020 så kan vi inte identifiera dem. Det är samma slimmade och avskalade design med ett chassi helt i aluminium, med 13,9-tumsskärm i 3:2-format och tunna kanter på sidorna och upptill.

Detta gör den kompakt på bredden men längre än de flesta på längden. Dess stabila aluminiumchassi ger den en gedigen byggkvalitet, men är det en extrem lättviktare du är ute efter finns det andra alternativ som ligger närmre ett kilo istället för som här strax över 1,3 kilo.

Nu även lite färggladare

En nyhet är dock själva färgen på datorn. Matebook X Pro finns i två modeller, en med Intel Core i5 och en med Intel Core i7, och Core i7-modellen går numera att få i gröntonad aluminium istället för den vanliga mörkt grå. Denna kallas för emerald green, medan den svarta heter space grey.

Matebook X Pro
Tangentbordet har knappar med låg slaghöjd men fin mekanisk känsla. Det är klara Macbook-vibbar på det. 

Det kom en Matebok Pro X även 2019, men den blev inte tillgänglig i Sverige förrän nu på våren 2020 så den tog vi aldrig in för test. De säljs i skrivande stund i flera stora butiker och det kan vara svårt att skilja dem åt, då många butiker bara skriver ut ”Matebook X Pro” men inte årsmodellen.

För att inte råka köpa en gammal gör du kolla in processorn. Den är uppgraderad till tionde generationens Core, Core i5-10210U eller Core i7-10510U. Den nya Core i7-mpodellen har också en större och snabbare ssd än förut. 1 TB stor och med läshastigheter över 1,5 GB per sekund, där föregångaren landade på ungefär 1 GB/s.

Jämför med 2018 års modell har grafikkortet uppgraderats från Geforce MX150 till MX250, vilket ger en extra skjuts i program som Photoshop, och till och med gör att det går att spela en del enklare spel på den, i alla fall så länge du ställer ner skärmupplösningen till 1080p. Men det är samma grafikkort som i 2019 års modell, så någon egentlig nyhet är det inte.

Ligger efter i utvecklingen

Sedan är det två andra saker som vi hade önskat oss en uppgradering av, men inte får. För det första ram-minnet, som fortfarande är av ddr3-typ. Det känns lite gammalt i en dator 2020. Det lär dock inte påverka din användarupplevelse mer än marginellt. I en notebook som denna ger ddr4 framför allt aningen lägre energiåtgång, men det gör minimal skillnad jämfört med andra strömförbrukande komponenter som processor och skärm.

Matebook X Pro
Det är samma slimmade och avskalade design som tidigare års modell.

Det andra vi saknar är wifi 6-stöd. Här stödjs bara gamla wifi 5, eller 802.11ac. Vi gissade först att detta kunde ha med Huaweis blockad-bekymmer att göra, då det förra våren kom nyheter att de uteslutits ur Wifi Alliance. Men det var väldigt tillfälligt och redde ut sig snabbt. Andra Huawei-prylar, som nya flaggskeppstelefonen P40 har wifi 6-stöd. Så varför det inte finns här har vi ingen aning om. Det är synd, då vi inte kan utnyttja de extra bra räckvidderna i ett sådant nätverk.

Matebook X Pro har fortfarande webbkameran gömd i en utfällbar lucka dold som en funktionsknapp i tangentbordet, och det ger fortfarande samma knäppa grodperspektiv att använda den. Däremot har kvaliteten i kameran uppgraderats, eller möjligen bara drivrutinerna för den.

Slutresultatet är i alla fall att den inte alls är så inkonsekvent i ljushanteringen och brusig i bilden som sin föregångare. Men den som videokonfererar mycket i dessa tider kan nog vilja skaffa en bättre separat kamera på usb och hänga på skärmen vid behov. Då är det bra att datorn har både två usb-c-portar och en stor usb-a-port, vilket inte är så vanligt i den här storleksklassen längre.

Gott om anslutningar, men vilka?

Samtliga portar är av usb 3-typ och på typ c-kontakterna har du även batteriladdning och displayportutgångar. Om det är fullt thunderbolt 3-stöd, det vill säga även extern pci express, framgår inte riktigt. Intels Thunderbolt Control Center finns installerad på datorn, och enligt den är en av de två usb-c portarna en sådan.

Matebook X Pro
Usb-portar som kan göra mycket. Här laddar du batteriet och ansluter skärmar. 

Pluggar vi in en usb-lagringsenhet i den främre av de två portarna så dyker den upp i programmet som en ”Port 1”. Men då vi inte har en enhet som använder pci express att testa med kan vi inte säga med hundra procents säkerhet om det kommer att fungera. Och då sådana än så länge är väldigt ovanliga så kommer du långt med de funktioner portarna bevisligen har. Dessutom får du med Huaweis lilla usb-c-docka med extra hdmi- vga- och usb-portar på, om du behöver fler anslutningar.

Skärmstorlek och upplösning har inte förändrats på två år, men vi tror att själva skärmpanelen denna gång bytts ut. Den är av ltps-typ istället för ips. Dessa delar de flesta egenskaper i bildkvalitet, det handlar mest om en skillnad på kristallnivå som gör att det är lite enklare att bygga extra punkttäta paneler med ltps.

Skarp och ljusstark

Här får vi dock samma punkttäthet som tidigare, härligt skarpa 3 000 x 2 000 pixlar, med srgb-klass på färgomfånget och bra ljusstyrka. Faktiskt högre än de 450 cd/m2 som specifikationsbladet från Huawei säger. Vi landar snarare på precis över 500 cd/m2 när vi mäter. Det är riktigt bra och gör den fullt användbar ute i solen.

Detta trots en helblank skärmyta, vilket datorn haft sedan första modellen, då den även har pekfunktion. På full ljusstyrka är svarta toner lite bleka, vilket påverkar totala kontrasten, men går vi ner till cirka 80-90 procent så dämpas det avsevärt och vi får bra balans i bilden.

Vid sidan av tangentbordet sitter uppåtriktade högtalare som ger snyggt rent ljud med hög volym utan distorsion, god detaljering och hyfsad bas. Vi hade dock önskat oss något sätt att trimma ljudbilden, en equalizer eller något liknande. Den något vassa diskanten hade varit trevligt att kunna dämpa en aning.

Trimmad kylning för mer lugn och ro

Den nya processorn ger datorn en viss kick uppåt i prestanda men verkar framför allt ha gjort susen för dess värmeutveckling. Datorn kan jobba på rätt så intensivt korta stunder utan att behöva någon fläktkylning alls. Och när den går igång varierar den från ett dämpat sus till något lite mer påtagligt. Men särskilt högljudd blir den aldrig.

Matebook X Pro green
Matebook X Pro, ett grönare alternativ.

Däremot kan den då bli rätt så varm på undersidan och i övre halvan av tangentbordet. Inte så att det oroar, men det kan vara irriterande om du ska jobba på den en längre tid. Om det även påverkar batteritiden låter vi vara osagt. Vi får ut pålitligt bra driftstid, men ingenting som sticker ut som exceptionellt. Du kan klara dig en full aktiv arbetsdag. Beroende på hur du jobbar. Behöver Geforce-grafikkretsen belastas kortas batteritiden påtagligt.

Slutligen har datorn samma två extrafunktioner som föregångarna. Dels smart fingeravtrycksläsare i på-knappen som registrerar ditt fingeravtryck vid första tryck, så att du direkt kan bli inloggad i datorn. Dels inbyggt nfc som gör att du kan identifiera en mobil bara genom att lägga den emot datorn.

Detta funkar framför allt ihop med en funktion i PC Manager, ett program som även sköter lite extra systeminställningar och uppdateringar. Du kan parkoppla en Huawei-mobil och få enklare och smidigare sätt att dela data, filer och urklipp mellan dem. Du kan även dela skärm med vissa telefonmodeller.

Det samt ett par småprogram som sköter färgtemperatur för skärmen och enklare ljud- och grafikinställningar är de enda extraprogrammen som är förinstallerade. Datorn är precis som alla Huaweis laptops utmärkt fri från bloatware.

Matebook X Pro webbkamera
Placeringen på webbkameran gör att den endast passar för den som giullar att se ner på folk.

Matebook X Pro 2020 finns att förbeställa nu och börjar levereras 1 juni. Den Core i7-modell vi testat har ett rekommenderat pris på 20 999 kronor, och en lite enklare modell med Core i5-processor och 512 GB ssd kostar 18 999 kronor.

Specifikationer

Produktnamn: Matebook X Pro 2020 (MACHC-WAE9LP)
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Huawei
Processor: Intel Core i7 10510, 1,8 GHz quad core
Grafik: Geforce MX250, 2 GB
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 13,9 tum blank ltps, 3000x2000 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3 typ c med displayport, usb 3 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5, nfc
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Dockningsdosa på usb, TPM
Batteritid: 2h 30min (hög belastning), 17h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 30,4 x 21,7 x 1,46 cm
Vikt: 1,33 kg
Rek. pris: 20 999 kr
Pris: 20 990 kr på Komplett

Prestanda

Cinebench R20: 1 321 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 662 poäng
Geekbench 5, gpu (CUDA): 9 159 poäng
Disk, läsning: 1 740,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5