Du har säkert någon gång velat skriva ut en bild i mycket stort format, medan din skrivare bara klarar vanligt A4- eller möjligen A3-papper. Om du behöver skriva ut en stor affisch eller en stor karta och inte kan eller har råd att gå till ett specialiserat företag där de kan skriva ut den åt dig med de önskade måtten finns det alternativ.

Du kan använda din vanliga hemskrivare för att skriva ut bilden på flera sidor. Det enda som krävs är att du är villig att själv klistra eller tejpa ihop arken till en affisch eller banderoll. Och förstås att du kan acceptera skarvarna i bilden – de går att göra ganska osynliga.

Det finns massor med program som kan göra detta, många av dem specialiserade för ändamålet, och du kan hitta sådana med en enkel sökning på nätet. Här visar vi hur du kan göra det med vad du redan har i datorn – gamla hederliga Microsoft Paint, ett program som funnits med sedan Windows barndom.

Tänk bara på att en bild som ska förstoras mycket bör vara ordentligt högupplöst från början, annars blir det suddigt och fult.

Affischer

1. Paint

Starta Paint och öppna den bild som vill använda. Du kan om du vill också använda programmet för att skapa en affisch med text.


Affischer

2. Skriv ut

Klicka på Skriv ut i Arkiv-menyn.


Affischer

3. Skala

Längst ned till höger kan du nu välja antal papper. Tänk på proportionerna! Klicka på OK.


Affischer

4 Skriv

Nu kommer Paint ihåg dessa inställningar och det är bara att skriva ut som vanligt. Var beredd med tejp eller klister.