Om du reser mycket med en bärbar dator behöver du ett sätt att arbeta eller ha kul medan du flyger. Precis som en mobiltelefon har Windows 10 en funktion som kallas Flygplansläge.

Du kan slå på den för att använda din bärbara dator eller surfplatta när du flyger och inaktivera den när du inte längre behöver den.

I flygplansläge är alla radiokretsar som kan störa flygplanets kommunikations- och navigationssystem avstängda. När flygplansläget är på inaktiverar Windows 10 wifi-nätverkskortet, bluetooth och eventuell mobildataanslutning (alltså 3g/4g/5g). Om datorn har trådlösa projektionsfunktioner, via tekniker som Miracast, inaktiveras de också.

Du bör aktivera flygplansläge när du går ombord. Efter start kan du individuellt aktivera Wi-Fi eller Bluetooth om du behöver använda dem medan du är på planet. När flygplansläget är aktivt visar Windows 10 en flygplansikon i systemfältet.

Flygplansläge hjälper dig också att spara ström. Eftersom vissa av enhetens komponenter är avstängda används de inte och de förbrukar inte energi. Som ett resultat får du en något bättre batteritid. Detta gör flygplansläget användbart även på andra ställen än i flygplan.

Det finns fler sätt att aktivera flygplansläget, men detta är det absolut enklaste.

Flygplansläge
  1. Klicka på nätverksikonen nere i meddelandefältet.
  2. Klicka på Flygplansläge. Detta ger dig en flygplansikon i fältet.
  3. För att återställa normalläge klickar du på flygplansikonen och väljer sedan Flygplansläge.