Den 5 juni släpps Microsofts nya Surface Book 3 i Sverige och företaget sägs ha jobbat hårt för att undvika att två-i-ett-datorn ska drabbas av värmeproblem. Dessa har i någon mån annars drabbat Surface-enheter sedan Surface Pro 3, rapporterar vår systertidning PCWorld.

Exempelvis hade varken Surface Book eller Surface Pro 4 möjligheten att gå in i ett lågenergidrivet viloläge. Något som gjorde att enheterna alltid hölls i aktivt energiläge, vilket kräver mer ström och ledde till att de hettades upp ordentligt. Detta resulterade i sämre livslängd för batteriet och att en ofta oväntat varm Surface hittades i väskan eller ryggsäcken.

Problemet var så pass påtagligt att Microsoft, flera månader efter att datorerna börjat säljas, fick släppa ny firmware för att åtgärda situationen.

Även föregångaren Surface Book 2 kunde hettas upp ordentligt i trånga miljöer, så som en väska, och plågades även av egna energiproblem då den kunde dra så mycket ström att laddaren inte hängde med.

För PCWorld uppger Microsoft att man i arbetet med Surface Book 3 haft dessa tidigare problem i åtanke och att företaget till och med testat att lägga Surface Book 3 i ryggsäckar för att se hur pass mycket värme som byggs upp. Microsoft lade också in värmesensorer i Surface Book 3 för att förhindra att temperaturen skenar iväg.

Hur väl de lyckats återstår att se. Vi kommer förstås att hårdtesta Surface Book 3 så snart den släpps.

Läs också: Microsoft visar upp ett gäng nya Surface-produkter