Fjärde generationen av AMD:s Ryzen-processorer för laptops såg dagens ljus på CES-mässan i januari i år, och nu har de första laptop-datorerna med dessa processorer börjat dyka upp.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Som ett första test av en Ryzen 4000-dator är det här en riktigt positiv överraskning, och AMD sätter sig rejält på kartan i kampen mot Intel. Som ett test av ytterligare en ROG-laptop från Asus ger den ett mer blandat intryck, men de små negativa punkterna övervägs av stora och viktiga positiva.

Positivt

  • Grymma prestanda för jobb och spel
  • God ergonomi
  • Intressant bildskärm
  • Kompakt och välbyggd

Negativt

  • Något högljudd i passivt läge
  • Går varm vid tung körning
  • Ingen webbkamera
PC för Alla rekommenderar

En tidig modell av dessa Ryzen-datorer är ROG Zephyrus G14, en kompakt gaming-laptop med 14-tumsskärm som visar sig vara riktigt intressant för fler än bara spelfantaster.

Det är inget snack om att det är en dator byggd för den som vill ha prestanda, med stabilt chassi och stora kylgaller i sidorna av datorn. Och även enklaste konfigurationen med Ryzen 5-processor har sex högt klockade kärnor och inbyggd extra grafik i form av Geforce GTX 1650ti.

Sedan går datorn att få med Ryzen 7 eller Ryzen 9-processor och kraftfullare grafik som bäst Geforce RTX 2060, och upp till 32 GB ram-minne. Priser för de olika modellerna spänner från cirka 14 000 till cirka 25 000 kronor.

Inte snabbast, långt ifrån långsammast

Vår testade modell hamnar lite över mittstrecket med en prislapp på precis under 22 000 kronor. Då får vi åttakärniga processorn Ryzen 7 4800HS, RTX 2080-grafik, 16 GB ddr4-minnen och 1 TB stor ssd. Processorn är utan tvekan den stora stjärnan i detta bygge.

Rog Zephyrus G14
Fläkthål som tar upp plats gör att alla externa portar sitter en bit fram på kortsidorna. 

Det här är alltså mellanklassen på processor i 4 000-serien, och ändå känns det som kan plöja sig igenom vad som helst med ren råstyrka. Den utklassar tionde generationens Intels Core i7-processor i samma typ av laptopdesign som sitter i MSI GS66 Stealth vilken vi också nyligen testade. Med åtta kärnor och hela 16 instruktionstrådar är den utmärkt att multitaska på. Chatta, Googla, spela spel och kolla Facebook på en gång.

MSI GS66 Stealth har dock ett snäppet vassare grafikkort, vilket gör den lite mer lämpad för rent spelande. Precis som den är Zephyrus G14 en speldator som designats för att ges ett lite mer återhållsamt intryck. Den har inte färgglada neonränder och ljusspel och ett mer rättfram och sober stil. Framför de biffiga fläktgallren på sidorna hittar vi gott om usb-anslutningar. Två av typ c som klarar upp till 10 gigabit och två vanliga usb 3-portar av typ a, samt en hdmi för extern skärm.

Det går även att ansluta displayport till en av typ c-portarna, men full thunderbolt 3-funktion med pci express och strömförsörjning handlar det inte om. Kraft ansluts med traditionell rund kontakt till en något tung men behändigt platt adapter.

God kvalitet utan riktig finess

Tangentbordet har inget rgb-ljusspel som så många andra ROG-datorer, men tydlig vit bakbelysning som går att ställa i fyra steg. Tangenterna har hög slaghöjd för en laptop, men kanske ett litet för mjukt tillslag, men det är en smaksak. Det gör dock att det är behagligt tyst att skriva på.

Rog Zephyrus G14 baksida
Skärmlocket är i matt metall med en snygg perforering i halva ytan. På vissa modeller av datorn har vi sett att dessa kan lysas upp med dioder bakom, men så verkar inte vara fallet med denna modell.

På både ovansidan och undersidan av datordelen sitter det galler med högtalarelement bakom och datorn levererar ett distinkt och kraftfullt ljud med Dolby Audio-stöd och tryck både i bas, mellanregister och diskant. Detaljåtergivningen är inte klockren i den högsta frekvenserna så en del finess i musik kan försvinna, men mycket går att rätta med manuell equalizerinställning i Dolbys app.

En lite udda detalj med datorn är att den helt saknar webbkamera. Det kan kännas som ett klart minus i dessa hemmajobbar-tider, men Asus verkar räkna med att den som vill videokonferensa, eller kanske streama när de spelar, får skaffa en bättre separat kamera på usb istället. Det känns dock lite fånigt att det inte gick att få med en liten 720p-kamera ovanför skärmen. Datorn har relativt smala skärmkanter men inte extremt, så en liten en borde de ha kunnat stoppa in.

Högfrekvent för mer än spel

ROG Zephyrus G14 går att få med lite olika skärmalternativ. I vår sitter en 1080p-panel med god ljusstyrka och breda betraktningsvinklar. Den har srgb-klass på färgomfånget och ska ha Pantone-godkänd färghantering. Ifrån första uppstart har skärmen ett påträngande blåstick i färgen, men det är lätt åtgärdat inne i Asus kontrollprogram Armuory Crate.

Armuory Crate
Armuory Crate är användbart, men inte alltid särskilt lätt att hitta rätt i.

Vi kan manuellt fixa vitbalansen, växla mellan ett gäng bildlägen varav flera är för olika typer av spel, och till och med köra en professionell kalibrering, om vi har en hårdvarukalibrator av rätt typ tillhands. I samma program får vi också översikt över prestanda, temperaturer och fläktar, och kan enkelt växla mellan olika kylningslägen.

Ett ”tyst” läge prioriterar låga fläktvarvtal, och sen finns alternativ upp till ”turbo” som sätter kylningen på konstant fullt blås vilket gör att du kan göra tunga saker på datorn länge utan att den blir överhettad. Fast då väsnas den givetvis en del, även om vi hört många laptops som låter mer. Datorn har inte något helt passivt läge, och grundsuset från fläktarna är ett konstant om än inte överdrivet irriterande bakgrundsbrus.

Skärmen har 120 Hz bildfrekvens för den som vill ha det extra flytet i spel, men tyvärr är inte responstiden i skärmen riktigt optimal för en kräsen gamer. Men som vi sett i mobiltelefoner på senare tid ger det också en extra fin känsla även utanför spel. Att scrolla i dokument och på webbsidor känns taktilt och direkt på ett väldigt trevligt sätt.

Oväntat trumfkort

Tunga prestanda och högfrekvent skärm är saker som inte brukar båda gott för batteritiden, men på den punkten överraskas vi positivt. Med processorn maxbelastad, påtaglig värmeutveckling som gör chassit ljummet både nertill och upptill, samt tungt pumpande fläktar, kan vi jobba på i ett par timmar utan problem.

Rog Zephyrus G14
Gaming-influenserna finns där i designen, men de är inte uppenbara.

Det är inte givet i den här klassen av dator. Och ännu bättre är att den blir strömsnål på riktigt om vi vill göra enklare saker. Trots konstant kylningssus klarar den bekvämt en arbetsdag av surf och enklare Officejobb.

Zephyrus G14 är väldigt mycket kraft i ett litet paket, framför allt tack vare nya Ryzen-processorn. AMD visar gång på gång att de har de rätta kvaliteterna i högprestandaklass både för desktop och laptop, och det här kan vara en av deras roligaste bidrag till bärbara datorer någonsin.

Specifikationer

Produktnamn: Rog Zephyrus G14 GA401IV-HE003T
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Asus
Processor: AMD Ryzen 7 4800HS, 2,9 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 2060 Max-Q, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 120 Hz, G-sync
Webbkamera: Nej
Anslutningar: 2st usb 3 10gb typ c med displayport, 2st usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), ca 14h (låg belastning)
Ljudnivå: 30-40 dBa
Storlek: 32,4 x 22,2 x 1,8 cm
Vikt: 1,6 kg
Rek. pris: 20 990 kr
Pris: 20 990 kr på Inet

Prestanda

Cinebench R20: 4 033 poäng
Geekbench 5, cpu: 7 827 poäng
Geekbench 5, gpu (CUDA): 73 166 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 13 966 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 5 824 poäng
Disk, läsning: 1 278,5 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5