D-Link var en av de sista tillverkarna att börja leverera wifi 6-routrar. De väntade tills standarden var färdigdefinierad och ett större antal mobiler, datorer och surfplattor försetts med rätta nätverkstekniken. 2020 kom de dock igång och DIR-X1560 var en av de första.  

Betyg 3 av 5

Omdöme

Vill du bara uppgradera till wifi 6 i lägenheten för nya mobilen och datorn, och inte bryr dig så mycket om extrem kapacitet i trådlösa i nätverket så gör DIR-X1560 jobbet till ett överkomligt pris. Men det är ingen höjdarrouter för den som vill ha detaljkontroll, en del egenheter i gränssnittet irriterar och de funktioner man får känns lite väl nerbantade. Ett tryggt köp om du har måttliga krav, men inte ett särskilt inspirerande.

Positivt

  • Stabil uppkoppling och god räckvidd
  • Lätt att installera
  • Röststyrning
  • Bra pris

Negativt

  • Begränsad bandbredd
  • Tappar hastighet på långt håll
  • Måttligt funktionsutbud
  • Bitvis virrigt gränssnitt

Testad produkt: D-Link DIR-X1560
Pris: 634 kronor hos ComputerSalg

Det är en enkel router för ett mindre hem med ganska få aktiva användare. DIR-X1560 är klassad som en AX1500-enhet, vilket innebär att den levererar upp till 300 Mbit/sek på 2,4 GHz och 1 200 Mbit/sek på 5 GHz, beskedliga siffror i wifi 6-sammanhang.

Men så är den också rejält prispressad. Det är inte den billigaste wifi 6-routern på marknaden just nu, den titeln går till Xiaomis Mi Router, i alla fall bland modeller som har svensk distribution. Vid lansering låg den på upptill 1 500 kronor i butik, men nu, sommaren 2021, kan du utan problem hitta den för bara lite drygt hälften av det.

Stabilt efter uppdatering

Vi testar routern mot en mobil och en laptop med wifi 6-stöd och får till en början bra hastigheter på nära håll, men katastrofal räckvidd, med bandbredd ner på 10-12 Mbit/sek ett rum bort. Men efter en enkel firmwareuppdatering löser sig de problemen och vi får lika stabil uppkoppling med räckvidd som räcker bra för en liten eller medelstor lägenhet, eller till och med en enplansvilla om du kan placera routern centralt. Så se till att du har färskaste mjukvaran om du skaffar en. Det kan göra viktig skillnad.

Vi kommer som bäst upp i strax under 550 megabit per sekund i överföringshastighet mellan en dator på wifi 6 och en ansluten till gigabit ethernet. Det är långt från de gigabithastigheter som de dyraste och bästa wifi6-routrarna levererar, men budget-routrar har inte tung processor och extra kanalbandbredd. Då får man nöja sig med drygt en halv gigabit.

Det är snabbt nog för det mesta du kan tänkas vilja göra, och du får alla andra fördelar med wifi 6, som mindre risk för störningar, låg latens och lätt att hantera stora mängder klienter om du till exempel har ett helt smart hem uppkopplat. 

D-link DIR-X1560
Inga överraskningar i portutbudet.

I alla fall om du kör på 5 GHz-bandet. Du kan välja mellan att köra Smart Connect och låta routern välja frekvensband åt dig, eller dela upp det på separata ssid. Gör vi det så finns det inget 802.11ax-alternativ på 2,4 GHz-bandet, men på 5 GHz finns ett mixat läge med 802.11ax.

Omärkvärdigt yttre

DIR-X1560 har en enkel design med traditionell router-utformning och ett yttre i mörkgrå plast. Den är inte extremt kompakt men inte heller överdrivet stor, och det som sticker ut mest är dess fyra fastmonterade antenner. Två är sidomonterade, vilket gör att den tar upp extra plats. Routern kan väggmonteras och ser vi till skruvhål för det på undersidan kan den monteras med kablarna uppåt eller nedåt. Det är dock lite oklart åt vilka håll antennerna ska spreta.

Baktill hittar vi en standarduppsättning nätverksportar, en gigabit-port för internetanslutning och fyra gigabit-portar för interna nätverket. Här sitter också en wps-knapp, men förutom strömbrytare inga andra funktioner eller anslutningar. Routern har ingen usb-port, så möjlighet att ansluta och dela sådant som extern disk får vi klara oss utan.

Installationen är enkel så länge vi gör den via D-Links wifi-app. Där får vi enkla steg-för-steg-instruktioner för hur den ska anslutas och konfigurationen går mestadels på automatik efter att vi scannat en qr-kod på undersidan. Enheten har ett unikt och säkert wifi-lösenord förkonfigurerat. Den är förinställd för wpa 2-säkerhet, men stödjer även wpa 3.

Mindre säkert är att lösenordet till dess användargränssnitt är ”Password”, och det finns inga krav på att sätta det till något säkrare. Du uppmanas ändra både det och wifi-lösenordet under installationen, men kan lämna bägge som de är. Är du en någorlunda smart användare, och det hoppas vi att PC för Alla-läsare är, sätter du givetvis ett nytt lösenord där.

D-link Wifi
Appen Dlink Wifi är snygg och lättöverskådlig, om än bitvis seg i uppdateringen.

Få funktioner och alternativ

När allt är klart möts vi av ett enkelt och avskalat gränssnitt med snabb översikt över nätverksstatus och anslutna klienter. Appen är dock lite irriterande seg i vissa lägen. Den kan ta en halv minut på sig att identifiera routern och släppa in oss i gränssnittet när den startas. Av till synes ingen anledning alls.
​​​​​​
I appen är det ingen enorm funktionalitet. Dels eftersom routern i sig är begränsad i funktion utan usb-port, men appen saknar också sådant som den skulle kunna innehålla, som många grundläggande wifi- och routerinställningar.

Du kan snabbdela inloggningsuppgifter med en qr-kod på skärmen, du kan aktivera ett gäst-wifi och konfigurera en extremt enkel föräldrakontroll som sätter surfschema på utvalda enheter, men inte innehåller någon sorts innehållsfilter. Du kan även kontrollera routerns diodrand på framsidan uppdatera firmware, och starta om routern.

Slutligen finns en funktion som heter ”Cloud-tjänst”, som om du koppar samman routern med ett konto hos D-Link gör att du kan styra routern med röstkommandon i Amazon Alexa och Google Assistent. Tyvärr används inte molnuppkopplingen för förenklad fjärråtkomst.

Lite mer i webbgränssnittet

Vill du göra mer, som att ställa in wifi-säkerheten, göra brandväggsinställningar och andra grundläggande saker, behöver du logga in på dess webbgränssnitt via en dator istället. Där möts vi av D-Links traditionella gränssnitt som de haft i flera år. Tyvärr går det gränssnittet till skillnad från appen inte att få på svenska.

Dlink webbgränssnitt
D-Link har haft samma webbgränssnitt i flera år nu. Vi anser inte att man ska behöva ändra på en design som fungerar bra, men lite mer detaljkontroll hade inte varit fel.

Det är ingen extremt detaljerad kontroll på routern här heller, men vi kommer i alla fall åt allt grundläggande, som säkerhetsinställningar för wifi, möjlighet att välja prestandanivå och signalstyrka på wifi, upnp-kontroll, och portvidarebefodring och en handfull liknande funktioner. Det går även här att konfigurera fjärradministration, men bara med direkt ip-nummeradressering och en manuellt öppnad port. Det är lite överkurs för många användare.

Här finns också en enkel vpn-tunnelfunktion, en QoS-funktion där du kan dra och släppa en handfull anslutna enheter till olika prioriteringsnivåer, och möjlighet att sätta globalt webadressfilter. Det sistnämnda hade varit trevligt att kunna göra per klient i föräldrakontrollen. Lite irriterande med webbgränssnittet är att det saknar ett par funktioner, just föräldrakontrolldelen, samt kontohanteringen för röststyrningen. Så du måste verkligen ha bägge gränssnitten tillhands för full funktion.

Specifikationer

Produktnamn: D-Link DIR-X1560
Testad: Maj 2020, uppdaterad augusti 2021
Tillverkare: D-Link
Trådlöst protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitetsklass: AX1500
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4st gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa 2, wpa 3
Filserver/skrivarserver: Nej/nej
Övrigt: Gästnätverk, QoS, vpn-server, stöd för Alexa och Google Assistent.
Användargränssnitt: Webb, app
Storlek inkl. antenner: 24,4 x 16,3 x 18,9 cm
Pris: 634 kronor hos ComputerSalg

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 545 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 362 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 102 Mbit/sek

Betyg: 3 av 5