I covid-19-tider har virtuella möten fått ett rejält uppsving. Ett av de populäraste verktygen för detta heter Zoom. Det används för både online-möten och distansundervisning.

Men för många som arbetar eller studerar hemifrån bara för att de är tvungna och inte har ett redan inrättat hemkontor är det ju ett problem var mötet ska hållas. Bostaden kanske inte är så stor att det går att hitta någonstans där smutstvätten, disken eller de fula kylskåpsmagneterna med barnteckningar inte syns.

Zoom har löst det problemet på ett galant sätt. Du kan få det att se ut som du sitter på en palmstrand där vågorna till och med rör sig. Eller med Golden Gate-bron i bakgrunden. Eller varför inte rymden? Du kan använda valfri egen bild också.

Detta kallas för virtuell bakgrund och fungerar alldeles förträffligt, även om du rör på dig. Du behöver inte ha någon grön eller enfärgad bakgrund, utan kan sitta precis var du vill och ändå se hur cool ut som helst. Det är till och med värt att installera Zoom även om du inte behöver det för någon videokonferens bara för att leka med den häftiga funktionen.

Zoom

1. Installera

Hämta själva programmet på zoom.us/download. Installera det och registrera dig om du inte använt det tidigare. Starta sedan Zoom och klicka på profilkonen längst upp till höger. Välj Settings.


Zoom

2. Bakgrund

Klicka på Virtual Background. Se till att du har bild från kameran och välj sedan en av bakgrunderna.


Zoom

3. Ladda ned

Första gången du gör detta måste du ladda ned ett paket med bakgrunder. Klicka på Download.


Zoom

4. Håll din konferens

Nu kan du luta dig tillbaka och hålla konferens i lugn och ro. Använd plustecknet om du hellre vill ha någon egen bild eller film som bakgrund.