Använder du Windows inbyggda Defender som ditt antivirusprogram? Har du konfigurerat en eller flera anslutna nätverksenheter i Windows 10, alltså tilldelat nätverksenheter enhetsbokstäver för enklare åtkomst?

I så fall kommer Windows Defender som standard inte att söka efter virus eller skadlig programvara i dessa under de schemalagda skanningarna.

Du kan dock säkerställa att även dina nätverksenheter skannas. Vi visar metoden för Windows 10 Home. I Pro-versionen, som de flesta hemanvändare inte har, finns den något enklare metoden att använda Redigeraren för lokala grupprinciper.

Det finns två metoder, antingen att redigera Windows-registret eller att använda Powershell. För användning av Registereditorn kommer här vår standardvarning: Registereditorn är ett kraftfullt verktyg och felaktig användning kan göra ditt system instabilt eller till och med oanvändbart.

Ta det lugnt och säkerhetskopiera gärna registret innan du gör ändringar. Du bör också skapa en systemåterställningspunkt innan du fortsätter.

Observera att tipset inte fungerar om Windows Defender är inaktiverat på grund av att du använder någon annan säkerhetsmjukvara.

Registereditorn

1. Registereditorn

Starta Registereditorn genom att klicka på Start-knappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen) HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender\Scan.


Registereditorn

2. Scan

Om nyckeln Scan inte finns, högerklicka och skapa den med Nytt > Nyckel. Högerklicka på Scan och välj Nytt > 32-bitarsvärde. Ge värdet namnet DisableScanningMappedNetworkDrivesForFullScan.


Registereditorn

3. Powershell

Högerklicka på Start-knappen och välj Powershell (finns den inte där, vänsterklicka och skriv power i stället). Starta som administratör. Skriv Set-MpPreference -DisableScanningMappedNetworkDrivesForFullScan 0.


Registereditorn

4. Bekräfta

Powershell-konsolen bekräftar inte att kommandot är utfört, men du kan verifiera själv om du vill. Skriv Get-MpPreference. Leta efter raden DisableScanningMappedNetworkDrivesForFullScan och kontrollera att det står False.