Gigabyte Aero 15 testades i maj 2020 och uppdaterades i september 2020 med nytt pris och omdöme.
Gigabyte är en välbekant tillverkare, en av de mest populära leverantörerna av sådant som moderkort och grafikkort till stationära pc-byggen, som precis som två andra stora komponenttillverkare, Asus och MSI, är baserade i Taiwan. Liksom dem tillverkar Gigabyte också pc-datorer, men vi har inte sett så mycket av dessa i Sverige.
Omdöme
Positivt
- Höga prestanda
- Smart fläkt- och prestandakontroll
- Batteritid över förväntan
- Fritt från bloatware
Negativt
- Buggig mjukvara som behöver uppdateras manuellt
- En del mindre lyckade designval
- Högljudd om du inte vill sänka prestanda
- Relativt dyr
Testad produkt: Gigabyte Aero 15
Pris: Från 26 829 kronor på Prisjakt.
I alla fall fram till nu, Gigabyte gör nu en uppsättning av sina datorer tillgängliga i svensk handel, både redan etablerade modeller och under sommaren en del nylanseringar. Den dator vi har fått in för test här har varit tillgänglig i Finland en tid, men kommer nu även till Sverige. Den heter Aero 15 och presenteras som en dator för ”prosumers”, ”creators” och ”office gaming”.
Riktigt vad det ska innebära framgår inte men Gigabyte vill lyfta fram att det är en dator med bra egenskaper för den som jobbar i kreativa program som Photoshop och After Effects. Den har definitivt prestandan för det, med Core i7-processor, 16 GB ram-minne, Geforce RTX 2070 i MaxQ-utförande som grafikkort, samt en 512 GB halvsnabb ssd.

Inte det allra senaste
Det här är en lite äldre modell, med nionde generationens Core-processor istället för senaste generation tio. Modeller med nya processorer har lanserats och är även de såvitt vi kan se på väg till Sverige. Skillnaden i prestanda mellan dessa generationer är dock inte så stor, kanske fem procent lyft i prestanda. Kan du absolut inte vänta in dem så förlorar du inte avsevärt på att slå till nu. Men en dator i denna klass är en dyr investering, så det kan vara bra med lite is i magen.
Just grafikkortet känns överdimensionerat för att bara lyfta Photoshop-prestanda, utan det här är först och främst fortfarande en speldator. Termen ”office gaming” passar bra, för tack vare smart fläkthantering kan den både köras helt tyst när vi surfar och kör lite Excel, och sedan blåsa på vid behov. Det kan vara en bra idé, för även på lågvarv är datorns fläktar rätt så högljudda, men så är det ibland med kompakta laptops med så här tunga prestanda. Det finns dock flera konkurrenter som är bättre på att hålla nere ljudet.
Detta tysta läge ställs in i ett program kallat Control Center, där vi också kommer åt en hög andra användbara saker, som prestanda- och strömspar-profiler, skärminställningar och koll på drivrutiner. Det är ett smidigt upplägg där det mesta är tydligt, även om det finns en och annan funktion och reglage som inte förklaras särskilt tydligt. Versionen av Control Center på vår fabriksnya dator är dock gammal och väldigt buggig, så vi laddar hem den senaste från Gigabytes supportsidor först. Därefter fungerar den felfritt.

Ai assisterar med inställningarna
En extra funktion värd att nämna är stöd för Microsoft Azure AI. Det är till en början rätt så oklart vad det är och vad det gör; det finns ingen förklaring i mjukvaran i datorn och det nämns inte alls i manualen. Efter att ha gjort lite efterforskningar visar det sig att det används för att automatiskt optimera datorn utifrån hur den används. Ge mer systemresurser till grafikkortet när du spelar, mer till processorn när du jobbar, och så vidare, och ska bli mer effektivt med tiden tack vare maskininlärning.
Det ligger en ai-widget på skärmen där vi kan välja att göra detta i molnet (AI Azure Download), lokalt på datorn (AI Edge Learning) eller stänga av funktionen helt. Vi upptäcker ingen uppenbar skillnad mellan lägena under den handfull dagar vi testar datorn, förutom att den då och då slår av det tysta fläktläget. Kanske är det något som bara ger effekt efter längre tids användning, eller så är det mer hajp än praktiskt användbart.
Datorn är Geforce RTX Studio-klassad, vilket innebär att den uppfyller vissa hårdvarukrav Nvidia satt, och att den som standard använder Nvidias Studio-drivrutiner för grafikkortet. De är lite extra optimerade för mediaskaparprogram, istället för Game Ready-drivrutiner som optimeras för nya spel. Det är ingen enorm skillnad på dem, så du kan givetvis göra bägge med din dator, men det innebär en liten optimering åt vardera håll.
För skapande och spel
Skärmen, en 15,6 tums ips i 1080p-upplösning, är också bra för mediaskapande tack vare ett till synes stort färgomfång, och Pantone-verifierad färghantering. Vi kan växla mellan ett speciellt Pantone-läge till ett som mer fritt justerar färgtemperatur, kör i ett ”native”-läge med lite extra färgrymd, eller applicerar ett blåljusfilter. Tack vare 240 Hz bildfrekvens är den samtidigt bra lämpad för spel.
Skärmkanterna runt om är minimala på tre sidor, viket innebär att hela datorn är rätt så kompakt. Just på längden sticker den ut lite, då skärmen är placerad cirka tre centimeter ovanför tangentbordet. Det är bra för en bekvämare arbetsställning. Datorn har dock en märklig lösning för webbkameran, som flyttat från skärmen till basen, vilket ger den samma irriterande grodperspektiv som vi ser i Huawei Matebook Pro X.
Designen av Aero 15 har helt klart gaming-vibbar, med småkantigt chassi, tydliga kylflänsar och diodljus lite här och var. Men förutom i tangentbordet är det inget färgsprakande ljusspel och du kan fälla upp datorn på jobbet. Tangenterna kan dock programmeras med full rgb-kontroll en och en, vilket även det görs i programmet Control Center.

Varierande kvalitet
Tangentbordet i sig är mindre roligt, med knappar utan distinkt respons och på höjden hopträngd design. Gigabyte borde nog ha skippat numeriskt tangentbord på sidan och låtit resten ta upp mer yta istället. Musplattan fungerar utan anmärkningar och har en fingeravtrycksläsare inbyggd i ena hörnet.
På sidorna hittar vi en varierad uppsättning portar, från thunderbolt 3 till hdmi och fast nätverk och gott om usb 3-portar. Trådlöst ansluter vi med snabb wifi 6, som precis som Control Center behöver en manuell mjukvaruuppdatering innan det ansluter stabilt till vårt wifi. Datorns högtalare som levererar överlag bra ljud, speciellt tack vare ljudförbättringsmjukvaran från Nahimic som ger enkel men god kontroll. Det saknas dock riktigt tryck i basen och mellanregistret har en lite plåtig ton som vi inte kan trimma bort.
Slutligen ger vi Gigabyte plus i kanten för bra strömhantering som gör att vi faktiskt kan få en hel arbetsdag ur den om vi snålkör på låg skärmljusstyrka, tyst kylningsläge och enkla sysslor. Det är inte så vanligt i den här typen av kraftfull dator.
Aldrig ointressant
Aero 15 ger oss ett blandat helhetsintryck. Den gör många saker som är intressanta, och överträffar förväntningarna på ett par punkter. Den mångsidighet Gigabyte har fått till är imponerande. Från kontorsjobb till kreativitet till spel och underhållning, och den känns väl anpassad för alla tre.
Men den mängd av jobb vi behöver göra för att tygla datorn och uppdatera system och funktioner innan allt fungerar som det ska är inte förtroendeingivande. Vi har också en del funderingar om hur de tänkt med designen på ett par ställen.

Datorn vi testat gör oss väldigt nyfikna på vad Gigabyte kan hitta på i framtiden, men vi kan inte helhjärtat rekommendera just denna modell. Orädda och driftiga användare kan den dock vara helt rätt för. Du bör dock vänta ett litet tag och hålla spaning efter nya modeller med senaste generationen processor, och förhoppningsvis mer omsorg lagd på uppdaterad mjukvara.
Specifikationer
Produktnamn: Gigabyte Aero 15 WA-7NE2130SH
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Gigabyte
Processor: Intel Core i7 9750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: Geforce RTX 2070 Max-Q, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 240 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3 typ c med displayport, 3st usb 3 typ a, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Rgb-tangentbord, ai-optimering
Batteritid: 1h 30min (hög belastning), ca 10h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-44 dBa
Storlek: 35,6 x 25 x 2 cm
Vikt: 2,16 kg
Rek. pris: 21 999 kr
Pris: Från 26 829 kronor på Prisjakt.
Prestanda
Cinebench R20: 2 165 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 921 poäng
Geekbench 5, gpu (CUDA): 86 901 poäng
3dmark Fire Strike (DirextX 11): 15 156 poäng
3dmark Time Spy (DirextX 12): 6 451 poäng
Disk, läsning: 583,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms
