Testad produkt: Pocketbook Touch HD 3
Pris: Cirka 1 698 kronor hos Amazon Sverige

Menysystemet är tack vare en uppdatering av mjukvaran numera snabbare och tydligare. Dessutom har ett av våra största klagomål, den integrerade webbutiken, åtgärdats.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Pocketbook Touch HD 3 har i och med programuppdateringarna vuxit ännu mer i våra ögon. Den inbyggda webbutiken är numera fixad och vill vi köpa från konkurrerande webbutiker finns det även många olika sätt att få över böckerna till plattan. Vidare har Pocketbook också stöd för flest format, vilket alltid är positivt ur ett konsumentperspektiv. Alltsammans gör det Touch HD 3 till testets stora vinnare.

Positivt

  • Uppdaterad mjukvara
  • Flest antal filformat

Negativt

  • Webbutiken behöver optimeras för den svenska marknaden
  • Vi saknar kombinerade ljud- och e-böcker
PC för Alla Bäst i test

Vi kommer åt den direkt utan svårigheter och hittar till och med titlar på svenska. Dock saknas det fortfarande sorteringsmöjligheter och vi är helt enkelt tvungna att söka via namn för att lokalisera böckerna.

Stöder många filformat

En av de stora styrkorna med just Pocketbook är det stora antalet filformat deras e-boksläsare är kompatibla med. Därför är det också riktigt tacksamt att dessa har så många olika tillvägagångssätt för överföring.

Läsplattan Touch HD 3

Precis som sist kan vi använda oss av usb-överföring, e-post eller Dropbox för att få in titlar köpta i andra webbutiker. För just det här testet har vi köpt och skickat över e-böcker från Adlibris e-boksbutik på nätet. Givetvis tar det längre tid än att ladda ned direkt från en integrerad webbutik, men valmöjligheten finns i alla fall där.

Touch 3 HD fungerar även utmärkt som ljudboksspelare. Men till skillnad från Kindle Paperwhite eller Storytel Reader är dessa inte integrerade med e-böckerna. Istället finns en "skärmuppläsningsfunktion" som läser upp textböckerna. En bra kompromiss som även kan utökas med fler språk, bland andra svenska. När vi använder ljudfunktionerna får vi också möjlighet att välja mellan att använda trådade eller trådlösa blåtandslurar.

Andra funktioner vi fortfarande uppskattar är alla de olika appar som följer med plattan. Schack, sudoku och ett ritprogram inger en lyxigare känsla. Detsamma gäller även webbläsaren, som inte är världens mest avancerade, men som fungerar för det mest basala. Exempel på detta är när du mitt i läsningen vill slå upp ett ord.

Fysiska knappar

Pocketbooks läsplattor är också de enda, utöver Adlibris Letto Frontlight 2, som faktiskt ger oss möjlighet att ta en paus från allt svepande. De är nämligen utrustade med fysiska navigeringsknappar. Med tanke på hur krångligt det ibland kan vara att ta fram menyerna på andra läsplattor uppskattar vi att dessa nu finns bara en knapptryckning bort.

Plattan har dessutom så kallad “smart belysning”, vilket innebär att skärmen anpassar sig efter ljuset som redan finns i rummet. Vi har tidigare också markerat att bilduppdateringen inte är på topp. Men den är inte heller långt ifrån Kindle Paperwhite och Kobo Clara HD.

I slutändan får vi ändå en behaglig läsupplevelse, särskilt i jämförelse med Pocketbook Touch Lux 4. Men det blir till slut uppdateringarna av operativsystemet och det stora antalet filformat som gör Touch HD 3 till testets stora vinnare. 

Specifikationer

Testad: April/maj 2019
Tillverkare: Pocketbook
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1072x1448
Belysning: Ja
Batteritid: Upp till en månad enligt tillverkaren
Kompatibla format: Pdf, pdf (drm), epub, djvu, fb2, fb2.zip, dock, docx, rtf, prc, txtchm, htm, html, mobi, acsm, mp3
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 16 GB
Storlek: 108x161x8 mm
Vikt: 155 g
Övrigt: Medföljande adapter för trådade hörlurar, har stöd för blåtand, vattentålig
Rek. pris: 1 790 kronor.
Pris: Cirka 1 698 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5