Touch Lux 4 har i likhet med Pocketbooks andra plattor också fått sig en mjukvaruuppgradering som är tänkt att göra navigationen smidigare. Men i praktiken går allt mycket långsammare här, ibland till den grad att vi tror att plattan har hängt sig.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Pocketbooks Touch Lux 4 är en budgetmodell som har klara fördelar gentemot andra läsplattor, men som tyvärr stupar vid mållinjen. Vi uppskattar den valmöjlighet som finns vad gäller filformat och överföring av böcker. Men när hela upplevelsen påverkas av långsam navigering, dålig skärmuppdatering och icke-fungerande webbutik blir det svårt att rekommendera plattan framför en Touch HD 3.e.

Positivt

  • Stort antal filformat som stöds
  • Många extrafunktioner

Negativt

  • Sämre frontbelysning än konkurrenterna
  • Väldigt seg
Knappen som ska ta oss till den inbyggda butiken fungerar inte heller som den ska. Istället öppnar den webbläsaren, närmare bestämt Google. Det ter sig riktigt märkligt med tanke på att butiken fungerar smärtfritt på Touch HD 3.
E-boksläsaren Touch Lux 4

Pocketbook är det märke som är kompatibelt med flest filtyper, och kanske kan vi då se mellan fingrarna vad gäller butiken. Om Touch Lux 4 hade utmärkt sig vad gäller andra funktioner, vill säga. Till att börja med har den sämre belysning än konkurrenterna, till den grad att den nästan känns obehagligt att ens slå på när vi använder läsplattan.

Låg bilduppdatering

Vidare påverkas vår läsning även av den låga bilduppdateringen. Trots att vi testar olika fonter och inställningar tar det ofta en längre stund än vanligt att bläddra mellan sidor. Om du får för dig att söka på ett visst ord eller liknande inväntar fler väntetider.

Tyvärr leder allt detta till att läsplattans andra fördelar inte riktigt får skina lika mycket. I likhet med andra plattor inom samma märke finns det klara fördelar även med Touch Lux 4. Vi kan fortfarande skicka över böcker via e-post, Dropbox eller usb. När vi behöver en paus från läsandet finns även samma minispel som i Touch HD 3. Problemet är bara att skärmuppdateringen och det överlag söliga systemet sätter stopp för allt det roliga.

Specifikationer

Testad: April/maj 20120
Tillverkare: Pocketbook
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 758x1024
Belysning: Ja
Batteritid: Upp till en månad enligt tillverkaren
Kompatibla format: Pdf, pdf (drm), epub, djvu, fb2, fb2.zip, dock, docx, rtf, prc, txtchm, htm, html, mobi
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 8 GB. kan utökas med sd-kort (max 32 GB)
Storlek: 108x161x8 mm
Vikt: 155 g
Övrigt: Har ingång för sd-kort (micro) 
Rek. pris: 1 290 kronor.
Pris: 1245 kronor hos Power

Betyg: 2 av 5

PocketBook 627 Touch Lux 4 Pris vid test: 1248 kr.

Bästa pris just nu: 1493 kr