Kindle 10 är den billigaste modellen i Amazon-familjen. Den passar utmärkt som en ingångsplatta för dig som är nyfiken på Amazons integrerade e-boksbutik och tillhörande tjänster.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Amazons Kindle 10 är en billigare nybörjarplatta som tyvärr saknar de funktioner vi uppskattar med den betydligt mer prisvärda Paperwhite-modellen. Men trots det har plattan ändå alla grundläggande funktioner en läsplatta ska ha 2020. Allt som behövs för att förhöja upplevelsen ytterligare är att Amazon öppnar upp för fler filformat.

Positivt

  • Fortsatt enda plattan som erbjuder serietidningar
  • Har äntligen frontbelysning

Negativt

  • Låst till enbart Amazons utbud
  • Saknar integrationen av ljud- och e-böcker

Erbjuder serietidningar

Den största uppdateringen är att den numera har belysning, som länge varit standard för övriga plattor. Detta utökar plattans användningsområden och förenklar även läsning av serietidningar. Sistnämnda är en genre där Amazon dominerar totalt, förutsatt att du inte har något emot att allt är på engelska.

eboksläsaren Kindle 10

En detalj som däremot lär avskräcka en del är den lågupplösta skärmen. Med sina blotta 167 ppi är skillnaden markant jämfört med den lyxigare Paperwhite-modellen. Att läsa med de mindre fonterna blir genast ansträngande för ögonen och resulterar att vi får zooma in skärmen mer än vanligt. Själva bläddringen av sidor är också något slöare, men det märks av först när vi testar båda Amazon-plattorna sida vid sida.

Bortsett från dessa nedgraderingar är resterande funktioner för läsbarheten intakta. Vår läsning synkas direkt till Amazons moln, vilket innebär att vi kan fortsätta direkt där vi slutat på andra enheter. Detta är utmärkt om du använder Amazons Kindle-app för mobiler och surfplattor. Eller om du har fler än en Kindle-platta i hushållet.

I vårt senaste test av Kindle Paperwhite hyllade vi också ljudboksfunktionen, där vi enkelt tillåts växla mellan ljud- och e-versioner av vissa böcker. Kindle 10 saknar tyvärr den funktionen helt, då medietyperna hålls separata. Vi kan dock fortfarande köpa och lyssna på ljudböcker via ett Audible-konto och ett par blåtandshörlurar. Samtliga Amazon-plattor saknar nämligen audioutgångar.

Krångligt med epub

I övrigt följer Kindle 10 även den strikta låsning av format som definierar Amazons plattor. Vi kan med enkelhet föra över pdf-filer, men i övrigt så är det fortfarande lika krångligt att konvertera filer som epub. Kindle-plattorna är därför inte de självklara valen för dig som främst är ute efter att föra över bibliotekslånade böcker eller epub-filer från andra webbutiker.

Specifikationer Amazon Kindle 10

Testad: April/maj 2020
Tillverkare: Amazon
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 167ppi
Belysning: Ja
Batteritid: "Flera veckor" enligt utvecklaren
Kompatibla format: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), txt, pdf, oskyddade mobi-filer, prc, audible audio format (aax)
Klarar bibliotekslån: Nej, inte utan externa program för konvertering
Minne: 8 GB
Storlek: 160x113x8,7 mm
Vikt: 174 g
Övrigt: Ljudböcker, dock inte integrerade som med Kindle Paperwhite
Rek pris: 1 290 kronor
Pris: 999 kronor hos Inet.

Betyg: 3 av 5