Testad produkt: Kindle Paperwhite
Pris: Från 1 539 kronor hos Amazon Sverige

Den största fördelen med Paperwhite är integrationen med nätjättens e-boksaffär. Här återfinns i princip alla kända verk, på engelska förstås. Numera finns det även böcker på svenska, men fortfarande saknas möjligheter att sortera efter språk. Vi får således fortsätta att mata in enstaka titlar om vi letar efter något särskilt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Kindle Paperwhite är en utvecklad version av de vanliga Kindle-plattorna och en betydligt mer kompetent sådan. Den har alla nödvändiga funktioner som en e-boksläsare bör ha och även ett smidigt navigationssystem med responsiv pekskärm. Amazon erbjuder dessutom kombinerade ljud- och e-böcker, något andra tillverkare nu börjat ta efter. Allt som behövs nu är stöd för fler format än Amazons egna. Då kan vi tala om en fullpoängare.

Positivt

  • Överlägset störst utbud av engelskspråkiga böcker och serietidningar
  • Kombinerade e- och ljudböcker

Negativt

  • Låst till Amazon
  • Krångligt att hitta böcker på svenska
Läsupplevelsen på en Kindle Paperwhite är snarlik den på en Kindle 10. Båda har rundade kanter och är väldigt bekväma att hålla i vid längre sessioner. Men det är när vi jämför detaljerna som vi märker hur mycket mer prisvärd Paperwhite är.
Eboksläsaren Kindle Paperwhite

Behaglig belysning

PC för Alla rekommenderar

Trots att de billigare Amazon-plattorna numera också har belysning är den som sitter i Paperwhite väsentligt mer behaglig att använda. Plattan behåller sin naturliga bakgrundsfärg, till skillnad mot Kindle 10 som snarare känns som en gigantisk fluorescent.

Navigering och bläddring sker fortfarande smidigt och responsivt. Att slå upp ord precis under läsningen sker smärtfritt och när vi växlar mellan olika ordböcker sker det på momangen. Rent funktionsmässigt innehåller Paperwhite också alla nödvändiga funktioner såsom markeringar och anteckningar.

Men det är främst en nischad funktion som lockar oss mest. Amazons affär är den som har överlägset mest serietidningar i sitt utbud. Och dessa passar riktigt bra på Paperwhite-skärmen. Oavsett om vi läser utzoomat eller inte ser vi alla detaljer tydligt. Det märks att plattan är skapad med mer än text i åtanke.

Kombinerade ljud- och e-böcker

En annan häftig funktion, som enbart Storytel Reader annars erbjuder, är möjligheten att köpa kombinerade ljud- och e-böcker. Det kräver så klart en extra kostnad, alternativt en prenumeration på tjänsten Audible, men vi tror att det är rätt väg att gå för e-boksbranschen framöver.

Mindre häftigt är förstås Amazons strikta låsning av sina läsplattor. Varken Kindle 10 eller Kindle Paperwhite är kompatibla med formatet epub. De flesta e-böcker levereras i det filformatet, både köpta böcker och bibliotekslånade. Har du enbart en Kindle-platta kommer du att få söka igenom nätet efter krångliga lösningar. En klen tröst är att åtminstone pdf-filer fungerar.

Hela låsningen är en del av Amazons nisch och en garant för att inte dela med sig av sitt utbud till andra tillverkares läsplattor. Och det är synd, med tanke på att de sitter inne på det överlägset största utbudet av böcker och serier på engelska. Är det språket att föredra är Paperwhite det mest prisvärda alternativet just nu.

Specifikationer

Testad: Maj 2020 (uppdaterad juni 2021)
Tillverkare: Amazon
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm (300 ppi)
Belysning: Ja
Batteritid: Upp till 50 dagar enligt Amazon
Kompatibla format: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), txt, pdf, oskyddade mobi-filer, prc, audible audio format (aax)
Klarar bibliotekslån: Nej, inte utan externa program för konvertering
Minne: 8 GB/32 GB
Storlek: 167 x 8,18 x 116 mm
Vikt: 191 g
Vattentät: IPX8
USB: Micro-usb
Övrigt: Ljudböcker kan integreras med e-böcker till en extra kostnad
Pris: Från 1 539 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5