Testad produkt: Kobo Clara HD
Pris: 1 390 kronor hos Kjell & Company

Kobos Clara HD är mer behaglig att läsa på, har inte utstickande detaljer (som den ljusblå på-knappen på Aura H20) och är överlag smidigare att navigera igenom.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Kobo Clara HD är allt som tidigare Aura-plattor inte var. Den är smidigare att hålla, bekvämligare att läsa ur och har ett större utbud av böcker på svenska sedan sist. Dessutom visar Kobo och Rakuten att de har egna idéer och kan föra konceptet med e-boksläsare framåt. Allra främst hoppas vi att de kan övertyga fler att ansluta sig till bibliotekstjänsten, som just nu verkar riktigt lovande. En ljudboksfunktion vore inte fel det heller, när konkurrenterna anammat konceptet.

Positivt

  • Mycket lättare och bekvämare än föregångaren
  • E-boksbutiken är mer anpassad för svenska marknaden

Negativt

  • Saknar ljudboksfunktion
  • Biblioteksfunktionen har just nu bara ett bibliotek anslutet
Numera är Kobo-butiken även anpassad för den svenska marknaden. Det betyder att titlar på just svenska finns lättillgängliga och kompletta med svenska priser. De problem vi hade tidigare är dock inte helt tillrättade, bland annat hade vi fortfarande önskat kategorier för språk, istället för att enbart få topplistan på svenskspråkiga böcker.
Eboksläsaren Kobo Clara HD
PC för Alla rekommenderar

Men överlag känns butiken betydligt mer genomarbetad, vilket märks i det ökade antalet av tjänster. Två av dessa är möjligheten att läsa sparade artiklar från nätet och den andra en direktlänk till bibliotek. Det förstnämnda går enkelt ut på att du via en applikation i din mobiltelefon sparar länkar till artiklar du vill läsa i efterhand. Dessa synkroniseras med Kobo-molnet och laddas sedan ned till din Clara HD, redo att läsas när du vill ta en paus från böckerna.

Lovande bibliotekstjänst

Den andra, direktlänken till landets olika bibliotek, är riktigt lovande inför framtiden. Tanken är att användare ska kunna bläddra mellan bibliotekens utbud och låna böckerna direkt via läsplattan.

I dagsläget är finns det enbart ett bibliotek anslutet till tjänsten, och vi hade inte möjlighet att åka dit för att registrera oss fysiskt. Men om fler bibliotek ansluter sig, och digitaliserar sina tjänster ytterligare, kan den här funktionen bli en riktig spelförändrare.

Kobo Clara HD tar även de flesta nödvändiga filformaten, däribland epub, och är därmed betydligt öppnare än huvudkonkurrenten Amazon. Butiken erbjuder också förhandsversioner av vissa titlar där vi erbjuds ett antal sidor eller kapitel för att sedan bestämma oss för köp. Det märks vilka Kobo och Rakuten har sneglat på vid tillverkningen av Clara HD.

Ingen ljudboksfunktion

En detalj vi dock önskat att de kopierat är ljudboksfunktionen. Nästan alla andra plattor i det här testet har ju möjlighet till att köra ljudfiler, och det är lite synd att just Kobo som verkligen steppat upp sin läsplatta missade den chansen. Vi efterlyser inte ljudspelare bara för sakens skull, utan för att vi tror att det är ett steg till att förbättra läsupplevelsen och locka ny publik.

Åtgärdas detta till nästa läsplatta har vi däremot kanske en ny vinnare i Kobo och Rakuten.

Specifikationer

Testad: April/maj 2020
Tillverkare: Kobo/Rakuten
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 300 ppi
Belysning: Ja
Batteritid: "Flera veckor" enligt tillverkaren
Kompatibla format: epub, epub3, mobi, pdf, txt, rtf, cbz, cbr
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 8 gb
Storlek: 111x157x8,3 mm
Vikt: 166 g
Övrigt: Kan kopplas upp direkt mot bibliotek
Rek. pris: 1 290 kronor
Pris: 1 390 kronor hos Kjell & Company

Betyg: 4 av 5