Testad produkt: Storytel Reader
Pris: 1 199 kronor hos Storytel

Egentligen tävlar Storytel Reader på andra villkor än konkurrenternas läsplattor. Där andra e-boksläsare matas med titlar du köper enskilt är ljudboksjättens alternativ helt beroende av ett aktivt abonnemang. ”Spotify-modellen”, alltså att betala en fast månadsavgift, ger dig så många böcker som du vill eller orkar läsa.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Storytel Readers största fördel gentemot konkurrensen är integrationen mellan ljud och text. Här erbjuder Storytel ett unikt utbud av multimodala upplevelser som lär attrahera en ny publik. Men vi efterlyser fortfarande ett mer öppet system för våra egna e-böcker. Och framför allt – att kunna använda plattan efter att prenumerationen löpt ut.

Positivt

  • Extremt användarvänlig
  • Lätt och smidig
  • Epub-uppladdning är uppskattat

Negativt

  • Saknar stöd för andra e-boksformat
  • Kan ej användas utan aktiv prenumeration
  • Något plastig

Nu med stöd för egna e-böcker

Med andra ord slipper du en del av de problem som återfinns hos konkurrenterna. Exempelvis biten som rör lån eller köp av böcker, eftersom du förmodligen redan har tillgång till titlarna via Storytel-abonnemanget. Om du ändå vill addera egna titlar har Storytel nyligen introducerat en funktion som åtminstone löser detta delvis.

Föra över epub

Genom att logga in på deras webbsida kan du skicka dina egna epub-filer till Storytels server. Dessa synkas då automatiskt till din Storytel Reader nästa gång du startar läsplattan. Kruxet är att titlarna måste vara renodlade epub-filer utan skydd eller aktiveringslänkar. Med andra ord – inget för dig som sitter på en drös Adobe-skyddade e-böcker. Eller för den delen, andra textformat.

Hårdvarumässigt är Storytel Reader något plastig, men fortfarande riktigt lätt och tunn. Detta är till dess fördel då den kan bäras med överallt och får till och med plats i byxfickan. Plattan är utrustad med tre fysiska knappar för navigation och styrs även via den responsiva pekskärmen. Ett annat stort plus är anlsutningsportarna, överlägsna usb-c för laddning och en vanlig 3,5 mm för ljud.

Bäst plattan för ljudböcker

När vi ändå nämner ljud måste vi även nämna e-bokläsarens största styrka gentemot konkurrenterna. En stor del av utbudet har nämligen både ljud- och e-boksversioner tillgängliga. Med båda versioner nedladdade kan du då växla mellan att få titeln uppläst i olika hastigheter eller att göra det själv. Övergången är omedelbar och helt utan problem oavsett var du ligger i texten.

Storytel Reader
Foto: Raphael Cano Felix

Har du tidigare läst böcker via Storytels mobilapp synkroniseras alla bokmärken automatiskt. Men eftersom Storytel från början är en ljudbokstjänst hittar vi självfallet också titlar som enbart finns i ljudform. Och för det ändamålet är plattan lyckligtvis utrustad med bluetooth. Därmed kan du lyssna på ljudböckerna trådlöst utan att behöva bära med dig läsplattan. 

Prenumerationsmodellens baksida

Nu lär vän av ordning påstå att vi också kan göra det via våra mobiltelefoner. Och visst, det är ju trots allt där Storytel startade trots allt. Men ponera att vi för tillfället använder vår Storytel Reader till att läsa en kombinerad ljud- och e-bok. Om vi vill ta en kort paus och lyssna på en renodlad ljudbok blir det betydligt enklare att bara byta över direkt i läsplattan.

Storytel Reader i fickan
Foto: Raphael Cano Felix

Med det sagt finns det ett annat, mer allvarligt problem som Storytel behöver ta tag i snarast. Vi uppskattar möjligheten att läsa våra egna epub-filer. Men hur skulle det vara om vi även kunde läsa dessa efter att prenumerationen löpt ut? I dagsläget blir plattan en plastbit utan funktion sekunden vi slutar prenumerera, men nog borde vi kräva mer än så från en platta som ändå kostat 799 kronor? Om inte annat för miljön.


Specifikationer

Testad: December 2020 (uppdaterad juni 2021)
Tillverkare: Storytel
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck
Belysning: Ja
Batteritid: Upp till en vecka (3 000 mAh)
Kompatibla format: Oskyddade e-pub och Storytels egna ljud- och e-böcker
Klarar bibliotekslån: Nej
Minne: 8 GB
Storlek: 170 x 117 x 9 mm
Vikt: 195 g
Vattentät: Nej
USB: Laddas via usb-c
Övrigt: Hörlursingång (3,5 mm), bluetooth, fysiska knappar, integration mellan ljud- och e-böcker
Pris: 1 199 kronor hos Storytel

Betyg: 3 av 5