Skillnaden är att du prenumererar på tusentals sådana, likt Spotify, istället för att köpa enstaka lösa. Som komplement till sin tjänst har Storytel därför tagit fram en alldeles egen platta – Storytel Reader.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Storytels egen platta är det självklara valet för dig som främst vill åt både ljud- och e-böcker på svenska. Utbudet av kombinerade böcker är nämligen störst här. Detsamma gäller om du är ute efter att abonnera på titlar istället för att köpa enskilda böcker. Det som talar emot Storytel Reader är att den inte fungerar alls utan ett abonnemang. Här hade vi gärna sett att vi åtminstone kunde ha kört egna pdf-filer och liknande. 

Positivt

  • Stort utbud av böcker på svenska
  • Bäst på integration av ljud- och e-böcker

Negativt

  • Fungerar inte utan abonnemang
  • Något plastigare än konkurrenterna
Och precis som i vårt tidigare test är den enkel att ställa in och börja använda. Detta kräver förstås att du redan är medlem hos Storytel och har wifi-uppkoppling i närheten.
Storytel Reader

Bra synkning

Den stora fördelen med Storytel Reader är synkningen mellan de olika enheterna du är inloggad på. Har du redan startat en bok i mobilappen börjar du automatiskt på sidan där du slutade läsa sist när du går över till läsplattan.

Själva läsandet fungerar också ypperligt. Enheten har två fysiska knappar på varsin sida för bläddring, men det fungerar minst lika bra att bara svepa med fingret. Helt utan fördröjningar.

Responsen på skärmen är god och det är sällan vi råkar skriva fel på det virtuella tangentbordet. Rent funktionsmässigt saknar plattan dock en del extrafunktioner som finns hos konkurrenterna.

Vi kan exempelvis inte bokmärka eller göra anteckningar mitt under läsningen. Eller söka efter ord, för den delen. Grundläggande användning får dock godkänt, då belysning och teckenstorlek är enkla att hitta och använda.

Det blir också allt vanligare att läsplattor kräver uppkoppling för vissa moment, och Storytel Reader är inget undantag. Faktum är att det enda sättet att få över nya böcker är just genom internetuppkoppling.

Detta då Storytel Reader är, precis som Amazons Kindle-plattor, låst till tillverkarens eget system. Vi är alltså fria att ladda ned så många Storytel-böcker som får plats på enhetens 8 GB-minne. Men vill vi lägga till egna böcker i epub- eller pdf-format så är det inte möjligt. Det innefattar allt från bibliotekslånade böcker till köpta titlar från olika webbutiker.

Med det sagt finns det en annan funktion där Storytel triumferar – ljudboksfunktionen. Detta finns sedan tidigare även på andra plattor. Men Storytel har överlägset flest titlar på svenska där du enkelt växlar mellan att lyssna och att läsa. 

Kräver abonnemang

Att abonnera på ljud- och e-böcker är inte för alla. Men vet du med dig att kombinationen av dessa medier är det viktigaste kan Storytel Reader ändå vara rätt val. Har du ett Storytel-abonnemang är plattan nämligen ett bra alternativ som bjuder på ett stort bibliotek av böcker på svenska. Det som talar emot är ju förstås att Storytel Reader förlorar all typ av funktionalitet stunden du slutar abonnera. Det, om något, är synd ur ett hållbarhetsperspektiv.

Specifikationer

TillverkareStorytel.
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck.
Belysning: Ja.
Wifi: Ja.
Batteritid: Enligt tillverkaren "6-8 dagar om man läser mycket"
Kompatibla format: Endast Storytels ljud- och e-böcker
Klarar bibliotekslån: Nej
Minne: 8 GB
Storlek: 170x117x8,7 mm
Vikt: 195 g
Övrigt: Hörlursingång (3,5 mm), fysiska knappar för bläddring
Pris: 999 kronor hos Kjell.com

Betyg: 3 av 5