Intresset för e-böcker och ljudböcker skjuter i höjden. Att läsa digitalt är lockande, inte minst för den som inte kan besöka bibliotek och boklådor i coronatider.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Storytel Reader är ett utmärkt val för Storytel-kunder och de nya funktionerna gör att vi höjer betyget ett snäpp. Men om du inte är säker på att du vill låsa dig till ett Storytel-abonnemang blir det ett dåligt köp.

Positivt

  • Extremt användarvänlig.
  • Lätt och smidig.
  • Nytt stöd för bluetooth och filuppladdning.

Negativt

  • Inga högtalare.
  • Klarar bara epub-filer.
  • Låst till Storytel.

Testad produkt: Storytel Reader
Pris: 699 kronor hos Storytel.

Allt fler väljer ”Spotify-modellen”, alltså att man betalar en fast månadsavgift för att läsa och lyssna hur mycket man vill. Största aktören är Storyte, och förutom appar för mobil och surfplatta har de också en skräddarsydd e-boksläsare (läsplatta) som heter Storytel Reader.

Den använder en knivskarp svartvit skärm med så kallat e-bläck (e-ink). Eftersom den, till skillnad från vanliga skärmar, inte flimrar blir känslan densamma som att läsa en pappersbok. Ytterligare än fördel är att batteritiden blir avsevärt bättre.

Lyssna trådlöst

Storytel Reader har några år på nacken, men kommer nu i en uppdaterad version där den stora nyheten är bluetooth-stöd.

Vid vårt allra första test saknade plattan paradoxalt nog stöd för ljudböcker, trots att detta är Storytels kärnområde. Den bristen rättades snart till, men det är först nu som det går att använda trådlösa lurar och högtalare. Med tanke på att Storytel Reader inte har någon inbyggd högtalare är det välkommet. Även övergången till en modernare usb c-laddare och att det numera går att justera bakgrundsbelysningen är positivt.

Storytel Reader
Genom att logga in på sitt personliga konto på Storytels sajt kan du ladda upp egna e-böcker till Storytel Reader. Det enda som krävs är att de handlar om epub-filer.

En annan välkommen nyhet är att det nu går att ladda upp egna e-böcker. Tidigare har den som exempelvis har köpt en digital reseguide från Lonely Planet inte kunnat läsa den i Storytel Reader.

Numera går det däremot att ladda upp valfria böcker via Storytels sajt och läsa dem på sin platta. Det enda kravet är att det är en epub-fil, alltså standardformatet för e-böcker. Word- eller textfiler går inte att använda.

Väger två hekto

Storytel Reader är en otroligt trevlig bekantskap. Vikten på 195 gram är mindre än en stor chokladkaka, och den är lika tunn. Skärmen är skarp, och eftersom det är en pekskärm är det smidigt att mata in text eller navigera i böckerna. Det finns också rejäla bläddringsknappar på sidan.

Storytel Reader
Storytel Reader väger mindre än en chokladkaka – och är lika tunn (men betydligt nyttigare).

Kopplingen mellan ljud- och e-böcker blir också allt bättre. För många böcker kan du alltså fortsätta där du avslutade läsningen, oavsett om det är e-bok eller ljud och oavsett om du använder appen eller plattan.

Tack vare att Storytel är inbyggt i själva plattan är det också oerhört smidigt att söka efter böcker och att börja lyssna eller läsa. Men den här lösningen är också Storytel Readers stora svaghet.

Precis som tidigare kräver plattan ett Storytel-abonnemang för över 2 000 kronor om året för att du över huvud taget ska komma igång. Och om du inte betalar slutar den helt enkelt att fungera.

Specifikationer

Modell: Storytel Reader (2020)
Tillverkare: Storytel, www.storytel.se
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck.
Belysning: Ja.
Batteri: 3 000 mAh.
Kompatibla format: E-pub och Storytels egna böcker.
Klarar bibliotekslån: Nej.
Minne: 8 GB.
Storlek: 170x117x9 mm.
Vikt: 195 g.
Övrigt: Hörlursingång (3,5 mm), bluetooth, usb c-laddare, fysiska knappar för bläddring. Ljudböcker kan integreras med e-böcker.
Cirkapris: 1 000 kr.
Pris: 699 kronor hos Storytel.

Betyg: 4 av 5