Vad är en e-boksläsare?

En e-boksläsare (ofta kallad läsplatta) är en platta som er­sätter den tryckta boken. Det inbyggda minnet rymmer tusentals böcker i en form som är jämförbar med en tunn pocketbok. De flesta av de nya modellerna har dessutom justerbar belysning i ramen, vilket betyder att du kan skona sängkamraten genom att skippa nattlampan.

Vad är e-bläck?

Den tydligaste skillnaden mellan en surfplatta och en e-boksläsare sitter i skärmen. Tekniken kallas e-bläck (eller e-ink), och kännetecknas av ljusgrå skärmar som är skräddarsydda för att visa text och hushålla med batteriet. Skärmen drar bara ström när när du bläddrar eller byter sida.

Tekniken har några avigsidor. De allra flesta e-boksläsare har skärmar som bara visar gråskalor, och bilduppdateringen är långsam vilket gör läsarna dåligt lämpade för rörlig bild. Dessutom kan otydliga spår av den föregående sidan uppträda på nästa sida när du bläddrar. De flesta plattor har dock en funktion som gör att skärmen uppdateras helt med varje sidvändning. Funktionen kan dra extra batterikraft, men raderar dessa ”spökspår”.

Alla de läsare vi testar här använder e-bläck, men det finns budgetläsare som använder vanliga skärmar. Kolla med butiken att den modell du köper har en e-bläcksskärm.

Hur länge räcker batteriet?

Tillverkarna mäter batteritiden på olika sätt, och vi har inte haft möjlighet att sätta läsarnas batterier på prov. Generellt kan dock sägas att den strömsnåla tekniken borgar för ovanligt långlivade prylar. E-boksläsarnas batterier räcker ofta i flera veckor (beroende på hur mycket du läser) och tar några timmar att ladda upp igen.

Kan jag inte lika gärna ­läsa på surfplattan?

Det finns gott om appar till både Android och Ipad för att läsa e-böcker, både från de svenska e-boksförsäljarna och amerikanska jättar som Google och Amazon. Du kan också låna biblioteksböcker till surfplattan med hjälp av ett Adobe-konto och en app som Bluefire Reader till IOS, eller Aldiko till Android. Du som redan har en surfplatta gör därför gott i att ladda ned en bok och testa hur det känns att läsa på surfplattan.

Den stora skillnaden ligger i läs­upp­levelsen. En e-bläckskärm är mycket bättre på att efterlikna känslan av en tryckt ­pappersbok. Många anser därför att e-boksläsarna är mer vilsamma för ögonen än surfplattornas skärmar. Dessutom är en e-boksläsare, med sin nätta form och ett seglivat batteri, en svårslagen reskamrat.

Hur viktig är upplösningen?

Upplösningen är det antal bildpunkter som ryms på en kvadrattum av skärmen. Ju fler punkter desto skarpare text. Eftersom upplevelsen av att läsa på papper är en måttstock för e-boksläsare är upplösningen en viktig siffra. Ju högre upplösning desto mer papperslik läsning.

Billigare enheter som Kindle 7 och ­Trekstor Pyrus 2 har relativt lågupplösta skärmar. Det stör inte läsupplevelsen på normalt avstånd, men på nära håll syns ojämnheter i bokstäverna. Skavankerna är svårare att se på de mer högupplösta Letto Frontlight och på Kindle ­Voyages knivskarpa skärm är de närapå obefintliga.

Vilka filformat är vanligast?

E-böcker finns tillgängliga i ett antal olika format, men filtypen epub är i särklass vanligast och stöds av alla läsare i det här testet bortsett från Kindle (se nedan).

Epub-böcker har några tydliga fördelar: formatet har ett brett stöd, och böckernas formatering anpassar sig automatiskt efter läsaren. En epub-bok passar alla skärmstorlekar, och att element som typsnitt och textstorlek kan justeras av användaren.

E-boksläsare kan även hantera pdf-filer, men formatets statiska layout är dåligt ­lämpad för läsarna och innebär att du kan behöva zooma in och ut i dokumentet för att kunna läsa innehållet.

Är det verkligen värt att köpa en Kindle i Sverige?

Amazons Kindle-läsare klarar inte av epub, utan förlitar sig på formaten azw och mobi. Du kan dock konvertera oskyddade epub-böcker till Kindle-vänligt format. Det är viktigt eftersom de flesta böcker som säljs via svenska e-bokshandlare är epub-filer. Vanligast är att använda gratisprogrammet Calibre för konverteringen. Det laddas ned till datorn (calibre-ebook.com) och är i övrigt en utmärkt resurs för att samla och hantera sitt e-bibliotek. En guide till hur du går till väga hittar du här: surftips.se/kindlesve.

En annan metod för att ladda Kindle med böcker utifrån är att använda funktionen Mail to Kindle. Då kan du mejla filer direkt till Kindle, men tyvärr stöds inte epub-filer av funktionen. Ett till alternativ är den svenska bokaffären Bokon. Från Bokon kan du efter några inställningar både konvertera och skicka svenska epub-böcker direkt till en Kindle med ett musklick (se denna guide för instruktioner: surftips.se/kindleskick). Du måste dock vara medlem på Bokon. Det finns med andra ord flera alternativ för dig som vill använda Kindle med oskyddade epub-filer.

Du kan däremot inte läsa e-böcker från bibblan på en Kindle. Biblioteken använder sig av Adobes kopieringsskydd, och det har Amazon valt att inte stödja.

Hur hanterar jag kopieringsskyddade böcker?

De svenska e-boksbutikerna Adlibris, Bokon och Dito säljer till största del epub-böcker utan kopieringsskydd (eller drm, som det också kallas). Böckerna är i stället märkta med en vattenstämpel. Den skvallrar om vem som har köpt en bok om den hamnar på villovägar och börjar spridas olovligen. Det betyder att de flesta böcker du köper kan flyttas fritt mellan dina datorer och e-boksläsare. Det finns undantag.

Böcker köpta från Amazon och Apple Ibooks är ofta kopieringsskyddade och kan bara läsas på de företagens enheter.

Kopieringsskydd omfattar även e-böcker från svenska bibliotek samt vissa titlar från de svenska butikerna. Läs produktbeskrivningen för att se om boken är skyddad med vattenstämpel eller med Adobes drm. Vattenstämpeln ger dig mer frihet.

Av de läsare vi testar här är alla utom Kindle kompatibla med Adobes kopieringsskydd. För att hantera och flytta Adobe-skyddade böcker mellan datorn och e-boksläsaren använder du gratisprogrammet Adobe Digital Editions, som finns till både Windows och Mac. Du behöver även auktorisera ditt Adobe-konto i e-boks­läsaren för att läsa de skyddade böckerna. Det här gör du genom att gå till läsarens inställningar och ange dina inloggningsuppgifter.

Hur laddar jag min e-boksläsare med böcker?

Om du köper e-böcker från fristående butiker eller laddar ned dem från gratissajterna (se nedan) måste du i regel först ladda ned boken till datorn och sedan föra över den till e-boksläsaren. Koppla in enheten i datorns usb-port och kopiera den ned­laddade filen från datorn till i en lämplig mapp i e-boksläsaren.

Flera av e-boksläsarna stoltserar också med en inbyggd webbläsare.
Med hjälp av den kan du besöka en sajt som www.gutenberg.org ladda ned en bok direkt till läsaren. De kan vara bra när det kniper, men tänk på att de långsamma e-bläckskärmarna är dåligt anpassade för webben, och att läsarnas pek­skärmar är klumpiga jämfört med de vi är vana vid från surfplattor och telefoner. Ofta är det lättare att ta omvägen via datorn.

Var köper jag e-böcker?

Flera av e-boksläsarna har inbyggda butiker, men urvalet lämnar ofta en del att önska. På Amazon finns till exempel gott om engelska böcker, medan det svenska utbudet är skralt. I Adlibris Letto är tillståndet det omvända. Du kan dock komplettera bokköpen med fristående e-boksbutiker som säljer böcker utan kopieringsskydd. Större aktörer som säljer svenskspråkiga (och även en del engelskspråkiga) e-böcker är Adlibris Mondo (adlibris.com/mondo), Bokus Dito (dito.se) och Bokon (bokon.se).

När det gäller engelskspråkiga böcker är Amazons Kindle-utbud svårslaget. Tänk dock på att Kindle-böcker oftast är låsta med Amazons kopieringsskydd, vilket gör att de bara kan läsas på Kindle.

Apple Ibooks har många böcker på både svenska och engelska, men kopierings­skyddet gör att många bara funkar med Ibooks-apparna till Iphone, Ipad och Mac. Google säljer svenska och engelska böcker via Play Store (play.google.com/store/books). Deras utbud är i hög grad låst med Adobes kopieringsskydd. Det kan vara värt att leta i svenska butiker efter en vattenstämplad epub-utgåva innan du handlar av Google.

Var hittar jag gratisböcker?

Det finns massor av kostnadsfria e-böcker att ladda ned från webben. Oftast äldre böcker, vars upphovsrätt har löpt ut. På PC för Allas sajt laddaner.idg.se/ebok finns klassiker på både svenska och engelska.
Det största utbudet av engelskspråkiga klassiker är Project Gutenberg (gutenberg.org). Där finns tusentals gratisböcker i epub-format.

Hur lånar jag e-böcker?

Med undantag för Kindle har de läsare vi testar stöd för ­biblioteks­böcker. Lån förutsätter att du använder datorn och gratisprogrammet Adobe Digital Editions (www.adobe.com/se/products/digital-editions/download.html). För att låna böcker behöver du ett Adobe-konto och ett bib­liotekskort, samt en pin-kod.

Från sajten Elib, www.elib.se kan du sedan klicka dig vidare till ditt lokala bibliotek.