Vi testar då och då ergonomiska datormöss, och de kommer i många olika utföranden. De flesta modeller justerar vinkeln på din handled, men ändrar inte din arbetsställning i övrigt. De stora musersättarna från tillverkare som svenska Mousetrapper och Rollermouse från Contour Design fungerar på ett annat sätt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mousetrappers speciella muslösning är bekväm och ger bra kontroll, men är inte helt utan kompromisser. Det här är kanske den bästa mus- och tangentbordskombon vi testat för pc från tv-soffan, men också en väldigt dyr sådan. Det gör den mer till en investering just för jobbet, om din arbetsplats är av den mer rörliga typen. 

Positivt

  • Kompakt och behändigt
  • Goda möjligheter till egen anpassning
  • Utmärkt muskontroll
  • Lång batteritid

Negativt

  • Klumpig scrollfunktion
  • Andra lösningar ofta mer praktiska
  • Priset

Testad produkt: Mousetrapper Alpha
Pris: 3 925 kr hos Proshop.

De placerar musstyrningen centralt framför tangentbordet, för ett naturligare och mer avslappnat sätt att ha armarna. Du behöver inte sträcka dig så långt mellan mus och tangentbord och du behöver inte ha underarmen utvinklad från kroppen. Faktum är att så som en laptops musplatta är designad och placerad är ett smart ergonomiskt sätt att ha den. Sedan har en laptop andra ergonomiska problem, främst att skärmen sitter lågt placerad.

Nya Mousetrapper Alpha ser ut precis som just underdelen av en laptop. Den kombinerar ett tangentbord i halvbrett format, som på en 14-tummare eller en 15-tummare utan numerisk knappsats, med en musstyrningsenhet av typisk Mousetrapper-design under.

Mousetrapper Alpha pekyta
Pekytan i silikonklädd textil ger en väldigt speciell känsla att använda.

Nischat användningsområde

Sitter du vid en fast arbetsplats är kanske inte det här den rätta modellen för dig, eftersom du lätt kan skaffa ett bättre vanligt tangentbord och kombinera med en ergonomisk mus-enhet som bara är just mus. Dessa har dessutom bekvämare vadderade handledsstöd. Men det finns tillfällen då en kombination som denna kan vara smart.

Du kanske har en dator ansluten till din tv och vill ha mus och tangentbord av kvalitet i soffan. Eller så har du en omväxlande arbetsplats där du växlar mellan skrivbordet, föredragspulpeten och mötesrummet och inte kör traditionell laptop för det.

Tangentbordsdelen av Mousetrapper Alpha är det inte så mycket att säga om. Det är ett välbyggt tangentbord med knappar med halvhög slaghöjd och distinkt svikt med en tydlig klickkänsla i. Möjligen är det lite skramligt att skriva på, men då är vi petiga. Den fysiska kvalitetskänslan är hög. 

Utmärkt kontroll och programmerbara knappar

Musdelen är Mousetrappers egna unika design, en pekplatta som på en laptop, med med en fysisk gummiliknande yta med ett fast grepp, som rör sig under din fingertopp istället för en matt yta som du glider fingret över. Det ger en direkt känsla av kontroll och känslan av en aning tyngd i rörelserna, som är trevligt taktil.

Mousetrapper Alpha
Mousetrapper Alpha passar perfekt för att styra dator på liye distans, men är en dyr investering bara för slösurf i soffan hemma.

Själva pekytan är ganska liten, men vi finner att det är enklare att precisionsstyra muspekaren med den än med de flesta musplattor. Musytan har klickfunktion för vänsterklick om du trycker ner den, men inte den snabba touchkontroll för muspek som de flesta musplattor har. Det kan vara en sak som tar lite tid att vänja sig vid. Likaså har den av naturliga skäl inga flerfinger- och svepgester.

Istället har vi åtta knappar runtom den som är förinställda för olika funktioner, som stegvis scroll upp och ned, högerklick, en separat knapp istället för dubbelklick (men du kan givetvis dubbelklicka även i pektyan), zoomfunktion och klipp/klistrafunktioner. Dessa kan också fritt bytas plats på och programmeras om med andra funktioner som bläddring fram och bak eller valfria andra tangentbords-kortkommandon och till och med textsträngs-makron.

Lite att putsa på

Detta sker i ett program som heter MTKeys som laddas hem från Mousetrappers supportsidor. I det kan vi också göra samma sak för tangentbordets F-tangenter, och ställa in andra saker för musstyrningen, som pekarkänslighet och scrollfunktion utmed ena kanten. I skrivande stund finns MTKeys för Alpha bara för Windows 10 och Mac OS. Tangentbordet fungerar till vilket system som helst som har stöd för usb- eller bluetooth-styrdon, men inställningarna kan du bara göra med programmet. 

MTKeys
Först får vi inte kontakt med vårt tangentbord, men det visar sig att konfiguration bara funkar med usb-anslutning.

Scrollfunktionen i pekytan stänger vi direkt av, för den blir vi allt annat än kloka på. Den ska enligt dokumentationen och beskrivningen i programmet gälla om vi sveper upp och ner i en smal zon utmed ena kanten av musplattan, men vi lyckas slumpmässigt aktivera det istället för att styra muspekaren, oavsett var i pekytan vi är. Den är å andra sidan inte en särskilt viktig funktion, då vi får bra scrollfunktion via knappar. Mousetrapper meddelar också att de sedan vårt test gjort en firmwareuppdatering som justerar känsligheten för funktionen.

Det här är inte en lösning som passar alla, och vi tycker att Mousetrapper har en del småproblem med hanteringen som kan behöva finputsas på. Men för användare med ett visst behov kan den vara helt rätt. Det är dock en dyr investering att göra helt blind. Lyckligtvis har Mousetrapper en lösning på det. Du kan låna en av deras produkter i upp till 14 dagar på prov om du ansöker om det på deras hemsida.

Specifikationer

Produktnamn: Mousetrapper Alpha
Testad: Juni 2020
Tillverkare: Mousetrapper
Funktion: Trådlös och ergonomisk mus och tangentbord
Anslutning: Bluetooth 4.1, usb
Systemkrav: Inställningsprogram: Windows 10, MacOS X
Batteri: Inbyggt laddbart, upp till 2 mån driftstid
Storlek: 31,3 x 22 x 2 cm
Vikt: 740 gram
Rek. pris: 4 119 kr
Pris: 3 925 kr hos Proshop.

Betyg: 4 av 5

Mousetrapper Alpha (Nordisk)

Bästa pris just nu: 3925 kr