Testad tjänst: Dold.se
Pris: ca 37 kronor per månad vid helårsabonnemang.

Svenska Dold.se skiljer sig från de flesta andra vpn-tjänster vi har testat genom att inte ha någon egen programvara. Istället för att ladda ned ett program (och sedan mata in användarnamn och lösenord), måste vi med Dold.se skapa en egen vpn-anslutning för att kunna koppla upp oss mot deras tjänst.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Dold.se har en hel del begränsningar och svagheter, inte minst att de inte har någon egen programvara och bara erbjuder åtkomst till tre länder (Sverige, Storbritannien och USA). Men om du nöjer sig med dessa tre länder och främst är intresserad av att strömma innehåll från Netflix och liknande får du en snabb, billig och välfungerande tjänst.

Positivt

  • Snabbt.
  • Billigt.

Negativt

  • Bara tre länder.
  • Ingen kill switch.
  • Inget eget program.
Visserligen finns det väldigt tydliga instruktioner hur vi ska gå tillväga och det är också något som bara behövs göras en gång, men det är ändå helt klart ett minustecken och något som avskräcker den som vill ha det så enkelt som möjligt.

Dold.se har också, delvis på grund av avsaknaden av egen programvara, många begränsningar. Exempelvis erbjuds vi bara åtkomst till tre länder (Sverige, Storbritannien och USA) och vi måste skapa separata anslutningar för dessa tre. Någon kill switch finns inte heller.

Det ingår också bara en samtidig användare i abonnemangskostnaden och det finns ingen ”prova på” eller gratisvariant. Dessutom har de ingen pengarna tillbaka-garanti.

Första intrycket av Dold.se är med andra ord inte särskilt positivt. Men när vi tar oss förbi de inledande hindren och accepterar begränsningarna finns ett par belöningar längre fram.

Den första är att Dold.se är väldigt billigt. Månadskostnaden vid ett årsabonnemang är låga 37 kronor. Väljer du månadsbetalning kostar det bara 49 kronor. Det finns även ett tremånadersalternativ som kostar 43 kronor per månad.

Tyvärr finns det dock bara ett enda betalalternativ, nämligen kreditkort.

Bra för att strömma

Dold.se erbjuder som sagt bara åtkomst till tre länder. Glädjande nog kommer vi åt alla de tjänster vi testar att koppla upp oss mot i dessa tre länder. Såväl amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer som svenska SVT Play och TV4 Play. Den senare är det bara två tjänster tidigare som har klarat av bland de vpn-tjänster vi testat.

Snabbt går det också. Mot svenska servrar kommer vi upp i hela 113 Mbit/s. Mot brittiska blir resultatet mer blygsamt, men ändå godkänt, 58 Mbit/s och mot amerikanska 99 Mbit/s. Hastigheter som i mångt och mycket är identiska med de Cyberghost fick nyligen. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Dold.se kommer upp i 45 procent för svenska servrar, 23 procent för brittiska och 40 procent för amerikanska.

Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 19,3 Mbit/s (88 procent) för svenska servrar, 15,6 Mbit/s (71 procent) för brittiska och 18,5 (84 procent) för amerikanska. Även det fullt godkända resultat.

Dold.se har en hel del begränsningar, men om du endast är ute efter att kunna strömma innehåll från Sverige, Storbritannien och USA är det en snabb och prisvärd tjänst.

Specifikationer

Tjänst: Dold.se.
Testad: Juni 2020.
Kontakt: dold.se.
Verksamhetsland: Sverige.
Antal servrar: Okänt antal i 3 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ingen egen programvara.
Program till pc: Nej.
Program till mac: Nej.
Kill switch: Nej.
Antal samtidiga enheter: En.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 113 Mbit/s (45%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 58 Mbit/s (23%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 99 Mbit/s (40%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 19,3 Mbit/s (88%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 15,6 Mbit/s (71%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 18,5 Mbit/s (84%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Ja.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: Kostar 49 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: Ca 37 kronor per månad
Pris 3 månader: Ca 43 kronor per månad

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 4 av 5