Nu har Intel officiellt avtäckt sina nya hybridprocessorer i Lakefield-serien, som väntas dyka upp i de allra mest slimmade bärbara datorerna framöver. Ordet "hybrid" i sammanhanget avser att de kombinerar en stor kärna (Sunny Cove) med fyra mindre Tremont-kärnor som mest fokuserar på att hantera bakgrundsprocesser. På så ges de nya processorerna flexibilitet kring prestanda kontra batteritid.

För att möjliggöra detta använder Intel en slags hårdvarubaserad schemaläggare, som kommunicerar direkt med operativsystemet (såväl 32- som 64-bitsversioner av Windows 10) för att hela tiden se till att rätt kärnor används med hänsyn till vad du arbetar med på datorn.

Hittills är två datorer som använder de nya hybridprocessorerna officiella: Nyligen lanserade Samsung Galaxy Book S och Lenovos banbrytande, vikbara Thinkpad X1 Fold. För att få ner formfaktorn har Intel "staplat" kärnorna och minnet (se bild nedan) med hjälp av en 3d-teknik som kallas Foveros. Storleken hamnar då på pyttiga 12 x 12 x 1 millimeter.

Foveros

En i5:a och en i3:a har Intel officiellt gått ut med i pressmeddelandet, och båda är alltså femkärniga. Cacheminnet ligger på 4 MB hos båda, basfrekvensen på 0.8 respektive 1.4 GHz och TDP på 7 W. Eftersom de är ämnade att säljas direkt till datortillverkare går man inte ut med något pris på de nya processorerna. 

Intel

Lanseringen är viktig för Intel, som definitivt vill hänga med i racet när datortillverkarna tar sig friheter med formfaktorn. Vikbara skärmar och fjädervikt kommer vi definitivt att få se mer av framöver, så det är bara att hålla utkik efter fler spännande datorlanseringar i det ultrabärbara segmentet.