Minns du Nordeas gamla internetbank – den som hade stängt på natten? Efter midnatt gick det inte att betala sina räkningar, för då var internet stängt.

Kommer du ihåg Icas första självskanningsystem? Vi kunder läste in priserna med en handskanner, men för att betala fick vi stå i kassakö. En kassörska skrev av skannerns siffror i sin gamla kassamaskin.

Kanske kommer du också ihåg när Cdon krävde postadress för att sälja digitala låtar eller när Centrala Studiestödsnämnden låste in sina digitala blanketter bakom en lösenordsvägg?

Själv kan jag inte låta bli att tänka tillbaka på forna tiders märkliga internetstrategier när jag står utanför dörren till Sveriges första obemannade butik Pressbyrån Go – som är stängd.

I USA lanserade Amazon för ett par år sedan sitt konceptet Amazon Go och nu har svenska Pressbyrån följt efter.

Tanken är att personalen i butiken ska ersättas av kameror och sensorer. För att bli insläppt skannar du en qr-kod med en speciell shoppingapp. De varor du tar läggs ned i en "virtuell kundkorg" och när du är klar godkänner du betalningen i appen – och pengarna dras från ditt betalkort.

Själv installerar jag appen, registrerar mitt kort och går till butiken på öppningsdagens kväll, men butiken visar sig stänga klockan 19.00...

Den stora uppsidan med obemannade butiker handlar för oss kunder om tillgänglighet. Det är dyrt att ha butikspersonal som arbetar på kvällar och helger, så en obemannad butik kan ha generösare öppettider. Den kan också finnas på platser där det inte lönar sig med en vanlig butik.

Att den första Pressbyrån Go-butiken stänger klockan sju blir lätt parodiskt, framför allt med tanke på att en bemannad Ica-butik runt hörnet har öppet till klockan tio.

Naturligtvis förstår jag att försöksverksamhet handlar om att utvärdera tekniken, men jag kan trots allt förvånas över att Pressbyrån inte utnyttjar det här skyltfönstret för framtidens shopping på ett bättre sätt.

Ändå är jag övertygad om att Pressbyrån tänker helt rätt när man satsar på obemannade butiker – och man ligger definitivt i tiden.

Själv uppskattar jag möjligheten att hämta paket från obemannade boxar och att mitt gym har öppet fram till midnatt om jag checkar in med mitt fingeravtryck. Varje gång jag går till min Coop-butik gläds jag åt att kunna självskanna istället för att stå i långa kassaköer. Tekniken har helt enkelt gjort vardagslivet lite lättare.

Visst är det viktigt att det finns kvar bemannad service för den som vill ha det, men vi är många som har andra prioriteringar.

När jag efter några timmar kommer tillbaka till Pressbyrån Go är butiken faktiskt öppen, och jag kan konstatera att det funkar.

Jag tar en chokladkaka från hyllan och ser hur den läggs till i varukorgen i min app – utan att jag ens behöver skanna. När jag lägger tillbaka den på hyllan försvinner den från varuvagnen. Istället tar jag kaffe och en kanelbulle och checkar ut – helt automatiskt. Det känns som ett snabbt besök i framtiden.

Jag hoppas att Pressbyrån Go snart inser att det inte duger att stänga en obemannad butik klockan sju – och jag är övertygad om att man kommer att inse det. Det dröjde som bekant inte så länge innan Ica, Cdon och CSN fick ordning på sina digitala lösningar.

Ja, numera går det till och med att betala sina räkningar hos Nordea efter midnatt.


Pressbyrån Go

Så här funkar Pressbyrån Go

  1. Ladda hem appen Pressbyrån Go från Google Play Butik eller App Store. Första gången får du registrera dig – och koppla appen till ditt Bank-ID.
  2. Gå till butiken, öppna appen och logga in med Bank-ID. Skanna en qr-kod vid entrén så öppnas dörren. Plocka de varor du tänker köpa. Du behöver inte skanna dem – kameror och sensorer håller koll på vad du tar. I appens virtuella kundkorg ser du vad du har handlat.
  3. När du är klar går du fram till utcheckningsterminalen. Den känner av att du är där och visar upp dina köp. Om allt är korrekt godkänner du – och du kan då gå ut.