Svenska PrivateVPN har förbättrats på en rad punkter sedan vi senast testade det och visar sig nu vara redo att slåss i den absoluta toppen. Faktum är att man kommer så nära den regerande mästaren Windscribe att en steg för steg-jämförelse känns befogad.

Betyg 5 av 5

Omdöme

PrivateVPN utmanar verkligen Windscribe om förstaplatsen och ger dem en riktigt hård match. Skillnaderna är hårfina och i slutändan är det bara Windscribes möjlighet att skräddarsy abonnemang som gör att de behåller förstaplatsen före PrivateVPN.

Positivt

  • Många länder.
  • Billigt.
  • Snabbt.
  • Åtkomst till SVT Play, TV4 Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix*.

Negativt

  • Inget långtidsabonnemang.
PC för Alla rekommenderar

Testad tjänst: PrivateVPN
Pris: Ca 17 kronor per månad vid 24 månader.

Till att börja med har båda en sajt på svenska, men lite bakvänt nog har bara kanadensiska Windscribe en programvara på svenska. Denna lämnar dock en hel del övrigt att önska, så oavgjort är mest rättvisande här.

Abonnemangs- och kostnadsmässigt går segern knappt till PrivateVPN. Priset för ett helårsabonnemang är 34 kronor per månad för PrivateVPN (39 kronor för Windscribe) och 65 kronor vid månadsbetalning (86 kronor för Windscribe). Båda saknar längre abonnemang, även om PrivateVPN i skrivande stund erbjuder 12 månader extra vid tecknandet av ett helårsabonnemang, och båda har gott om betalalternativ.

Tyvärr saknar PrivateVPN något gratisalternativ, vilket Windscribe har. Som en liten kompensation har PrivateVPN istället en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti och en sju dagars prova på-period, men ronden går ändå till Windscribe. Ytterligare ett litet plus för Windscribe här är deras skräddarsydda abonnemang och att det ingår ett obegränsat antal samtidiga enheter (för PrivateVPN ingår det sex samtidiga enheter, vilket också är bra).

Snabbt med åtkomst till det mesta

Båda tjänsterna erbjuder åtkomst till ett stort antal länder (61 för PrivateVPN och 62 för Windscribe) och båda har dedikerade servrar för strömmande. Det visar sig glädjande nog att PrivateVPN precis som Windscribe ger oss åtkomst till alla de tjänster vi testar att komma åt, såväl amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer som svenska SVT Play och TV4 Play. Oavgjort här också alltså.

PrivateVPN visar sig också vara likvärdigt Windscribe hastighetsmässigt. Mot svenska servrar kommer vi upp i 97 Mbit/s (104 Mbit/s för Windscribe). Mot brittiska blir resultatet 100 Mbit/s (85 Mbit/s för Windscribe) och mot amerikanska 108 Mbit/s (86 Mbit/s för Windscribe). Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Private VPN kommer upp i 39 procent för svenska servrar, 40 procent för brittiska och 43 procent för amerikanska.

Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 19,5 Mbit/s (89 procent) för svenska servrar (18,5/84 procent för Windscribe), 19,3 Mbit/s (88 procent) för brittiska (18,0/82 procent för Windscribe) och 19,6 (89 procent) för amerikanska. Även det (17,9/81 procent för Windscribe). Återigen ett mer eller mindre oavgjort resultat.

Skillnaden mellan PrivateVPN och Windscribe är i stort sett alltså bara att Private VPN är några kronor billigare, men saknar Windscribes skräddarsydda- samt gratis-abonnemang (men har en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti istället). Supporten är också bättre hos PrivateVPN.

Det är hårfint, men möjligheten att skräddarsy abonnemang hos Windscribe gör att de trots allt behåller förstaplatsen tillsvidare.

Specifikationer

Tjänst: PrivateVPN
Testad: Juni 2020.
Kontakt: privatevpn.com.
Verksamhetsland: Sverige.
Antal servrar: 100+ i 61 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till Mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: Sex.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 97 Mbit/s (39%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 100 Mbit/s (40%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 108 Mbit/s (43%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 19,5 Mbit/s (89%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 18,5 Mbit/s (84%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 19,6 Mbit/s (89%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Ja.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: Ca 67 kronor.
Pris vid helårsabonnemang: Ca 17 kronor per månad vid 24 månader.
Övriga prisalternativ: Tremånadersabonnemang för ca 42 kronor per månad.

* Netflix och andra streamingtjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streamingtjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 5 av 5