Testad tjänst: Private VPN
Pris vid månadsbetalning: Ca 100 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang: Ca 24 kronor per månad
Övriga prisalternativ: 3 månader för ca 59 kronor per månad

Svenska Private VPN fortsätter att förbättra sin tjänst och har sedan vi senast testade den gjort ytterligare finjusteringar. Exempelvis finns deras programvara nu även på svenska, något som vi anmärkte på senast. Men tyvärr har det också smugit sig in några små försämringar och några tidigare nackdelar kvarstår.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Private VPN är en mycket bra vpn-tjänst helt på svenska där såväl hastigheterna som priset imponerar. Ett stort plus också för att man ger åtkomst till samtliga testade streamingtjänster. Bara detaljer hindrar Private VPN från att knipa förstaplatsen bland de vpn-tjänster vi har testat så här långt. 

Positivt

  • Billigt
  • Snabbt
  • Bra support
  • Åtkomst till samtliga streamingtjänster vi testat

Negativt

  • Ganska få servrar
  • Ingen gratis- eller prova på-version
  • Inga långtidsabonnemang
En av de små försämringarna märks direkt när det är dags att teckna ett abonnemang. De har alla nämligen blivit lite dyrare, även om det inte är några enorma skillnader. Månadsabonnemang kostar nu 84 kronor (mot tidigare 65 kronor) och tremånadersabonnemang kostar nu 50 kronor per månad (mot tidigare 38 kronor).

Även årsabonnemangen är lite dyrare, med en kostnad på 41 kronor per månad nu (mot tidigare 34 kronor). I skrivande stund har man dock en kampanj där man bjuder på 12 månader extra vid tecknandet av ett årsabonnemang, vilket sänker kostnaden till dryga 20 kronor per månad.

Billigare än så går det inte att komma undan, då längre (och billigare) abonnemangsalternativ fortfarande saknas. Det är synd, för avsaknaden av riktigt långa och riktigt billiga abonnemang är en av punkterna där Private VPN får smäll på fingrarna av de andra toppkonkurrenterna.

Vad som också hade varit önskvärt är något slags gratis prova på-abonnemang. Det utlovas visserligen ett sådant på hemsidan, men supporten meddelar bara att ”Vår gratis provperiod är inte tillgänglig för tillfället”. Däremot har de, som de flesta andra av konkurrenterna, en 30 dagars ”pengarna tillbaka-garanti”.

Det ska också sägas att supporten, som är helt på svenska, är mycket snabb och kompetent.

Snabbt med åtkomst till allt

Private VPN har ett drygt 80-tal servrar i 63 länder. Trots det relativt låga serverantalet står sig Private VPN bra hastighetsmässigt i jämförelse med konkurrenterna. Man når inte riktigt upp i dessas hastigheter, men är inte långt ifrån. Och jämfört med tidigare är resultatet lite blandat. Lite snabbare mot svenska servrar, men aningen långsammare mot brittiska och amerikanska.

Mot svenska servrar kommer vi upp i 106 Mbit/s (toppkonkurrenterna ligger på 124-152 Mbit/s). Mot brittiska blir resultatet 95 Mbit/s (99-124 Mbit/s för toppkonkurrenterna) och mot amerikanska 97 Mbit/s (108-129 för toppkonkurrenterna). Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Private VPN kommer upp i 42 procent för svenska servrar, 38 procent för brittiska och 39 procent för amerikanska.

Glädjande nog klarar Private VPN att ge åtkomst till samtliga streamingtjänster vi testar, det vill säga SVT Play, TV4 Play, svenska Disney Plus, amerikanska Netflix, HBO Max (både svenska och amerikanske) och brittiska BBC Iplayer. Detta är mycket imponerande!

Sammantaget befäster Private VPN sin position i den absoluta toppen av vpn-tjänster vi testat. Blir man bara något snabbare och något billigare (exempelvis genom långtidsabonnemang) kan man också utmana om förstaplatsen!

Specifikationer

Tjänst: Private VPN
Testad: September 2021
Kontakt: privatevpn.com
Verksamhetsland: Sverige
Antal servrar: 80+ i 63 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Ja
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: Sex
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 106 Mbit/s (42%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 95 Mbit/s (38%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 97 Mbit/s (39%).
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Ja*
Åtkomst till svenska Disney+: Ja*
Åtkomst till svenska HBO Max: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Ja*
Pris vid månadsbetalning: Ca 100 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang: Ca 24 kronor per månad
Övriga prisalternativ: 3 månader för ca 59 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 5 av 5