FRÅGA. Jag har ett abonnemang hos Telia som ingår i hyran och jag skulle vilja ha tv från min router till en bärbar dator. En kompis har sagt att det går, men när jag har talat med supporten hos Telia så vet de inget och kan inte svara.

Då jag tar med mig datorn över hela Europa vill jag få det att fungera även utomlands.
Hans

SVAR. Att titta på tv i datorn kan du exempelvis göra med en tjänst som kallas för Telia Play. Det här är en "kabel-tv-tjänst" där du tittar på ”vanlig tv” via datorn (Windows 10) eller mobilen/surfplattan (Android och IOS).

Det enda som behövs är med andra ord en internetuppkoppling och en router som låter dig surfa trådlöst på din dator. Det går förstås också att använda en nätverkskabel om du har en stationär dator. Tjänsten går inte bara att använda i Sverige utan även i övriga EU- och EES-länder.

Precis som i den vanliga kabel-tv:n finns det olika paket beroende på vilka kanaler du vill titta på. "Standardtjänsten" med 15 tv-kanaler kostar 200 kronor i månaden.

Ett annat alternativ är att använda tv-kanalernas egna strömningstjänster. Numera har de flesta tv-kanaler tjänster som låter dig titta i datorn, mobilen och surfplattan.

SVT Play

Hos Sveriges Television och UR, som vi ju betalar via skattsedeln, är allting helt gratis. Hos de övriga kanalerna finns det som regel ett begränsat gratisalternativ och ett mer fullständigt alternativ där du betalar en månadsavgift.

När man ska titta på tv eller video över internet är fast bredband att rekommendera. Det går förstås även att använda mobilt bredband (4g), men då bör man ha ett abonnemang med en stor eller obegränsad mängd data. Att titta på rörlig bild förbrukar mycket data, så om man har ett abonnemang med lågt maxtak är risken stor att det snabbt tar slut.