FRÅGA. Jag köper och laddar ned och en del musik från sajter som HD Tracks, men jag vill kunna lyssna på musiken innan jag laddar ned den. Det här lyckas inte. Jag misstänker att det är något program som jag inte har på min pc.

Så länge jag hade Windows 7 så fungerade det, men när jag gick över till Windows 10 så har det inte fungerat.
Lennart

SVAR. För att spela upp musik som du köper i form av ljudfiler behövs ett ljudprogram. Det som ingår i Windows kan ha problem med vissa ovanliga filer, så ett bra tips är att använda VLC Media Player. Det spelar upp ljud och video i nästan alla tänkbara format.

När det gäller att förhandslyssna på låtarna så är det här något du gör i din webbläsare. Sajten HD Tracks använder en väldigt gammal teknik som heter Adobe Flash för sin förhandsgranskning. Flash är en teknik som är på väg att helt fasas ut, och både Google Chrome och Microsoft Edge har stoppat nästan allt stöd för den.

LÄS MER: Knepet som fixar Flash i plattan och mobilen

För att spela upp förhandsvisningen kan du dock ta bort den här Flash-blockeringen. Så här gör du i Chrome och Edge:

OBS: Den 31 december 2020 kommer Adobe sluta uppdatera Flash. Det betyder att det är väldigt osäkert att fortsätta använda programmet efter detta datum.

1. Gå in på menyknappen, alltså de tre punkterna uppe till höger. Här väljer du Inställningar. Gå till Sekretess och säkerhet, Webbplatsinställningar. (I Edge väljer du Webbplatsbehörigheter i menyn till vänster.)


Flash

2. Bläddra ned till Flash och byt från Blockera webbplatser från att köra Flash till Fråga först. (I Edge heter alternativet Fråga innan Flash körs).


Flash

3. När du nu klickar två gånger på en Flash-länk (exempelvis uppspelningsknappen i HD Tracks) så visas en varningsruta där du ska välja Tillåt. Nu går det att använda förhandsvisningen.

Orsaken till att webbläsarna blockerar Flash är att tekniken är väldigt osäker – och i slutet av året väntas även den här möjligheten att gå runt blockeringen försvinna. Förhoppningsvis har sajter som HD Tracks då bytt till en mer modern teknik.