Gpedit.msc eller Redigeraren för grupprinciper är en konfigurationshanterare för Windows som gör det enklare att konfigurera Windows-inställningar. I stället för att behöva ta risken att redigera Windows-registret kan användaren konfigurera olika aspekter av Windows via ett enkelt gränssnitt.

Ett problem för de flesta av PC för Allas läsare är dock att verktyget inte finns i Home-utgåvan av Windows. En av de allra största skillnaderna mellan Windows 10 Pro-versionen och Windows 10 Home är nätverkshanteringsfunktionerna.

De andra skillnaderna är att filkryptering, Fjärrskrivbord, Bitlocker och just Redigeraren för grupprinciper saknas i Home. Redigeraren är inte tillgänglig i någon Home- eller Starter-utgåva av Windows, vare sig det är Windows XP, Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10.

Det finns metoder för att aktivera Redigeraren för grupprinciper även i Windows Home, men vi håller tyst om dem, eftersom de antagligen bryter mot licensen. I stället rekommenderar vi Policy Plus, ett tredjepartsprogram som är ett bra alternativ till den inbyggda redigeraren, med ett gränssnitt som är väldigt likt.

En stor fördel med att använda Policy Plus är dessutom att det finns en sökfunktion där du kan söka efter dina önskade grupprinciper.

Policy Plus

1. Pro

Så här ser programmet ut i Windows 10 Pro. Du kan gå in och göra fininställningar på alla möjliga områden som annars skulle kräva registerändringar.


Policy Plus

2. Policy Plus

Ladda ned programmet på www.techspot.com. Det program du laddar ned behöver inte installeras. Det är bara att köra det och du får tillgång till ett gränssnitt som är väldigt snarlikt det i Windows Pro.


Policy Plus

3. Ändra

Vi kan inte gå in på allt du kan göra med Policy Plus, men det är åtskilliga fininställningar av olika saker i Windows och begränsningar som kan införas för olika användare.


Policy Plus

4. Tips

Om du söker tips på nätet hittar du många som kräver Redigeraren för grupprinciper för att genomföras. Till alla dessa kan du i stället använda Policy Plus.