Den 30 juni går den åtta år gamla tjänsten Sparakvittot i graven. Det här var en sajt och app som lät dig spara dina kvitton digitalt, och tjänsten flyttar nu in Kivra.

Kivra är en digital brevlåda, alltså en tjänst där man kan får kontoutdrag, räkningar och myndighetspost i digital form i stället för på papper. Inloggning sker med Mobilt Bank-ID och eftersom kontot är knutet till ditt personnummer behöver du inte själv lägga till önskade avsändare.

På samma sätt kan du numera få butikernas papperskvitton i digital form. I skrivande stund är det dock bara Ica och Åhléns som är anslutna, och du kommer inte åt dina kvitton via Kivras sajt utan enbart i appen.

I appen kan du söka bland dina kvitton, ladda ned ett kvitto som en pdf-fil eller radera det. Det går däremot inte att tagga kvittona för att få bättre ordning på dem. 

Kivra

För att aktivera kvittofunktionen öppnar du appen och väljer Inställningar, Hantera tjänster, Kvitton. Här kan du aktivera och inaktivera tjänsten.

Genom att byta till digitala kvitton kan vi alla göra en insats för miljön. Enligt organisationen Svensk Handel skrivs det ut ungefär 1,7 miljarder papperskvitton i Sverige per år – vilket motsvarar 60 000 träd!