Tyska Fraunhofer Institute for Communication (FKIE) har publicerat en rapport över säkerheten i routrar för hemmamarknaden, och det är dyster läsning.

Av 127 testade routrar från sju tillverkare hade 46 inte fått en enda säkerhetsuppdatering under det senare året och många av routrarna har kända säkerhetsbrister som kan utnyttjas av hackare, skriver Zdnet.

FKIE upptäckte också att flera tillverkare har skickat ut uppdateringar av basmjukvaran till sina routrar utan att täppa kända brister, så även om användarna installerar senaste uppdateringarna är det inte säkert att det gör deras routrar säkra från intrång.

Asus och Netgear är enligt FKIE bättre på säkerhet än D-Link, Linksys, TP-Link och Zyxel. Tyska AVM var den enda tillverkaren som inte avslöjade privata krypteringsnycklar i grundmjukvaran. Netgear R6800 hade som jämförelse 13 privata nycklar fritt tillgängliga.

De flesta av routrarna kör en version av Linux, men många har inte uppdaterats på mycket länge. Över en tredjedel kör fortfarande version 2.6.36 av Linux-kärnan, eller ännu äldre. 2.6.36 släpptes 2011.

En del routrar har stöd för tredjepartsmjukvara som Openwrt, och då kan du själv hålla routern uppdaterad även om tillverkaren har slutat skicka ut uppdateringar.