När du spelar musik på din dator, oavsett vilken app du spelar i, kommer den att fortsätta spela även efter att ditt system är låst. Det kan till och med förhindra systemet från att sova.

Detta gäller för de flesta appar med några undantag. Exempelvis Netflix pausar automatiskt, men det är en av få appar som gör det. Du måste alltså oftast stänga av uppspelningen eller tysta ljudet.

Windows 10 kommer ihåg volymen för varje enhet, till exempel högtalare och hörlurar. När du ansluter en enhet kommer Windows 10 automatiskt att ändra volymnivån till vad du ställde in för den när den senast användes.

På samma sätt kan systemet också komma ihåg volymen för varje app. Men om du vill stänga av ljudet när systemet låses eller skärmsläckaren går igång behöver du ett tredjepartsprogram.

Winmute är ett gratis program i öppen källkod som automatiskt kan stänga av ljudet.

Det finns en begränsning, om man nu kan kalla den för det. Winmute stänger av ljudet. Det kommer inte att stoppa vad som spelas. Om du exempelvis tittar på en film fortsätter den att spelas om du inte pausar själv.

Winmute

1. Installera

För att köra Winmute måste du ha Visual C++ 2019 Redistributable på din dator. Om det inte är installerat hittar du det på support.microsoft.com. Du måste också hämta hem Winmute, vilket du gör på github.com.


Winmute

2. Kör

Packa upp den nedladdade zip-filen i lämplig mapp. Observera att ditt säkerhetsprogram kan varna för några av filerna. De är dock ofarliga. Programmet behöver inte installeras, kör bara WinMute.exe.


Winmute

3. Minimerat

Programmet körs minimerat i meddelandefältet, där du ser det som en överstruken högtalare. Högerklicka på den för att göra inställningar för när ljudet ska tystas.


Winmute

4. Tysta

Winmute fungerar med alla program som kan spela ljud, även din webbläsare. Prova att starta någon musik och sedan låsa datorn med Windows + L. Ljudet tystnar tills du loggar in igen.


Winmute

5. Autostart

Om du alltid vill ha programmet igång, öppna din autostart-mapp genom att högerklicka på Start-knappen, välja Kör och skriva shell:startup. Dra en genväg för Winmute in i mappen.