Mer Windows 11

När Windows 11 lanserades för ett år sedan lockade Microsoft med ett antal nya funktioner som skulle göra jobbet framför datorn lite lättare. Det mest synliga var förstås den nya Startmenyn, men de lanserade också en rad andra funktioner.

I den här guiden samlar vi några av de bästa tipsen om hur du kan bli mer effektiv när du jobbar i Windows 11.

STARTMENYN

Återställ Startmenyn

Startmenyn har sett ut på olika sätt i olika Windowsversioner, och även i Windows 11 har den förändrats. Den tydligaste förändringen är att den är centrerad och inte vänsterställd som i tidigare versioner. Lyckligtvis går det här att ändra.

HUR? Öppna Inställningar och gå till Anpassning, Aktivitetsfältet. Klicka på Beteenden för aktivitetsfältet och ändra justeringen så att det står Till vänster och inte Centrera.


Visa alla program…

En annan skillnad i Startmenyn är att du inte ser alla program på en gång, men det löses med ett extraklick.

HUR? Klicka på Startknappen och välj Alla appar för att visa en alfabetisk lista. Observera att en del program ligger i undermappar.


… eller sök efter dem

Har du många program går det snabbare att söka rätt på dem.
HUR? Klicka på Startknappen och skriv in namnet på programmet i sökrutan högst upp. Det här är samma funktion som du kommer åt med verktyget Sök.


Windows 11

Lägg till favoriter i Fäst-listan...

I mittendelen av Startmenyn hittar du funktionen Fäst. Här samlas program som du använder ofta, och du kan förstås lägga till egna.

HUR? Tryck på Startknappen och välj Alla appar. Leta upp en favorit, högerklicka och välj Fäst på Start. Du kan också välja Flytta högst upp för flytta upp ikonen.


… och rensa bort skräpet

Du kan förstås även ta bort ikoner du inte vill ha här.

HUR? Tryck på Startknappen och högerklicka på en ikon. Om du väljer Ta bort från Start försvinner ikonen, men programmet ligger kvar på datorn (och går att nå via Alla appar).


Windows 11

Avinstallera störiga program

Nöjer du dig inte med att dölja program som har dykt upp i Startmenyn kan du även avinstallera dem.

HUR? Högerklicka på ikonen till det program du vill bli av med och välj Avinstallera. Om det inte fungerar får du öppna Inställningar och gå till Appar, Appar och funktioner. I programlista klickar du på de tre punkterna till höger om det program du vill radera – och väljer Avinstallera.


Använd rekommendationerna

Längre ned i Startmenyn finns Rekommenderat, här ligger bland annat dina senaste dokument.

HUR? Tryck på Startknappen så ser du ett par ikoner under Rekommenderat. Klicka på Mer för att se en längre lista och om du vill öppna ett dokument är det förstås bara att klicka. Det går även att högerklicka och välja Ta bort från listan.


Windows 11

Välj vad som ska visas

Vill du ha genvägar till exempelvis Inställningar, Utforskaren eller din bildmapp, precis som i Windows 10? Detta går att lägga till allra längst ned i Startmenyn.

HUR? Öppna Inställningar och välj Anpassning, Start, Mappar. Slå på de komponenter du vill se så dyker de upp som små ikoner.


AKTIVITETSFÄLTET

Windows 11

Ändra i Aktivitetsfältet

Det har skett en del förändringar i Aktivitetsfältet, alltså den list som du ser längst ned på skärmen och där du hittar Startknappen och ett antal vanliga program och verktyg. Tidigare kunde du göra mycket genom att högerklicka och det gick att dra och släppa dokument för att öppna dem i respektive program. Dessa möjligheter är borta i Windows 11, men det finns några saker du kan göra för att anpassa Aktivitetsfältet

HUR? Högerklicka på ett tomt område i Aktivitetsfältet och välj Inställningar för Aktivitetsfältet.


Lägg till program…

Precis som tidigare kan du själv välja vilka program som ska ligga i Aktivitetsfältet.

HUR? Tryck på Startknappen och välj Alla appar. Leta upp ett program, högerklicka på det och välj Mer, Fäst i aktivitetsfältet. När du har ett program öppet kan du även högerklicka på dess ikon (längst ner på skärmen) och välja Fäst i aktivitetsfältet.


… och ta bort dem

Du kan givetvis också ta bort program från Aktivitetsfältet.

HUR? Högerklicka på ikonen nere i Aktivitetsfältet och välj Ta bort från aktivitetsfältet.


URKLIPP

Windows 11

Använd urklippshistoriken...

De senaste åren har Windows fått bättre verktyg för att klippa och klistra. Det finns till exempel en urklippshistorik som gör att du kan se allt du har klippt ut eller kopierat. Funktionen är som standard avstängd i Windows 11 – men den är lätt att slå på.

HUR? Gå till Inställningar, System, Urklipp och välj att aktivera Urklippshistorik och välj om den ska synkroniseras mellan olika enheter. För att använda funktionen trycker du på Windows-V. Du ser nu en lista över dina senaste urklipp och du kan klicka på det du vill använda.


... och styr den

Du kan förstås rensa i din urklippshistorik, men du kan också spara urklipp som du alltid vill behålla.

HUR? Öppna urklippshistoriken med Windows+V och tryck på ”nålikonen” nere till höger för att spara ett klipp (och gör det en gång till för att sluta spara). Vill du rensa ett urklipp trycker du på de tre punkterna till höger och sedan papperskorgen. Med knappen Rensa alla tömmer du hela listan – förutom det du har sparat med nålikonen.


Windows 11

Klistra in symboler

En smart nyhet i Windows 11 är att det har blivit lättare att använda emoji-symboler, gif-animationer och olika specialtecken.

HUR? Tryck på Windows+V så ser du att urklippshistoriken även innehåller en rad med olika tecken högst upp. Under den första ikonen ser du de senast använda.


VIRTUELLA SKRIVBORD

Windows 11

Skapa ett nytt skrivbord...

En Windows-funktion som många har missat är de virtuella skrivborden, eller Aktivitetsvy som funktionen heter. Med dem kan du skapa flera olika skrivbord på samma dator. Du kan exempelvis ha ett skrivbord för arbete och ett annat för fritid. På arbets-skrivbordet lägger du genvägar till Word och Excel – och på det fritidsrelaterade till Netflix och Spotify.

Du kan på samma sätt lägga arbets- respektive fritidsrelaterade appar på de olika skrivborden, och du kan spara olika flikar i Microsoft Edge. Funktionen fanns även i Windows 10, men den har fått en ansiktslyftning i 11:an.

HUR? Klicka på Aktivitetsvy, alltså ikonen med två kvadrater i Aktivitetsfältet. Nu öppnas ett nytt fönster längst ned på skärmen och till en början finns bara Skrivbord 1 här. Vill du skapa fler klickar du på Nytt skrivbord och ger det ett namn.


… och öppna det

När du har skapat de skrivbord du vill ha är det enkelt att växla mellan den.
HUR? Håll muspekaren ovanför ikonen Aktivitetsvy. Du ser nu miniatyrer av dina skrivbord och kan växla genom att klicka.


Windows 11

Ställ in skrivborden

Du kan givetvis själv styra vad som ska visas på respektive skrivbord.

HUR? Öppna de program du vill använda och klicka på ikonen Aktivitetsvyn. Programmen visas nu högst upp och genom att högerklicka på något öppnas en meny där du kan välja Visa det här fönstret på alla skrivbord eller Flytta till Skrivbord 1. Du kan också högerklicka på dina skrivbord (längst ned) för att stänga eller flytta dem.


Skippa Aktivitetsvyn!

Om du inte använder virtuella skrivbord behöver du förstås inte ha kvar ikonen i Aktivitetsfältet.

HUR? Högerklicka i Aktivitetsfältet och välj Inställningar för Aktivitetsfältet. Flytta reglaget vid Aktivitetsvy till vänster.


MULTITASKING

Dela skärmen…

Precis som i Windows 10 går det att dela upp skärmytan i Windows 11 så att du kan göra två saker samtidigt med funktionen Multitasking. Vi visar hur du gör med program, men det går lika bra med mappar från Utforskaren.

HUR? Dra ett program till skärmens vänsterkant så fyller det automatiskt ut halva skärmen och du får sedan välja vad som ska fylla ut den andra halvan. Du kan även göra samma sak genom att trycka på Windows-tangenten tillsammans med höger- eller vänsterpilen. Om du i stället drar programmet till något av hörnen så delas skärmen i fyra lika stora delar. För att göra detta med tangentbordet använder du i Windows-tangenten tillsammans med uppåt- eller nedåt-pilarna.

Oavsett hur du gör visas gränsen mellan programmen med en dubbelpil om du vilar musmarkören över dem. Genom att flytta linjen ändrar du storleken.


Windows 11

… och gör det snabbare

Windows 11 har fått en ny funktion som gör det snabbare att växla mellan olika layouter.
HUR? Låt musmarkören vila på maximera/minimera-knappen uppe till höger. Nu visas en miniatyr av vilka olika möjligheter du har att dela skärmen och du kan välja den som passar dig.


Skapa fönstergrupper

En annan nyhet i Windows 11 kallas fönstergrupper, och handlar om att de samlingar med program eller fönster som du har skapat ovan kan hanteras som en grupp.

HUR? Dela upp skärmen som ovan och låt musmarkören vila på något av ikonerna nere i Aktivitetsfältet. Du ser nu att ikonerna bildar en grupp och genom att högerklicka kan du välja minimera eller stänga en hel grupp.


Windows 11

Skippa fönsterdelningen

Somliga tycker att funktionerna för att dela fönster är fantastiskt smidiga medan andra bara blir irriterade. Lyckligtvis är det enkelt att stänga av funktionen.

HUR? Öppna Inställningar och välj System, Multitasking. Du kan nu stänga av all fönsterdelning med hjälp av reglaget till höger om Fästa fönster. Det går också att trycka på nedåtpilen för att visa alla olika delar – och stänga av dessa individuellt. De beskrivande texterna är ganska tydliga, men det kan krävas lite trixande innan du har ställt in funktionen som du vill ha den.


Skaka ned alla passiva fönster

Har du många fönster öppna samtidigt men vill minimera alla förutom det du jobbar med? Aktivera ”skakfunktionen”! I tidigare Windows-versionen var den påslagen som standard men i Windows 11 måste du själv aktivera den.

HUR? Öppna Inställningar, System, Multitasking och aktivera Fönster för namnlisten skakar. Nu kan du klicka högst upp i det fönster du vill behålla och behålla musknappen nedtryckt. ”Skaka” lite med musmarkören så minimeras alla andra fönster.