Malwarebytes säkerhetsforskare har nu upptäckt skadeprogram som förinstallerats på budgetsmartphonen ANS UL40 som är knuten till Assurance Wireless som i sin tur ägs av Virgin Mobile USA, rapporterar Zdnet.

Det är däremot oklart om mobilen fortfarande säljs av Assurande Wireless. Malwarebytes säkerhetsforskare gjorde en liknande upptäckt i januari på budgetmobilen Unimax, som även den såldes av Assurance Wireless.

I båda fallen hade mobilerna två appar på sig som inte gick att ta bort och som installerade andra program utan användarens kännedom. En av apparna som utger sig för att vara mobilens app för inställningar är enligt Malwarebytes då en Download Wotby, en känd trojan som kan ladda ner innehåll externt. Appen användes dels för uppdateringar och säkerhetslösningar men också för att installera trojanen Hiddenads som fyllde mobilen med annonser.

Det är oklart vilket ansvar Assurance Wireless, Unimax och ANS bär eller om apparna installerats någon gång längs vägen till kunden.

När Malwarebytes kontaktade Umix i januari vidtog de åtgärder direkt. Förväntningen är att även ANS kommer göra detsamma.

Läs också: 53 kända appar snokar bland dina kopierade urklipp