Huawei fortsätter att bredda sitt pc-utbud. I våras såg vi en ny lyxig ultrabook samt ett par nya prispressade laptops. När de nu presenterar ytterligare ett par modeller så handlar det om samma kvalitetskänsla som i toppmodellen, men med fokus på lite extra prestanda istället för extra portabilitet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Byggkvaliteten går inte att klaga på, och prestanda är bra för storleken. Vi saknar wifi 6-anslutning och lite extra stuns i skärmen, och hade önskat oss snäppet lägre vikt på det hela. Överlag fortsätter Huawei leverera stabilt på pc-fronten, även om just denna modell inte känns så inspirerande som det vi såg från Huawei i våras. 

Positivt

  • God prestanda i storleksklassen
  • Hög byggkvalitet
  • God batteritid och dämpad drift
  • Fritt från bloatware

Negativt

  • Något ljussvag skärm
  • Webbkameraplaceringen
  • Ganska tung
  • Ingen wifi 6

Testad produkt: Huawei Matebook 14
Pris: 13 990 kr hos Proshop.

I denna omgång är det två modeller som släppts, Matebook 13 och Matebook 14. Vi börjar med att testa 14-tummaren, då det är ett format som är nytt för Huawei. Eller egentligen inte. Huawei släppte en Matebook 14 förra året, men den kom aldrig till Sverige.

Matebook 14 har dessutom samma skärmformat som Matebook X Pro, 13,9 tum och 3:2-bildförhållande. Med många andra liknande specifikationer, men ett högre pris, blir det den uppenbara datorn att jämföra Matebook 14 med.

Vår testade Matebook 14 är den dyrare av två modeller som släppts och kostar 13 990 kronor. En lite enklare variant med klenare processor och mindre ramminne kostar 11 999 kronor. Det placerar den i ungefär samma prisnivå som liknande nya laptops från Asus och Acer. Dessa har nyligen uppdaterats och vi hoppas kunna testa även dem under sensommaren.

Matebook 14
Matebook 14 har samma stil, egenskaper och funktioner som Huaweis olika Matebooks har haft de senaste åren. Denna gång med lite större format och högre vikt.

1440p ger rätta skärpan

Skärmen i Matebook 14 må ha samma storlek som den i Matebook X Pro, men det är en enklare panel med lägre upplösning och inte riktigt samma tryck i ljusstyrkan. I dagsljus utomhus kan det ofta bli lite knepigt att få bra läsbarhet i skärmen.

Här får du 2 160 x 1 440 bildpunkter istället för 3 000 x 2 000, så det är fortfarande trevligt skarpt. Färgmässigt ser den ut att hänga med bra, med mer eller mindre exakt srgb-matchning och neutral vitbalans. Den ger oss dock en del osnyggt ljusläckage i underkant av skärmen som blir påtagligt om du kombinerar mörka bilder med hög skärmljusstyrka. Det är även en viss kontrastskiftning i olika betraktningsvinklar, något vi ofta ser i datorer med pekskärm.

Även ljudet är en liten nedgradering. Vi får bra stereospridning och god volym, men lite platt ljudbild utan detaljering i diskanten. Vi hittar inga möjligheter att ställa in ljudbilden med till exempel en equalizer.

Ingen lättviktare

Matebook 14 är också lite större. Skärmen har tunna, men inte har riktigt lika tunna, kanter som Matebook X Pro, och den är betydligt tjockare och tyngre. Det här är en bit över gränsen till vad vi skulle kalla för ultrabook-klass, med en vikt på precis under 1,5 kilo. Ett solitt aluminiumchassi bidrar till en del av den vikten, likaså glasytan framför skärmen som precis som många andra Matebooks alltså har pekfuktion.

Det större formatet kommer dock med en påtaglig fördel. För det första får det plats ordentligt med externa portar på sidorna. Vi får en usb typ-c som även är laddport, dubbla stora usb typ a-portar, och en hdmi-port för extern skärm inbyggd. I andra Matebookmodeller har vi ofta istället fått med en usb c-docka för extra portar. Har du inte något emot den extra vikten så är det bara positivt att slippa krångla med en sådan. 

Matebook 14 usb
Gott om portar, utan adapter. 

Med en Intel Core i7-processor i tionde generationen, och 16 GB ramminne och Geforce MX350-grafik klarar den kontorsjobb, hantering av tunga dokument, viss mediaredigering och enklare spel utan problem. Den blir heller aldrig särskilt högljudd, även om ett visst sus går igång lite slumpmässigt även vid lägre belastning. 

Smarta och mindre smarta lösningar

Matebook 14 har samma välbyggda tangentbord som vi sett i tidigare premiummodeller från Huawei, med ställbar men något svag bakbelysning, samma breda musplatta med god kontroll och samma smarta fingeravtrycksläsare i strömbrytaren som identifierar dig redan när du slår på datorn.

Även här sitter en webbkamera dold som en popup-knapp i tangentbordet. Det är smart för säkerheten då det gör den till ett behändigt linsskydd och du aldrig lär ha den öppen av misstag. Synd bara att det gör att vi inte heller vill använda den, då den filmar användaren i osmickrande grodperspektiv. Då 720p-kameran som sitter där faktiskt är relativt bra innebär det mest extra detaljerad återgivning av vår testares näshår. Och det är en syn ingen vill se.

Batteritiden övertygar. Vi får ut ungefär fyra timmar högintensivt jobb, som att spela eller exportera video. Och det med ljusstyrkan på max. Vid mer normalt arbete bör den utan problem räcka en lång arbetsdag. Den medföljande laddaren är relativt nätt men laddar ändå batteriet kvickt, och har skalbar effekt så att du även kan ladda till exempel en mobil med den.

Matebook 14 stängd
Matt metall i alla ytor.

Extrafunktion med begränsningar

Huaweis laptops har ända sedan de första vi sett varit helt bloatware-fria. Det enda extra som är installerat här är programmet PC Manager som håller drivrutiner och firmware uppdaterade, samt har en funktion för att koppla samman telefonen med mobilen. Det parkopplas och snabbsynkas smidigt tack vare en nfc-enhet i datorn.

Mobilkopplingen fungerar dock bara med Huawei-mobiler, och med olika mycket funktionalitet beroende på vilken version av EMUI-mjukvaran telefonen har. Det är en funktion som blivit mindre spännande med tiden. Numera har Microsoft själva en kompetent liknande funktion i Windows som fungerar med de flesta Android- och IOS-mobiler. Huawei kan lite extra, som att aktivt dela skärmen, men som sagt bara med exakt rätt mobil.

Konkurrensen i denna prisklass av laptop är hård. Även om Matebook 14 har ett gäng positiva egenskaper, som högupplöst pekskärm, extra grafikkraft, smart säkerhet och byggkvalitet med stil, så känns det lite som om Huawei fastnat i utvecklingen. Vi hade hoppats på mer omsorg runt bild och ljud samt lite avhyvlad vikt, och en del andra smådetaljer gör att den inte riktigt imponerar. Ett tryggt köp, men inte så mycket mer.  

Specifikationer

Produktnamn: Matebook 14 KLVC-WFE9L
Testad: Juli 2020
Tillverkare: Huawei
Processor: Intel Core i7-10510U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Geforce MX350, 2 GB
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 2160x1440 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 typ c, usb 3 typ a, usb 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0, nfc
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 4h 20min (hög belastning), 21h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 30,75 x 22,4 x 1,6 cm
Vikt: 1,49 kg
Rek. pris: 13 990 kr
Pris: 13 990 kr hos Proshop.

Prestanda

Cinebench R20: 1 541 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 944 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 15 145 poäng
Disk, läsning: 1 429,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5