Många datorer, även sådana som inte är designade specifikt för spel, är numera kraftfulla nog att spela även de senaste spelen på. Men då vill du givetvis också att det ska låta rätt. Ljudet i en laptop är ofta något som kommer bort, med halvdana ljudkretsar på moderkortet och mycket varierande kvalitet på högtalare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Atlas Edge är intressant liten pryl, men bara för en väldigt specifik användare. Vi saknar det där riktigt lyftet i ljudåtergivning, men de många smarta kontrollerna, speciellt för mikrofon, kan vara värda att investera i om du har precis det den är byggd för att lösa. Speciellt eftersom vi inte pratar om mer än några få hundralappar. Turtle Beach skulle dock behöva se över mjukvaran, som bitvis mest är förvirrande, och som inte är helt stabil vid första konfiguration.

Positivt

  • Kompakt och behändig
  • Många smarta effekter och funktioner
  • Inte särskilt dyrt

Negativt

  • Nischat användningsområde
  • Inget stort lyft i ren ljudkvalitet
  • Bitvis förvirrande inställningar

Ett sätt att enkelt få bra ljudupplevelse är med usb-anslutet headset, som inte bara ger bättre ljud utan också ger dig extra ljudinställningar och effekter som du inte får ut enkla, integrerade ljudkort. Men bra sådana är dyra och du kanske redan har ett par favorit-hörlurar du hellre vill plugga in i datorn.

Då kan Atlas Edge från Turtle Beach vara något för dig. Turtle Beach är vi mest bekanta med som tillverkare av just headsets för gamers, även de med namnet Atlas. Här har de tagit ljudtekniken i dessa – allt utom själva högtalarelementen och mikrofonen – och stoppat in i ett minimalt externt ljudkort.

Du pluggar in ena änden som en usb-sticka i datorn och i andra änden ett par trådade hörlurar med 3,5-millimetersplugg. Helst ett headset med mikrofon, men det går även att använda med ett par hörlurar utan det.

Atlas Edge
Atlas Edge har en öven en och en halv meter lång sladd. Det är ofta lite opraktiskt mycket, men det är bättre än motsatsen, att den ibland inte räcker till.

Bra men inte fantasiskt ljud

Det gör det till en ganska nischad produkt, just för dig som har analoga kvalitetshörlurar men inte kvalitetsljudkort. Då ska du få du dels en lite vassare dac och hörlursförstärkare, dels hårdvarubaserad ljudförbättring med ett gäng effekter, som alltså annars är inbyggt i tillverkarens headsets. Själva ljudkvaliteten blir vi faktiskt inte så imponerande av. Vi testar Atlas Edge i en laptop som har en vanligt förekommande ljudkort från Realtek, och inga extra ljudfunktioner som till exempel Dobly Atmos.

Växlar vi mellan inbyggda ljudet och ljud via Atlas Edge, så är inte skillnaden enorm. Vi får aningen lägre bakgrundsbrus och en kräsen lyssnare kan skönja lite mer detaljer i låga frekvenser. Det faktum att Turtle Beach själva inte lyfter fram sådant som ljudupplösning och sample rates är en indikation på att det inte är något utöver det vanliga.

De extra effekterna är snarare det som kan göra Atlas Edge värd pengarna. De kontrolleras från programmet Control Studio, som är det första vi installerar. Med det igång pluggar vi in Atlas Edge. Efter en lite förvirrande inledning, där programmet försöker ladda hem drivrutiner men hamnar i en ändlös loop tills vi startat om datorn, fungerar allt som det ska.

Atlas Edge diod
Under drift lyser ljudpluggen med en intensiv vit diod.

Övertygande surround

Förutom full equalizer så finns här också brusfilter för mikrofon, filter som lyfter fram röster, och övertygande virtuell surround med Waves NX-teknik som har tre profiler; musik, film och spel. Det är lite stelt att vi bara kan slå av och på dessa och inte justera sådant som rumsvolym eller stereospridning, men överlag låter de bra.

Slutligen finns ett gäng effekter helt inriktade på spelande, som mixreglage för chattvolym i onlinespel, en snabb-equalizer med frekvensområden för bas och diskant som ska passa i spel, samt ett par intelligenta ljudfilter som ska kunna lyfta fram speciella ljud, som fotsteg eller pistolskott. Dessa fungerar hydfsat i vissa spel vi testar, men verkar inte ha någon märkbar effekt i andra.

Programmet har många möjligheter, och enskilda reglage och effekter är enkla och tydliga att ställa in. En intressant detalj är att du kan justera equalizen även för din mikrofon och för chattljud. Det blir dock snabbt förvirrande att jobba med programmet i sin helhet. Hur bas- och diskant-inställningar på en flik förhåller sig till equalizern på nästa är till exempel ett mysterium.

Det finns två olika typer av profiler att spara undan, globala och spel-profiler. Vad skillnaden på dem är framgår inte. Först trodde vi att vi kunde göra inställningar för enskilda spel, och aktivera när vi kör dem, men så verkar inte vara fallet.

Control Center
Funktionsrikt, men inte alltid helt smidigt.

Smarta snabbkommandon

Slutligen finns det en flik för "makron", vilket inte egentligen innebär makro-funktion utan att du kan mappa tangenter till specifika inställningar. Till exempel slå på brusfilter eller 3d-ljud med en tangentbordskombination. Det är behändigt och verkar fungera bra.

Har du tålamod att få rätsida på det hela, och du råkar vara precis rätt målgrupp för det, en inbiten gamer med en dator med undermåligt ljud och ett par riktigt bra analoga lurar, så kan Atlas Edge helt klart vara värd en investering. För någon enormt stor investering är det inte. Den har ett pris på 30 Euro eller cirka 310 kronor.

Den kan dock vara svår att få tag på i svenska butiker. Enklast är att beställa den direkt från Turtle Beach, med fem euro i frakttillägg. De levererar utan problem till svenska kunder.

Specifikationer

Produktnamn: Turtle Beach Atlas Edge
Testad: Juli 2020
Tillverkare: Turtle Beach
Produkttyp: Externt ljudkort
Anslutningar: Usb 2.0 till dator, 3,5 mm headset till hörlurar
Storlek: 6,5 x 2,1 x 1,1 cm. 1,65 meter kabel.
Systemkrav: PC med ledig usb-port, Windows 10
Pris: 29,99 Euro (ca 310 kr) på Turtlebeach.com

Betyg: 3 av 5