Flikhantering har alltid varit en utmaning i en webbläsare. Flikar är en fantastisk uppfinning och när funktionen en gång i tiden dök upp i populära webbläsare var det tydligt att den aldrig skulle försvinna. Den utgör ett alldeles för bekvämt sätt att surfa på internet. Men hantering av alltför många flikar kan bli besvärlig.

Ett trettiotal olika flikar öppna i samma webbläsare är inte ovanligt, i alla fall hos artikelförfattaren. Bokmärken har blivit omodernt – lämna flikarna öppna i stället … Ett sätt att lösa organisationsproblemet är att ha flera fönster öppna för samma webbläsare och organisera flikarna i varje fönster efter typ eller något annat.

Men en bättre variant, i alla fall för Google Chrome, är att i stället gruppera flikarna i ett och samma fönster.

Den möjligheten finns i skrivande stund genom att utnyttja Chromes experimentella funktioner, som är nyheter som utvecklarna testar och leker med innan de blir permanenta. Den här kan funktionen kan med andra ord komma att förändras eller byta utseende.

Flikar i Chrome

1. Flaggor

Starta Chrome och skriv chrome://flags i adressfältet. Detta öppnar en lista med experimentella funktioner för webbläsaren.


Flikar i Chrome

2. Tab groups

Rulla ned en bra bit tills du hittar Tab Groups. Ändra Default till Enabled och starta sedan om webbläsaren.


Flikar i Chrome

3. Gruppera

Välj en flik, håll ned Ctrl och klicka på övriga flikar som du vill ha med i samma grupp. Högerklicka sedan på någon av flikarna och välj Lägg till i ny grupp.


Flikar i Chrome

4. Prickar

Flikar som valts till samma grupp flyttas tillsammans och separeras av färglagda prickar. Klicka på en prick för att ge den en annan färg, ge den ett namn eller ta bort gruppen.