Testad produkt: Galaxy Book Flex
Pris: Från 17 990 kronor hos Prisjakt.

2020 blev året då Samsung bestämde sig för att åter satsa på pc-datorer i Sverige, med tre högintressanta modeller. Den första vi testade, slimmade Galaxy Book S, imponerade. Nu är det dags för nästa modell, vikbara Galaxy Book Flex.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med toppkvalitet på det mesta, vassa ultrabookprestanda, väldigt bra batteritid, behändig pennfunktion och en samling smarta extrafunktioner lever Samsung Galaxy Book Flex upp till sitt rätt så högt satta pris. Allt är dock inte helt klockrent. En kass webbkamera, samt en del saker runt just pennan som borde kunna förbättras med mjukvara håller den från ett riktigt toppbetyg.

Positivt

  • Goda ultrabookprestanda
  • Kvalitet i ljud och bild
  • Lång batteritid
  • Flera smarta extra funktioner

Negativt

  • Bitvis virrig hantering av S-pen
  • Undermålig webbkamera
M3 rekommenderar

Det kanske mest intressanta med den är att den inte bara är en vikbar liten dator med 360-gradersskärm som kan flippas runt till surfplatteläge. Sådana finns det mängder av redan. Samsung har dock gått steget längre än de flesta och inkluderar en stylus-pekpenna. Inte bara som tillbehör, utan infälld i sidan av datorn som på en Galaxy Note-mobil.

Det är inte första gången vi sett det i en laptop, men det är sällsynt, och för det mesta antingen i utpräglade företagsdatorer eller ruggade och halvruggade maskiner. Här handlar det istället om en snygg, slimmad 13-tummare med mer allmän inriktning som funkar lika bra för privatpersoner.

Till det yttre är det elegant byggt, ett chassi med plana aluminiumytor, matt djupblått yttre med slipade silvriga kanter. Just kanter och hörn är lite vassa, men då datorn är både tunn och lätt med vikt på 1,16 kilo, är det fortfarande bekväm att bära. Skärmlocket med sin glastäckta pekskärm är något massivt, vilket gör att det kan vara lätt att få det att svaja fram och tillbaka om vi använder pekskärm. Ett lite styvare gångjärn hade varit pricken över i.

Bra kvalitet på det mesta

Även tangentbordet är i samma blå ton, med tydligt vit text som gör att vi sällan känner behov av att slå på bakbelysning. Knappar är aningen hårda i responsen, men håller överlag hög klass. Tangentbordet är väl disponerat och känns inte trångt trots marginaler på vardera sida.

Under sitter en bred musplatta med bekväm yta och till synes klanderfri kontroll. I tangentbordet sitter också en fingeravtrycksläsare. Den hade vi kanske helst sett på sidan, då den nu delar plats med en halverad Shift-tangent.

Galaxy Book Flex skärm
Galaxy Book Flex i fotoramsläge.

Skärmen har tunna marginaler upptill och på sidorna men några extra centimeter i botten. Det uppskattas, så länge tillverkare kan göra det utan att datorn blir onödigt stor. Det har Samsung lyckats med här. Det är givetvis pekskärm, och med blank yta finns det viss risk för irriterande reflexer. Skärmen är för det mesta ljusstark nog för att ändå ge dig bra läsbarhet, men allt för starkt utomhusljus bör kanske undvikas.

Fina färger med qled

Samsung själva pratar om upp till 600 cd/m2 i ljusstyrkan, men som bäst kommer vi upp i lite knappt 500. Det är fortfarande mer än de flesta laptops. Så länge vi inte kör ljusstyrkan i topp, vilket aldrig behövs inomhus, får vi också fin svärta i skärmen och bra kontrast. Det är en 1080p-skärm, vilket räcker till bra skärpa i en 13-tumspanel, och färgegenskaperna i panelen, som använder Samsungs qled-teknik, samma som på tv-sidan, går inte att klaga på. Den täcker mer eller mindre dci-p3-standarden, med någon procents variation.

Det gör Flex till en intressant dator för kreativt bildjobb, speciellt tack vare pekpennan, som vi drar ut från sidan av datorn med ett litet klick. Det aktiverar en snabbmeny till några av Samsungs appar för penna, som ett markeringsverktyg och utmärkta anteckningsappen Samsung Notes. Råkar du klicka bort den menyn är den dock irriterande svår att få fram igen, och måste letas reda på i startmenyn.

Det är en kompakt penna, mer i stil med en i en Galaxy Note-mobil än den som finns till Galaxy Tab S-plattor. Det är lite synd, då den både är relativt kort och tunn, så det går inte att helt få det där rätta greppet för långvarigt användande. Men för en snabb anteckning eller fem minuter med ett skissblock är den alldeles utmärkt.

Precisionen är god och responsen hyfsat snabb. Det verkar dock brista då och då i hanteringen av pek och penna. Vi vill gärna kunna vila handen mot skärmytan medan vi ritar. Det går ibland men förvirrar datorn i andra situationer. 

Galaxy Book Flex och S-pen
Den lilla pennan dras ut och låses fast i datorn med ett klick.

Trollspö-funktion från Galaxy Note

Pennan är ansluten med bluetooth och har inbyggt batteri som laddas när den är inpluggad i datorn. Den har också rörelsesensorer inbyggda precis som för Galaxy Note. Det innebär att vi kan styra en del funktioner på datorn med svepgester i luften, som att kontrollera systemvolym, byta slides i en presentation, och liknande.

För att göra något mer avancerat än enkla anteckningar eller klotter behöver du kraftfullare program och Galaxy Book Flex har godkända prestanda för att köra dem. Med nya tionde generationens Intel Core i7-processor med hög peak-prestanda och Intel Iris Plus-grafik kör vi Adobe Photoshop och pixelredigerar högupplösta foton med pennan utan större problem eller lagg.

Endast vid applicering av enstaka filter märker vi av att det inte är en tyngre desktopdator vi sitter på. Vi ser verkligen fram emot en uppföljare med senaste Core-processorerna och Intel Iris Xe-grafik, men vi saknar det faktiskt inte så mycket som man skulle kunna tro.

Datorn har 16 gigabyte ddr4-minne, och en pigg ssd på 512 GB. Vill du ha mer lagring finns det plats för mikro sd-kort och Flex stödjer sådana av snabb ufs-typ. Även anslutningar håller hög klass, från dubbla thunderbolt 3-portar till wifi 6.

Kylningen är inte överdrivet högljudd, men tycker du ändå att fläktarna väsnas för mycket går det att ställa datorn i ett tyst läge. Det innebär inte heltyst, men begränsar både prestanda och fläktljud märkbart, Ska du bara surfa, mejla och strömma film, kan det vara en god idé att växla till.

Ett litet men kanske viktigt minus

En sak vi inte imponeras av är datorns webbkamera. Det är en minimal modell i ovankant av skärmen, och den producerar blek och brusig bild som inte gillar när motivet rör på sig. Likaså är mikrofonen till den inget vidare, den levererar tunt och skränigt ljud, och tappar dessutom bort vår röst med jämna mellanrum. Ett inpluggat eller bluetooth-anslutet headset är att föredra. Men den trista bildkvaliteten får du dras med om du inte skaffar separat webbkamera på usb.

Galaxy Book Flex sida
Datorn har dubbla thundertbolt 3-portar på ena sidan, och en enkel usb 3 typ c på den andra.

I gengäld är datorns inbygga högtalare desto bättre. Vi får välbalanserat ljud med hög detaljtydlighet i alla register och fin stereospridning. Det är inget massivt tryck i basen, men den är helt klart närvarande. I Samsung Settings kan vi växla mellan fyra ”ljudeffekt”-lägen för film, musik, spel och en neutral standardprofil. Det är kort och gott fyra aningen olika equalizerprofiler. Någon manuell kontroll finns dock inte.

Utöver extra appar och funktioner för S-Pen har Galaxy Book Flex i stort samma uppsättning appar som Galaxy Book S. Det innebär relativt lite tredjeparts bloatware. En prova på-version av McAfee Livesafe och ett par app-rekommendationer i startmenyn är allt vi kan se. Istället skickar Samsung med en hel drös egna appar och tillägg. Eget bildgalleri, en liten videoredigeringsapp, en handfull extra säkerhetsfunktioner, Dex för PC som kopplar samman datorn med en Galaxy-mobil, ett eget snabbsökverktyg och en handfull andra små funktioner. 

Extra lång batteritid om du snålar

Slutligen får Samsung tummen upp för datorns energiegenskaper. Den har möjlighet till fantastisk batteritid, med över ett dygn aktiv driftstid om vi snålkör den. Hur länge du kan jobba mer intensivt beror dels mycket på hur hårt du utnyttjar grafiken, dels skärmljusstyrkan. Även på lägsta läget är skärmljusstyrkan god nog för bekvämt jobb i ett dämpat belyst rum, så den kan med fördel köras så om du vill snåla med batteri.

Galaxy Book Flex har också stöd för trådlös laddning. Alltså, inte för datorn, utan för andra prylar. Musplattan har en trådlös laddplatta inbyggd under. Laddfunktion aktiveras via Samsungs Settings, och sedan kan du lägga din telefon, dina Galaxy Buds-lurar eller din qi-kompatibla smartklocka på den.

Då avaktiveras dock plattan för musstyrning. Men då du har pekskärm och pekpenna så är det ju ingen avgörande nackdel. Det är dock lite synd att laddplattan bara går att köra med datorn påslagen. Det hade varit toppen att kunna ladda mobilen där så länge datorn har strömkabel i, till exempel.

Galaxy Book Flex

Det är mycket att gilla med Flex och vi kan rekommendera den för nästan alla användare som gillar konceptet. Med det är inte ett hundra procent felfritt bygge. Enstaka små irritationsmoment håller den från full pott i betyg. Den gör det viktigaste väldigt bra, men slarvar bort enstaka detaljer. Vill du se bra ut i Zoom-samtal är det inte rätta datorn för dig, men annars är inga av nackdelarna avgörande. 

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Book Flex NP930QCG-K01SE
Testad: Augusti 2020, uppdaterad januari 2021
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch, stylus-stöd
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, usb 3.1 typ c, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, S-pen, vikbar till surfplatteläge
Batteritid: 3h 20min (hög belastning), ca 26h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 30,3 x 20,3 x 1,3 cm
Vikt: 1,16 kg
Rek. pris: 23 000 kr
Pris: Från 17 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 412 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 652 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 10 802 poäng
Disk, läsning: 1 697,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5