Att bygga en egen pc kan vara en utmaning även för den som länge plockat ihop och uppgraderat sin stationära dator hemma. Speciellt om du vill slöjda ihop en i en lite mindre formfaktor. Det är ett evinnerligt kabeldragande, pill med ömtåliga komponenter och kladd med kylpasta. Sommaren 2019 lanserade Intel en lösning på det kallad Compute Elements.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Tanken med en komplett dator som modul är god och på vissa punkter lyckas Intel träffa rätt med Compute Elements. Men användningsområdet är inte enormt och vi hittar också flera källor till irritation. Det är en bra start, men en del av hanteringen skulle behöva tänkas om från grunden.

Positivt

  • Riktigt kraftfullt för kompakta byggen
  • Effektiv kylning
  • Lätt att kombinera med grafikkort

Negativt

  • Omständligt med minne och ssd
  • Intern kabelanslutning borde förenklas
  • Tveksam wifi

Testad produkt: NUC 9 Extreme Compute Element
Pris: 12 757 kr på Compliq.

Det är färdiga systemmoduler med processor och alla funktioner du behöver på ett moderkort, som nätverk, grafikkort, usb-kontroller och minne. Det gör att det är mycket behändigare att montera och uppgradera. De första modellerna som kom är mikromoduler stora som kreditkort som monteras på ett specialkort i en kompakt datorlåda där du sedan endast behöver addera lagring.

Dessa är dock väldigt begränsade i prestanda och funkar bara om du vill bygga en enklare surf-, kontors- eller mediacenterdator. Nu har Intel ökat på Compute Elements-familjen med nionde generationen av NUC, med kodnamn Ghost Canyon. Här är det en helt annan nivå på prestanda. Med dessa kan du bygga en kraftfull arbetsstation eller speldator i riktigt kompakt format. De finns i tre varianter, med Core i5, i7 eller i9-processor.

Vi har här testat den mest kraftfulla, med åttakärniga Intel Core i9-9980HK. Det är en processor designad främst för de mest kraftfulla laptopdatorerna, men som också ses ibland i kompaktare desktopdatorer. K i namnet innebär att den även är upplåst för överklockning. Utöver det har modulen Intels inbyggda UHD 630-grafik, ljudkort, wifi 6-modul med bluetooth, snabba usb 3-portar, dubbla thunderbolt 3 och dubbla gigabit ethernetanslutningar.

Compute Element
Minnen och ssd i M.2-format monterar du in i själva modulen. 

Inte helt problemfritt

Vi har vissa problem med wifi i vår testdator. Vi försöker ansluta till en lokal router på både 2,4 GHz och 5 GHz men får förvånansvärt svag mottagning och har vissa problem att hålla kontakten. En mobiltelefon eller laptop på samma plats får betydligt starkare signal. Om detta beror på vårt testexemplar som är ett ”engineering sample”, eller hur det är monterat i just denna låda, eller något helt annat, har vi svårt att avgöra.

De nya modulerna fungerar lite annorlunda än föregångaren. I NUC 9 Extreme Compute Element sitter ett helt moderkort komplett med externa anslutningar baktill och både plats för lagring och ram-minne inbyggt, samt en kompakt fläkt och kylningslösning för processorn. Modulen har ungefär samma format som ett grafikkort, och ansluts till en datorlåda med en sockel i pci express-format.

Du behöver som sagt fortfarande manuellt montera ramminne och lagring inne i modulen, samt ansluta en handfull extra kablar internt, till kraftenhet, knappar, fläktar och front-anslutinngar i ett specialbyggt chassi. Det finns idag en handfull olika lådor för detta, bland annat den Cooler Master NC100 som vi testade vår enhet i. Det är ett halvkompakt chassi med separat kraftenhet och plats för precis en Compute Elements och ett separat grafikkort i fullstorlek.

Möjlighet till brutala prestanda

Vår dator har ett av de tyngsta grafikkorten instoppade, ett RTX 2080ti-kort från Asus. Det, tillsammans med 32 GB ram-minne och en riktigt snabb ssd instoppade i Elements-enheten gör den till en brutalt kraftfull gamingdator. Det vi testat och satt betyg på här är dock enbart själva Compute Elelmets-enheten. Men detta bygge ger en bra bild av potentialen med konceptet och vilken typ av dator du kan sätta ihop.

Just anslutningen av interna kablar känns det som om det Intel och chassitillverkarna gemensamt borde kunnat lösa lite smartare med någon sorts kombinerad plugg. Det blir fortfarande en del pillande med små stiftkontakter och onödigt många kablar att behöva dra inne i lådan.

Att behöva rycka alla sladdar, montera loss modulen, skruva loss ett lock för att komma åt platser för minne och lagring, och sedan montera allt på plats igen, förtar lite av den enkelhet som skulle vara poängen med Elements. Ett par av dem har dessutom en tendens att hoppa loss om inte den interna kabeldragningen är perfekt.

Compute Elements i dator
I ett typiskt NUC-chassi som detta från Cooler Master finns det knappt något utrymme över alls, efter att datormodulen, grafikkortet och kraftenheten sitter där de ska.

Extra aktiv kylning, på gott och ont

Med så mycket kraft på så liten plats blir kylningen viktig. Och den inbyggda fläkten och enhetens värmeavledande flänsar gör ett bra jobb med att hålla processorn från att överhettas. I alla fall för oss, då vi körde den på datorns grundkonfiguration. Med massivt grafikkort så nära inpå som i vår testdator finns det dock en risk att det bara återanvänds varm luft från det inne i datorn. Det beror på hur bra chassits fläktar jobbar.

Cpu-fläkten har en tendens att bli lite ryckig, och spinner upp kortvarigt på högt varvtal för att kyla i några sekunder, och går sedan ner till ett stilla surr. Det gör att vi kontant påminns om att den är där och ibland blir det lite påträngande. Med den här sortens prestanda i det här kompakta formatet så är det ungefär vad vi förväntar oss. En maxad gaming-laptop med liknande processor beter sig ungefär likadant. Du får räkna både med högt fläktljud och en hel del extra värme både i utblåst luft och i själva chassit.

Kan Compute Elements vara framtidens melodi för pc-byggare? Ja, kanske i vissa fall. Om du absolut vill bygga superkompakt men inte vill kompromissa med prestanda så är det en smidig lösning. Men inte en som är helt problemfri.

Kombinationen av tunga prestanda och en fast fläktlösning gör att den inte kan byggas tystare, vilket är förståeligt men inte desto mindre en nackdel. Och att komma åt ssd och ram-minne innebär flera extra steg jämfört med en traditionell pc med dessa på öppet moderkort. Och det känns som om det allra sista bökandet med kablar också hade kunnat göras smartare och rationaliseras bort.

Specifikationer

Produktnamn: NUC 9 Extreme Compute Element NUC9i9QNB
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Intel
Produkttyp: PC-systemkrets
Formfaktor: PCI Express x16
Processor: Intel Core i9-9980HK, 2,4 GHz octa core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minnesplats: 2 st so-dimm DDR4-2666
Lagringsplats: 2st M.2 (sata eller nvme)
Anslutningar, externt: 2st thunderbolt 3, 4st usb 3, 2st ethernet, hdmi, s/pdif
Anslutningar, internt*: 2st usb 3, 2st usb 2, 7.1 digital audio, stereo audio, mikrofon
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Pris: 12 757 kr på Compliq.

*För anslutning till frontpanel på datorchassi

Betyg: 3 av 5

Intel NUC NUC9I9QNB (Svart) Pris vid test: 14391 kr.

Bästa pris just nu: 14424 kr