Netgears mesh-produkter har hittills haft ett eget varumärke, Orbi. Nu kommer mesh-tekniken även till deras Nighthawk-routrar. Nighthawk MK62 och MK63 är två paket som börjat säljas under året; det ena med en central router och en extra mesh-nod, och det andra med två extra noder. Vi har här testat det senare, främst tänkt för villor och större lägenheter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är inte skyhöga prestanda i detta mesh-paket, men hög lägstanivå, stabil uppkoppling och alla fördelar av wifi 6 så länge det inte ska intensivtankas data på flera håll samtidigt. Kompakt form och diskret design är inte heller fel. Ett par missar i handhavandet håller den dock från en rekommendation.

Positivt

  • Stabil uppkoppling.
  • Bra räckvidd.
  • Easymesh-stöd.

Negativt

  • Lite oklara installationsinstruktioner.
  • Begränsat kontroll av wifi.
  • Måttlig maxkapacitet för pengarna.

MK63 består alltså av huvudroutern som heter MR60 och två meshnoder som heter MS60. Dessa kommunicerar med varandra över samma 5 GHz-band som du som användare, och har inte dedicerad backhaulkanal. Det är en wifi6-router i ganska blygsam AX1800-klass, med 600 Mbit/s på 2,4 GHz-bandet och 1200 Mbit/s på 5 GHz.

Med tanke på det kan det bli lite trångt med bandbredden om ni är många som vill skyffla stora mängder data samtidigt, speciellt om det är mycket trafik mellan noderna. Så det är främst ett system för få men aktiva användare, som använder ett par, tre datorer eller mobiler åt gången, parallellt med en massa andra uppkopplade saker som kräver stabilitet men inte enorm bandbredd.

Vill du fria upp lite bandbredd så stödjer systemet också ethernet backhaul, så du kan låta noderna prata med varandra över fast nätverkskabel, om du har tillgång till det. Men det förtar ju lite av poängen med ett mesh-system att behöva dra kablar.

Nighthawk MK63
Nighthawk MK63-enheterna är lätta att placera ut och drar inte uppmärksamheten till sig. De blanka sidorna drar dock snabbt till dig damm.

Stabila prestanda men inte för många

Prestanda till enskilda enheter är god men inte fantastisk. Vi landar på lite över 800 Mbit per sekund som bäst mellan en wifi 6-klient och huvudroutern, medan hastigheten via en nod, ligger på mer wifi 5-liknande hastigheter, runt 200-300 Mbit. Hastighet över wifi 5 är även den stabil och har god räckvidd.

Är det något vi har att klaga på är det att vi tycker systemet är lite långsamt på att låta klienter byta till en bättre nod när signalen blir svag. Den klänger sig kvar där enheten först blev ansluten även när det börjar påverka prestanda lite.

Det är tre rätt så kompakta enheter, bland de minsta vi sett med wifi 6-stöd. Drygt tolv gånger tolv centimeter och hälften så hög. De är byggda för att stå platt på ett bord och har ingen möjlighet att hängas upp på en vägg. Men de är å andra sidan små, och diskret svarta utan särskilt påträngande ljusspel från dioder, så de går att placera ut rätt så diskret i hemmet.

Nighthawk MK63 baksida
Huvudroutern har en dedicerad wan-port, och för övrigt har alla en varsin ethernetport. Den kan användas för kommunikation mellan enheterna, eller för att ansluta prylar utan egen wifi, som en stationär pc eller en skrivare. 

Viss virrighet till en början

Installation går i teorin enkelt. Vi laddar hem appen, och efter en obligatorisk registrering av ett Netgear-konto följer vi instruktioner för att komma igång på skärmen. En qr-kod på undersidan gör att vi slipper ansluta till routern manuellt. Det fungerar dock inte omedelbart, utan vi behöver vänta ett par minuter på att routern ska förbereda sig, vilket inte framgår. Därför misslyckas vi först ett par gånger innan det helt plötsligt går vägen. Stressa inte på för mycket, och det hela går mycket smidigare.

Därefter går installation av routern, inklusive en automatisk firmwareuppdatering, utan problem. De extra noderna får vi dock lägga till manuellt i efterhand. Men det går enklare. De går att plugga in och aktivera samtidigt, och med ett par steg och ett par minuters väntan är de igång. Även här är dock instruktionerna oklara på en punkt. Endast en av noderna behöver synkas med routern, den hittar sedan den andra.

Detta är Netgears första produkter som stödjer den nya standarden Easymesh från Wi-fi Alliance. Med den ska mesh-enheter från olika tillverkare kunna prata med varandra, och sammankoppling ska överlag bli enklare. Det är ett trevligt och konsumentvänligt initiativ som vi hoppas få se mer av. I dagsläget är det dock så sällsynt att det inte innebär någon praktisk fördel. Vi har tidigare testat ett D-link-paket med Easymesh, men det här är första gången vi ser det i ett wifi 6-system.

Nighthawk app
Nighthawk-appen känns igen sedan tidigare, men är här lite begränsat i funktionalitet. Nytt är en nätverkskarta över din mesh-konfiguration.

Nighthawk ska vara Netgears varumärke för lite mer avancerade användare, men rent funktionsmässigt är inte detta paket särskilt komplicerat. Du får ett bekant app- och webbgränssnitt om du haft Nighthawk-router tidigare, men inte den detaljkontroll av wifi och routerfunktioner som andra routrar ned det namnet erbjuder. Du får till exempel fast med ett samlat ssid för 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet och ingen möjlighet att dela upp dem.

Typisk mesh-funktionalitet

I appen är inställningsmöjligheterna minimala, du kan ändra lösenord och starta gästnätverk, och du får också en del behändiga verktyg för att snabbt blockera eller tillåta åtkomst för anslutna enheter, och för att kunna placera mesh-noderna bra, som en hastighetsmätare och en signalstyrkemätare.

I den kan du också se om det är trångt på din tilldelade wifi-kanal. Men du kan inte ändra den. Det måste du istället in i ett mer klassiskt webbgränssnitt för. I det, som dessutom till skillnad från appen går att få på svenska, hittar vi lite mer detaljerade inställningar, framför allt för routerfunktioner som dynamisk QoS, upnp, portvidarebefodring och även enklare innehållsfilter.

Du kan blockera speciella url-er och nyckelord samt tjänster. Här finns också ett enkelt veckoschema för att slå av och på internetåtkomst. Det här är alltså inte föräldrakontroll, utan globala inställningar för samtliga användare.

Nighthawk webbgränssnitt
Webbgränssnittet är Netgears vanliga, men inte heller här är inställnigsmöjligheterna enorma.

Med ett pris på över 4 000 kronor är det här fortfarande långt ifrån en budgetrouter, och ganska mycket att punga ut för den begränsade bandbredden. Men wifi 6 får du fortfarande vara beredd att betala lite extra för, och kan du det är Nighthawk MK63 ett kompetent om än inte särskilt funktionsfyllt paket för den som har stora ytor att täcka och många uppkopplade prylar. Så länge det inte ska göras många intensiva saker samtidigt håller wifi god klass. En viss trimning av handhavandet hade dock varit på sin plats.

Specifikationer

Produktnamn: Nighthawk MK63
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Netgear
Produkttyp: Mesh-system
Trådlösa protokoll: Wifi 6 (ax1800) med mu-mimo och beamforming
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar: Gigabit wan (huvudrouter), gigabit lan (alla enheter)
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Övrigt: Stöd för EasyMesh, gästnätverk, vpn-server
Prestanda, första enhet*: 836 Mbit/s, (422 Mbit/s på wifi 5).
Räckvidd per enhet**: 16 meter (2 innerväggar).
Storlek (router): 12,2 x 12,2 x 6,4 cm.
Rek. pris: 4 390 kr
Pris: 4 215 kr på Proshop

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

Betyg: 4 av 5