Gula lappar är klassiska. Du använder dem säkert själv både för snabba anteckningar och uppklistrade här och var som påminnelser.

De är ett viktigt verktyg för många människor, vilket är anledningen till att både Mac och Windows har inbyggda program för ändamålet. I Windows heter det Fästisar.

Problemet med Fästisar är att programmet är väldigt grundläggande. Du kan fästa en gul lapp på skärmen, punkt. Ingen schemaläggning, inget larm, inget lite mer avancerat.

Dess enda fördel är egentligen att det kan synkronisera dina lappar mellan olika enheter via molnet.

Vill du ha mer drag kan du i stället prova gratisprogrammet Stickies, som har massor med användbara funktioner.

Stickies kan göra mycket mer än Windows egna klisterlappar, men har sin egen lilla nackdel – den synkroniserar inte lapparna med andra datorer, de lagras bara lokalt. Om det är just den funktionen du behöver kan du hoppa över det här programmet.

Stickies

1. Stickies

Hämta och installera Stickies. Efter installation och start hittar du Stickies nere i meddelandefältet. Högerklicka för att få fram menyn. Välj New note.


Stickies

2. Gul lapp

Skriv din anteckning och högerklicka sedan på den blå linjen högst upp på lappen. Detta öppnar en meny. Välj Alarm.


Stickies

3. Påminnelse

Nu kan du välja en påminnelsetid, antingen tid från nu, som en äggklocka, med in, eller en fast tid, med at. Klicka på Set när du är klar.


Stickies

4. Fladder

När tiden är inne hoppar anteckningen fram på skärmen och fladdrar så irriterande att den inte går att missa. Det går även att fixa larmljud i Settings och fler inställningar som du själv kan pula med finns.