Konkurrensen hårdnar när det gäller webbmöten. Coronakrisen har fått intresset för att träffas online att explodera, och det här gjorde att Google släppte sin betaltjänst Meet fri. Huvudkonkurrenten Microsoft har gjort samma sak med sin tjänst Teams.

I båda fallen handlar det alltså om företagslösningar som har fått en något nedbantad gratisvariant som är kostnadsfri för alla.

Ett annat intressant alternativ hittar vi i Microsoft-ägda Skype. Tidigare har Skype framför allt varit ett program för gratis telefonsamtal till hela världen, men nu finns även en lösning där du kan skapa videomöten för upp till 50 personer direkt i webbläsaren.

Till skillnad från utmanaren Zoom, som tagit världen med storm, finns det inte heller några tidsgränser. Ett gratismöte i Zoom får max pågå i 40 minuter medan Skype saknar sådana tidsgränser.

Varken du eller deltagarna behöver registrera er och ni måste inte ladda ned något program. Så här gör du:

Skype

1. Surfa till www.skype.com/sv/free-conference-call. Ge mötet ett namn under rubriken Mötesnamn och klicka på Skapa ett kostnadsfritt möte.


Skype

2. Nu skapas ett möte och du får en möteslänk. Kopiera den och dela på valfritt sett eller välj Dela inbjudan för att exempelvis dela via Facebook eller mejl.


Skype

3. Du ansluter nu själv med Starta samtal. Du kan nu välja Anslut som gäst och skriva in ett tillfälligt smeknamn. Du kan förstås också välja att logga in med sitt befintliga Skype konto. Samma sak får mottagaren göra när hen klicka på länken du skickat.


Skype

5. Godkänn att Skype får tillgång till din mikrofon och din webbkamera. När du har gjort det är programmet igång.

Naturligtvis är det här inte det enda sättet att använda Skype. Du kan även precis som tidigare installera det som app för Windows, Android och IOS.