Många är oroliga för virus, hackare och andra säkerhetshot mot vår teknik. Här är fem populära program och appar för din dator, mobil och surfplatta.

Avira

Topptestat pc-program

I Windows 10 ingår ett bra antivirusprogram, men vill du även ha integritetsskydd och lösenordshanterare är Avira Free Security ett intressant alternativ. Programmet har fått toppresultat från det oberoende testinstitutet AV Test – och det fungerar även för Windows 7.


McAfee

Bättre säkerhet i mobilen

Vissa anser att det är onödigt med antivirusprogram i mobilen, men om du vill känna dig extra säker kan du installera McAfee Mobile Security. Appen, som fått höga betyg av AV Test, är gratis. Det finns dock även ett betalabonnemang med fler funktioner.


Adwcleaner

Rensa bort spioner

Om det poppar upp reklam på datorn kan du ha drabbats av reklam- och spionprogram (adware och spyware). Du kan ta bort dem med Adwcleaner. Det här gratisprogrammet kräver ingen installation utan du dubbelklicka bara på filen du laddar ned.
Proton VPN

Surfa (mer) anonymt

Ditt ip-nummer avslöjar vem du är på internet – och används för att skräddarsy reklam. För att dölja din ip-adress och bli något mer anonym kan du skaffa en vpn-tjänst. Ett bra gratisalternativ är schweiziska Protonvpn.


Virustotal

Kolla program i förväg

Att installera program från internet kan vara riskabelt och ett bra tips är att alltid kontrollera det i förväg med Virustotal. Genom att ladda upp installationsprogrammet här kontrolleras det med 50 olika antivirusprogram. (Läs mer i vår guide här)