Skrivtavla, whiteboard, svarta tavlan… Kär pryl har många namn, och alla som har föreläst eller hållit i ett möte vet hur smidigt det är att kunna skriva och rita på en yta som alla ser.

Nu, när allt fler möten sker på distans, måste förstås även skrivtavlan flytta ut på internet. En smidig gratistjänst för det här är Microsoft Whiteboard.

Microsoft Whiteboard är en digital variant av gamla tiders ”svarta tavlan”, men i den digitala världen kan du förstås själv välja om tavlan ska vara svart, vit eller ha någon annan bakgrund.
På din digitala tavla kan du skriva text, sätta fast bilder eller rita på fri hand. Du kan även infoga dokument och listor.

Dela med andra

Det smarta med Microsoft Whiteboard är att tavlan inte bara är din. Du kan även dela den med andra. Ni kan med andra ord vara flera personer som sitter på helt olika platser – men som ändå jobbar med samma skrivtavla.

En smart funktion vid den här sortens grupparbeten kallas för Anteckningar och är en slags postit-lapp som alla deltagare kan sätta upp på skrivtavlan. Om något är oklart går det alltså att lägga till en anteckning – som alla ser. Om du tycker att något är extra bra behöver du inte ens skriva det. Det finns en gilla-knapp, precis som på Facebook. Den kan man exempelvis använda för att göra snabba omröstningar mellan olika alternativ.

Microsoft Whiteboard finns som app för Windows 10 och Iphone/Ipad, men än så länge inte för Android. Tjänsten går visserligen att nå via webbläsaren, men det kräver att du har ett betalabonnemang. Om du saknar ett sådant finns det andra alternativ som passar bättre (se fråga 3 nedan).


Så funkar Microsoft Whiteboard

Microsoft Whiteboard

1. Huvudmeny

Återgå till huvudmenyn, där alla dina skrivtavlor samlas.

2. Dela

Skapa en delningslänk och visa en lista över vilka som använder skrivtavlan.

3. Konto

Klicka här för att öppna ditt konto.

4. Inställningar

Ändra skrivtavlans inställningar.

5. Verktyg

Verktygslådan styrs av vilket block du har markerat, och du kan exempelvis byta textfärg, radera ett block eller gilla det.

6. Block

För att ändra storlek på ett block drar du i kanterna och du kan även rotera det.

7. Rita

Det går förstås att rita fritt på din skrivtavla.

8. Växla

Växla mellan frihandsritning och textinmatning.

9. Anteckna

Lägg till en anteckning till skrivtavlan.

10. Infoga

Infoga en bild – eller klicka på plus-ikonen för att lägga till andra dokument.

11. Ångra

Ångra ett kommando – eller gör om.


Fem frågor om tjänsten

Microsoft Whiteboard

1. Hur installerar jag?

För att installera Microsoft Whiteboard öppnar du Microsoft Store och söker efter Microsoft Whiteboard. Välj Installera (eller Hämta) och tryck sedan på Starta för att öppna appen. Godkänn villkoren med Acceptera så är du igång.

Microsoft Store hittar du i Aktivitetsfältet eller via Start-menyns alfabetiska lista.


Microsoft Whiteboard

2. Måste jag logga in?

Du måste vara inloggad med ett Microsoft-konto för att kunna köra Microsoft Whiteboard, men det här blir du automatiskt när du installerar appen. Vill du byta användare klickar du på din profilikon uppe till höger och väljer Logga ut. Du kan nu logga in med ett nytt konto.


Microsoft Whiteboard

3. Kan jag använda mobilen?

Microsoft Whiteboard finns även för Iphone/Ipad och du installerar den genom att öppna App Store, söka efter Microsoft Whiteboard och välja Hämta.

Än så länge finns tjänsten inte för Android, men Microsoft har aviserat att den är på gång. Android-användare kan i stället välja Googles motsvarighet Jamboard, som installeras via Google Play Butik. En enklare lösning är Whiteboard.fi som du når via webbläsaren utan registrering.


Microsoft Whiteboard

4. Hur ändrar jag inställningar?

Genom att klicka på menyknappen uppe till höger (alltså ikonen med tre linjer) kommer du åt appens inställningar. Du kan exempelvis ge din skrivtavla en ny bakgrund, rensa den från information eller styra pennans funktioner.


Microsoft Whiteboard

5. Hur jobbar jag med andra?

För att jobba tillsammans med andra klickar du på den blå knappen uppe till höger och sätter Webbdelningslänk i läget . Genom att klicka på Kopiera länk kan du klistra in den i valfritt program.

Den som klickar på länken ska nu välja Öppna i appen. Den som ännu inte har installerat Microsoft Whiteboard kan göra det via Ladda ned appen.

Du kan även spara din skrivtavla som en bildfil via Inställningar, Exportera. Den kan du förstås dela på valfritt sätt.