Testad produkt: MSI Pro 24X 10M-021MYS
Pris: Från 8 990 kr hos Prisjakt.

MSI har breddat sitt produktutbud i Sverige rejält på senare tid, framför allt med kraftfulla datorer för kreativt skapande. Men de har länge också lite i skymundan producerat enkla allt-i-ett-datorer för kontorsjobb. MSI Pro 24X är en kompakt liten dator som vid första anblick mest ser ut som en fristående 24-tumsskärm, med slimmade kanter och en ips-panel monterad i ett tunt chassi. Baktill sitter dock en liten "ryggsäck" nedtill, som ger den en extra tjocklek på tre centimeter.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med pressat pris, stabila notebookprestanda och en del smarta lösningar runt anslutningar och upphängning finns det definitivt en plats för MSI Pro 24X. Om den platsen är just ditt skrivbord beror på hur mycket dator du behöver, och hur mycket du är beredd att investera för att komplettera och anpassa den efter dina behov.

Positivt

  • Kompakt och slimmad.
  • Smart med vesa-fäste.
  • Extra lagringsdisk.
  • Smart placerade portar.

Negativt

  • Begränsade prestanda.
  • Usla högtalare.
  • Ingen webbkamera.
  • Bitvis högljudd kylning.

Alltsammans står på en enkel men relativt stadig fot utan möjligheter att justera annat än tilt bakåt. Foten kommer med nederdelen lös, och skruvas lätt på utan verktyg, och då hela datorn är relativt lätt är det inga problem. Du kan också ta av armen som foten fäster i helt, och välja att istället montera på valfri annan fot eller upphängning, då datorn har stöd för vesa-fäste baktill. Det är trevligt, och något vi gärna skulle vilja se fler allt-i-ett-datorer som har.

Skärmen är i sig inget märkvärdigt, en 1080p-panel utan speciellt fantastisk kvalitet, men god klass för kontorsjobb. Vi hade kanske önskat oss 1440p i upplösning istället för lite mer skrivbordsutrymme och högre punkttäthet, men vi gillar dess neutrala färger och flimmerfria panel. Med ett specialprogram är det väldigt lätt att ställa in skärmen med manuell kontroll av färgbalans, och snabblägen för till exempel film och ögonvänlig blåljusdämpning.

Investera i högtalare och kamera

Men nej, det här är inget för dig som på allvar vill jobba med media eller avnjuta en Netflix-film. För det senare behöver du också skaffa externa högtalare, för de inbyggda låter verkligen inget vidare; datorn har två minimala högtalarelement som ger svagt, tunt och platt ljud. En annan sak att notera är att datorn inte har inbyggd webbkamera. Det får du köpa en löst och montera på.

MSI Pro 24x

Prestandamässigt håller datorn god klass för en kompakt kontorsdator, med mobil Intel Core i5-processor, ddr4-minnen och en rätt så snabb ssd. Men det är inte någon dator för tyngre arbetsuppgifter, och med bara inbyggd Intel-grafik så får du varken prestandahjälp i Photoshop eller spelgrafik.

Lite intressant är att den både har en 256 GB ssd och en stor mekanisk disk på 1 TB. Datorn finns dock att få i en handfull konfigurationer, bland annat en modell som är identisk med denna, men som saknar mekaniska hårddisken. Det kan vara en tanke att kolla in den istället om du bara ska ha datorn för enklare kontorsjobb och surf. Mekaniska disken surrar kontant och höjer datorns ljudnivå en aning, och gör givetvis att vår modell kostar lite mer. Någon dyr dator är det dock inte frågan om, ungefär 10 000 kronor får du betala för den i svenska butiker.

Välplacerade portar

Två usb 3-portar, samt hörlurs- och mikrofonkontakter, sitter behändigt placerade på sidan av datorn, och resten av anslutningarna hittar vi baktill. Här sitter fyra extra usb-portar, varav två är usb 2.0 och främst tänkta för mus och tangentbord. En småplastig mus på usb medföljer, men inget tangentbord. Med tanke på det pressade priset kan du gott kosta på dig att skaffa en bättre uppsättning av både mus och tangentbord.

MSI Pro 24x

Bland övriga anslutningar hittar vi en hdmi-port för att ansluta extra skärm, samt lite överraskande dubbla nätverksportar. På baksidan finns också en lucka som lossas med skruvmejsel. Under den sitter datorns mekaniska hårddisk på en släde och kan lätt tas ut för underhåll eller kanske uppgradering till en ssd.

MSI Pro 24X känns mycket som något du köper in och ställer på ett kontor, och läser vi om den på tillverkarens webb så står det att de rekommenderar Windows 10 Pro till den. I versionen som finns i svenska butiker är det Windows 10 Home förinstallerat. Datorn kommer med ett gäng extra program, en behändig skrivbordswidget för en del systeminställningar, samt en handfull enkla bild- och videoredigeringsprogram i fullversion. Men också en liten samling rena bloatware.

Det märks att det här är en enklare dator tänkt för surf och kontorsjobb och ingenting för dig som ställer högre krav. Varken bildskärm eller prestanda räcker till för ambitiöst kreativt jobb, men duger även till begränsade ambitioner för sådant. Du behöver dock investera i lite extra tillbehör, i form av mus, tangentbord, webbkamera och externa datorhögtalare för en acceptabel upplevelse.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Pro 24X 10M-021MYS
Testad: Augusti 2020
Kontakt: MSI
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, 1 TB hdd
Bildskärm: 23,8 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: Nej
Anslutningar: 4st usb 3.0, 2st usb 2.0, 2st ethernet, hdmi ut, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Övrigt: Trådlös mus, vesa-fäste
Operativsystem: Windows 10 Home
Ljudnivå: 29-41 dBa
Storlek: 53,7 x 39,8 x 15,9 cm
Rek. pris: 9 990 kr
Pris: Från 8 990 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 969 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 014 poäng
Geekbench 5, grafik: 5 158 poäng
Lagring, läsning: 1 073,5 MB/s
Lagring, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5