Igår installerade jag Coronablinker, som är den första seriösa mobilappen på svenska för smittspårning när det gäller corona.

Coronablinker gör det möjligt att bryta smittkedjorna. Så snart du befinner dig så nära en annan människa och under så lång tid att det finns en smittorisk utbyter era telefoner en slumpmässig kod via bluetooth.

Om ingen av er blir sjuk händer inget mer, och efter tre veckor raderas koden. Skulle du däremot göra ett positivt coronatest får du en kod av sjukvården. När du matar in den i din app får alla som har träffat dig en varning via sina appar – tillsammans med en uppmaning att vara uppmärksam på symptom och vid behov testa sig.

På samma sätt får du en varning om någon du har träffat visar sig vara smittad – även om du inte ser var och och vem.

Undrar du varför du inte har hört talas om Coronablinker? Förklaringen är enkel. Coronablinker har tagits fram av Institutet för hälsa och välfärd – i Finland. Här i Sverige kan vi med andra ord inte använda den.

I Finland blev Coronablinker däremot omedelbart en jättesuccé. Appen, som både finns på svenska och finska, hade efter bara några timmar laddats ned till över 200 000 mobiltelefoner - och inom ett dygn hade den kommit upp i en miljon nedladdningar. Själv såg jag hur mitt Facebook-flöde snabbt fylldes av uppdateringar från finländska vänner som hade laddat ned appen.

I många andra länder har liknande smittsmårningsappar haft stora integritetsproblem. Norska Smittestopp drogs exempelvis tillbaka efter kritik från bland annat Amnesty.

Coronablinker låter dig däremot vara helt anonym. Appen sparar inte några personuppgifter – varken namn, födelsedatum, kontaktuppgifter eller lokalisering. Det går med andra ord inte att se vem du är, vilka du har träffat eller ens var du har befunnit dig.

Den enda information som sparas är de anonyma koder som används för att varna andra.

Eftersom det är Finlands statliga hälsomyndighet som ligger bakom Coronablinker kan vi vara säkra på att den är seriös. Skulle det inte övertyga dig har appen släppts som öppen källkod, vilket betyder att alla kan granska den och hitta eventuella säkerhetsluckor. Allt det här är möjligt eftersom Apple och Google tillsammans tagit fram en lösning som gör den här sortens app möjlig.

Även om vi i Sverige inte kan ha någon nytta praktisk nytta av Coronablinker går den faktiskt att installera från Google Play i min vanliga mobil. När jag gjorde det kunde jag snabbt konstatera hur smidig den är. Den ligger diskret i bakgrunden utan att förbruka en massa batteri eller data.

Ja, Coronablinker fungerar ungefär som ett antivirusprogram för datorn – det är först när man blir smittad som programmet över huvud taget märks.

Coronablinker
Coronablinker är appen som spårar coronasmitta i Finland.

Medan finländarna tar hjälp av modern teknik i smittspårningen fortsätter svenska Folkhälsomyndigheten att säga nej till en svensk app. För mig är motståndet obegripligt.

Jag vet förstås alldeles för lite om epidemiologi för att ha några synpunkter på andra delar av den svenska strategin, men jag kan tillräckligt mycket om teknik för att veta att min smartphone är betydligt bättre på smittspårning än jag själv är.

Skulle jag testas positiv för corona kan jag givetvis ta kontakt med vänner och bekanta, men jag har ingen aning om vilka andra jag kan ha smittat i snabbköpet, bussen eller på gymmet.

Att ta hjälp av tekniken för att smittspåra borde vara självklarhet och här visar Finland vägen. Nu önskar jag att Sverige åtminstone kunde följa efter.