Cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks varnar nu för att felstavade och falska webbadresser fortsätter att orsaka skada på nätet.

Cyberbrottslingarnas taktik är att registera falska eller lätt felstavade webbadresser som påminner om de som används av stora välbesökta sajter på nätet i hopp om att lura till sig besökare och därefter utsätta dem för bedrägerier och attacker. Bland de mest utsatta domänerna syns stora företag som Netflix, Microsoft och Apple.

Palo Alto Networks säger att de själva nu hittar upp till 450 nya felstavade eller ockuperade domäner varje dag. Om än att alla dessa inte har skadligt innehåll.

Av de 13 857 fall som Palo Alto identifierade under december 2019 klassades 2595, eller 19 procent, som allvarliga och användes för avancerat nätfiske eller för att sprida skadeprogram. 5104, eller 37 procent, av domänerna ansågs också medföra någon form av risk för oskyddade besökare.

Rekommendationen från cybersäkerhetsföretaget är att användare ska vara vaksamma och alltid verifiera att de stavat rätt i sin webbläsare och att sidorna de besöker har en betrodd avsändare. Även om adressen kan verka rättstavad är det också viktigt att se så domännamnet är riktigt och inte använder exempelvis .info eller .co istället för .com.

Läs också: Apple godkände skadeprogram för Mac