Nu har Intel äntligen lanserat sina nya Tiger Lake-processorer för bärbara datorer, men frågan är hur väl de står sig mot AMD Ryzen 4000. Det ska vi försöka att reda ut i den här artikeln.

Utmanaren: Tiger Lake

Den 11:e generationens Intel Core-processorer (Tiger Lake) baseras på 10-nanometersteknik och jämfört med den föregående generationen (med de förvirrande namnen Comet Lake och Ice Lake) bjuds vi bland annat på högre klockfrekvenser.

Tack vare Intels Superfin-teknik ligger taket numera på 4,8 gigahertz, vilket kan jämföras med maximala 4,1 gigahertz i föregångaren Ice Lake.

Dynamiskt omfång
Foto: Intel11:e generationens Intel Core-processorer har betydligt högre klockfrekvens än sina föregångare

Trots högre klockfrekvens är de nya processorerna faktiskt mer energisnåla än sina föregångare, något som borde leda till längre batteritid i våra bärbara datorer.

Intel erbjuder dessutom kraftigt förbättrade grafikkretsar, detta i form av Iris Xe som erbjuder uppemot dubbel så hög prestanda jämfört med föregående generationen.


Den regerande mästaren: Ryzen 4000

AMD Ryzen 4000 (Matisse) baseras på 7-nanometersteknik och erbjuder hela åtta kärnor, något som ger riktigt hög prestanda även i bärbara budgetdatorer som Acer Swift 3 och HP Envy x360 13.

Lisa Su
Foto: Gordon Mah Ung IDGLisa Su visar upp AMD Ryzen 4000.

Jämfört med 10:e generationens Intel-processorer är Ryzen 4000 i en klass för sig själv, men kanske kan 11:e generationens Intel-processorer ge AMD en kamp om titeln? Det ska vi strax försöka reda ut.

11:e generationens Tiger Lake U mot Ryzen 4000 U

För att kunna kora en vinnare utgår vi från tre mätvärden som är viktiga för bärbara datorer, närmare bestämt prestanda när flera kärnor används, prestanda när en kärna används samt prestanda för grafikprogram och spel.

Om vi börjar med att jämföra prestanda när flera kärnor används kan vi konstatera att Ryzen 4000 U har dubbelt så många kärnor som Tiger Lake U, något som självklart innebär att AMD har ett stort försprång.

Hittills har vi aldrig sett att en fyrkärnig processor har lyckats toppa en åttakärnig processor och så lär inte vara fallet den här gången heller. Med det sagt är det långtifrån alltid som du har behov av åtta kärnor, så låt inte det på egen hand avgöra vilken processor du ska välja.

När det gäller prestanda när en kärna används har Intel en större chans att utmana AMD, detta tack vare högre klockfrekvens och Superfin-tekniken.

Det innebär att du kan räkna med högre prestanda i program som Chrome, Office och Photoshop med Tiger Lake än med AMD Ryzen 4000. Enligt Intels egna siffror handlar det om ”över 20 procent snabbare kontorsproduktivitet jämfört med konkurrerande produkter”.

Går vi vidare till spelprestanda bjuds vi som sagt på Intel Iris Xe i Tiger Lake, en ny grafikkrets som erbjuder upp till 96 så kallade EU-enheter och upp till 16 megabyte L3-cache. Det innebär att det för första gången är möjligt att spela krävande titlar som Borderlands 3, Far Cry New Dawn och Hitman 2 med den inbyggda grafiken.

Spelprestanda
Foto: IntelNya grafikkretsen Intel Iris Xe erbjuder betydligt högre prestanda än sina förgångare.

Exakt hur det är med den saken får vi reda på först när de första datorerna med Tiger Lake har börjat säljas, men det ser minst sagt lovande ut för Intel på den här fronten.

I sammanhanget kan även nämnas att Tiger Lake har stöd för minnen av typen LPDDR5/5400 och LPDDR4X/4267. AMD har å sin sida endast stöd för LPDDR4X/3733, något som också talar till Intels fördel.

Slutsats

Eftersom Intel plockar hem två av tre delsegrar väljer vi att utse Tiger Lake till ny herre på täppan, åtminstone så länge som du inte har behov av en bärbar dator med åtta kärnor.

Vill du ha en hyfsat kraftfull dator till ett rimligt pris gör du onekligen klokt i att vänta in de nya modellerna med Tiger Lake.

Totalt kommer det att finnas över 150 modeller från Acer, Asus, Dell, Dynabook, HP, Lenovo, LG, MSI, Razer och Samsung att välja mellan, varav 20 modeller släpps redan nu i höst.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander