Senare versioner av Android har stöd både för två appar samtidigt och något som kallas bild i bild (picture-in-picture, eller pip). Det senare innebär att till exempel en video kan visas i en liten ruta i ett hörn medan du använder resten av skärmen till annat.

Det här kan vara väldigt användbart. Du kan till exempel slötitta på film samtidigt som du surfar. Det kan också vara väldigt irriterande, till exempel när Google Maps utan att du vill det krymper till en liten ruta och fortsätter att ge dig köranvisningar efter att du lämnat appen.

Alla appar stöder inte den här funktionen, men för de som gör det kan du faktiskt själv välja om den ska vara aktiverad eller inte. Vi visar hur det går till i en Samsung med Android 10.

På grund av alla telefontillverkares ovana att använda egna gränssnitt kan det se annorlunda ut i din telefon. Men använder du sökfunktionen som i steg 1 bör du lätt kunna hitta rätt.

Bild i bild

1. Sök bild

Gå till telefonens inställningar. Eftersom det kan vara svårt att hitta rätt beroende på telefon, använd förstoringsglaset och sök efter bild.


Bild i bild

2. Särskild åtkomst

Klicka på Särskild åtkomst Bild i bild i sökresultaten. Rulla till Bild i bild och klicka.


Bild i bild

3. Lista

Du ser en lista med alla appar som har stöd för funktionen och om den är tillåten. Klicka på önskad app.


Bild i bild

4. Stäng av

Nu kan du använda reglaget längst till höger för att stänga av behörigheten för appen att skapa ett bild i bild-fönster.