I smarta telefoner hörs ofta ett litet ljud när du tar en skärmbild. I Windows finns tangenten PrtScr (eller PrtSc eller Print Screen, beroende på tangentbord), men den är ljudlös.

Den här tangenten har funnits på våra tangentbord hur länge som helst och den har haft funktionen att göra en skärmbild lika länge som Windows har existerat. Du vet säkert hur den fungerar – tryck på knappen, öppna valfritt bildredigeringsprogram och klistra in.

Om du vill ha ett litet blipp eller någonting annat när du trycker på tangenten, som en påminnelse, så måste du ordna det själv. Det kräver bland annat att du ändrar i systemregistret, vilket alltid har sina risker.

Vår vanliga varning om att ta det försiktigt vid användning av Registereditorn gäller alltså. Det här tipset är inte för alla, men passar dig som gillar att mixtra lite och förändra Windows.

Skärmbild

1. Registret

Starta Registereditorn genom att klicka på Startknappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen) HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\.Default.


Skärmbild

2. Nytt värde

Högerklicka på .Default i vänstra panelen och välj Nytt, samt därefter Nyckel. Ge den nya nyckeln namnet Snapshot.


Skärmbild

3. Ljud

Gå till Inställningar, välj System och sedan Ljud. Rulla ned och klicka på Ljud Kontrollpanelen. Byt till fliken Ljud.


Skärmbild

4. Snapshot

Leta upp Snapshot under Programhändelser och välj något passande ljud. Stäng med OK. Testa att det fungerar.