Deltacos smarta hem-system har verkligen många olika komponenter att välja bland. Här finns allt från fyra sorters kameror, glödlampor i vitt och färg, filament-lampor i många storlekar, smarta trådlösa strömbrytare för både inomhus- och utomhusbruk, en dörrklocka med kamera, fläktar och till och med en vattenkontroller.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Deltaco Smart Home är en ojämn historia. Lamporna och de trådlösa strömbrytarna fungerar riktigt bra, kamerorna fungerar riktigt dåligt. Appen är lättanvänd och pedagogisk, men inställningsmöjligheterna är samtidigt få. Priset är dock lågt, så väljer man bara rätt komponenter (det vill säga inga kameror) blir det riktigt bra och prisvärt.

Positivt

  • Lättanvänd och pedagogisk app.
  • Billigt.
  • Bra lampor och trådlösa strömbrytare.

Negativt

  • Begränsade inställningsmöjligheter.
  • Dåliga kameror.
  • Bitvis svårinstallerat.
Det är dessutom komponenter som prismässigt står sig väl i konkurrensen, ofta till en bråkdel av vad konkurrenternas produkter kostar. Rgb-glödlampor för 150 kronor och ip-kameror för 300 kronor är exempelvis ruskigt billigt.

Men tyvärr visar sig kvaliteten på komponenterna skifta rätt rejält. Vissa är riktigt bra och mycket prisvärda, andra är i praktiken nästan oanvändbara.

Småknepig installation

Att komma igång med Deltacos Smart Home är till en början lätt. Det är bara att ladda ned appen, registrera ett konto, välja plats och namn för hemmet och sedan börja lägga till enheter. Här börjar det dock bli lite småknepigt. Vissa enheter går hur lätt som helst att installera, men för de flesta måste vi försöka både en och två gånger innan de hittas.

Vi får konstiga felmeddelanden om att nätverklösenordet är för långt fast enheterna ändå hittas och måste vid flera tillfällen ha dem alldeles intill routern för att de ska hittas och registreras. Dessutom får vi aldrig det automatiska sökandet efter enheter att fungera, utan måste lägga till samtliga manuellt. Och det är bara 2,4 GHz-nätverk som fungerar.

När de väl är installerade är det dock väldigt lätt att styra och ställa in de olika komponenterna. Appen är på svenska och mycket pedagogisk, och vi har inga problem att skapa scheman och andra smarta automatiska åtgärder för vårt smarta hem. Exempelvis går det att låta sådant som temperatur, väder och soluppgång/solnedgång utlösa en viss typ av händelser, som att tända lampor, starta en fläkt eller stänga av alla kameror.

Enkelheten innebär tyvärr också att appen bitvis är rätt begränsad, med lite för få inställningsmöjligheter för vissa av komponenterna. En viss buggighet finns också med enskilda engelska meningar här och där som har missats i översättningen.

Ett plus dock för möjligheten att röststyra med Alexa eller Google Assistent.

Väldigt ojämn kvalitet

Det stora problemet för Deltaco Smart Home är dock den ojämna kvaliteten på komponenterna.

Det som fungerar riktigt bra är de trådlösa strömbrytarna. De kan slås på och av både genom en knapp på brytaren eller via appen och de kan förstås också schemaläggas och automatiseras. De finns både för inomhus- och utomhusbruk och kan dessutom fås med bevakning av strömförbrukningen. Med dessa stöter vi inte på några problem och de fungerar felfritt under hela testet.

Nästan lika bra är lamporna, både filament och led-lamporna i vitt och färg. De är lättstyrda med appen och kan precis som strömbrytarna enkelt schemaläggas och automatiseras. Den enda egentliga invändningen är att de är något ljussvaga, med 470 lumen som mest för filament-lamporna och 810 lumen för led-lamporna.

Även sådant som vattenkontrollern och fläktarna fungerar bra och som förväntat.

Det som däremot inte fungerar som önskat är kamerorna. Här är kvaliteten tyvärr riktigt låg, så pass låg att inte ens kamerornas låga priser gör dem prisvärda.

Till att börja med är de väldigt plastiga och känns billiga. Upplösningen är godkänd (1080p) på några av dem, men underkänd (720p) på andra. Bildkvaliteten är inte heller något att hurra för, särskilt när det är mörkt eller dåliga ljusförhållanden. De laggar också väldigt och tappar bitvis uppkopplingen helt. Det är också för kamerorna som bristen på inställningsmöjligheter blir som tydligast.

Kort sagt, kamerorna är inget att ha, trots det låga priset. Men nöjer man sig med lamporna och de trådlösa strömbrytarna är Deltaco Smart Home ett bra och prisvärt smarta hem-system.

Specifikationer

Produkt: Deltaco Smart Home
Testad: September 2020.
Tillverkare/kontakt: Deltaco, deltaco.se.
Systemkrav: Router, smartphone med Android eller IOS.
App på svenska: Ja.
Komponenter: Led-lampor, filamentlampor, trådlösa strömbrytare, ip-kameror, fläktar, vattenkontroller och dörrklocka med kamera.
Cirkapris: Komponenter från 100 till 800 kronor.
Prisexempel: Lampa 99 kronor hos CDONNätverkskamera 699 kronor hos Webhallen

Betyg: 3 av 5