Dynabook Portégé X30L testades i September 2020 och uppdaterades i januari 2021 med nytt aktuellt pris och omdöme.

Dynabook tappade inte tempot när de 2019 droppade namnet Toshiba och fick eget varumärke. Snygga och praktiska kontorslaptops har kommit på löpande band. Nu är banden helt klippta sedan Toshiba sålde sin del av Dynabook. Om det påverkar utbudet återstår att se, men om nya Portégé X30L är en indikation så ser framtiden intressant ut. Detta påkostade bygge imponerar framför allt med extremt låg vikt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Portégé X30L är inte bara superlätt, utan en genomtänkt konstruktion gör att den fortfarande känns överraskande stadig. Men bra bildskärm, praktiskt funktionsutbud, stabila prestanda och stillsam, problemfri drift kommer den nära perfektion. Men faller på ett par detaljer. Kan du tolerera undermåligt ljud eller kompensera med hörlurar och externa högtalare, är det en lysande liten dator.

Positivt

  • Superlätt men ändå stabil.
  • Bra kontorsprestanda.
  • Överraskande bra bildskärm.
  • Rent system.

Negativt

  • Inte maxad batteritid.
  • Usla högtalare.
  • Onödigt kompakt tangentbord.
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Portégé X30L-G-10J
Pris: Från 18 190 kronor hos Prisjakt

Vi får gräva i arkiven men frågan är om inte de 842 gram den väger gör den till den lättaste laptop vi någonsin testat. Om inte så är det väldigt nära. Den slår i alla fall ett helt gäng maskiner från tester senaste åren som alla landade precis under ett kilo. För att inte tala om föregångaren Portégé X30-F som vi testade förra hösten. Nya modellen har bantats med 1,7 hekto. Det är väldigt mycket i sådana här sammanhang.

Inte bara är datorn rejält mycket lättare, Dynabook lyckas samtidigt få till ett stabilare bygge. Deras datorer, i alla fall de lite lyxigare som vi brukar testa, har länge haft spänstigt magnesiumchassi, men med små förbättringar är det nu i mer helgjutna stycken och lite styvare än tidigare.

Matt metall nästan överallt

Till det yttre är det gråsvarta ytor i matt metall med inslag av ljusare silverfärg runt gångjärnet. Dess 13-tumsskärm har inte supertunna kanter, så faktum är att datorn är lite bredare och framför allt djupare än många alternativ just nu. Ytorna håller sig behagligt svala när vi jobbar på datorn. Endast lite på undersidan samt runt fläktutblåset runt skärmen blir det lite ljummare. För det mesta jobbar datorn helt fläktfritt, men i enstaka fall kan aktiv kylning gå igång. Den är då fortfarande inte särskilt högljudd.

Portégé X30L
Portégé X30L är inte egentligen extremtunn eller extremt kompakt, utan är byggd för bekväm användning, den låga vikten till trots. 

Vi förväntar oss i och för sig ingen enorm värmeutveckling. Här sitter en pigg Intel-processor, tionde generationens Core i7 med sex kärnor. Men det är en Core i7 av strömsnålare typ. Lite ironiskt kanske att denna dator dyker upp precis när generation 11 från Intel är presenterad, men så är det ofta med företagsdatorer. De låter konsumentsidan prova på nya tekniken först innan de sedan adopterar den. Grafikkretsen är Intels enklaste, vanliga UHD Graphics, som driver gränssnittet och mediauppspelning utan problem men inte räcker till så mycket mer.

Det här är en dator utmärkt för surf och Office-jobb, och till och med intensivt sådant – tunga Powerpoint-presentationer, många webbläsarflikar och andra program igång parallellt. Ska du köra något mer fokuserat tungt som jobba i Photoshop så går det också, men du bör inte utmana datorn med för mycket annat samtidigt. Datorn har 16 GB snabba ddr4-minnen och en snabb 512 GB ssd. Det finns också variationer på detta att hitta i handeln.

Bättre skärm än väntat

Även bildskärmen håller överraskande hög klass. Upplösningen är förväntade 1920x1080, vilket blir godkänt skarp på en 13-tummare. Den har nästan 180 graders betraktningsvinklar, skönt matt skärm som håller reflexer minimala, och bra stuns i ljusstyrkan på ungefär 470 cd/m2. Kontrasten är god och bakbelysningen utmärkt jämn.

Skärmen har också rejält färgomfång och matchar i princip srgb, med bättre färgkorrekthet än vi är vana vid i en dator som inte är tänkt främst för mediaskapande. Det gör den mer mångsidig än man först kan tro, och du kan med fördel både redigera enklare film och foton, eller avnjuta en strömmad film med bra kvalitet.

I alla fall om du har hörlurar ipluggade. För om skärmen är en positiv överraskning är högtalaren raka motsatsen. Den låter som om den vore byggd av rispapper. Tunn, skränig och inget du vill höra på i mer än några sekunder. Datorn har faktiskt stöd för DTS-ljudförbättring med medföljande program. Där finns en equalizer som gör att vi kan dämpa den vassa diskanten. Bra blir det aldrig, men i alla fall klart mindre obehagligt.

Portégé X30L
Stora usb-portar och till och med fast nätverksport. Det får oss att undra hur mycket lättare datorn kunde varit utan...

Det är synd det, då allt annat, från webbkamera till musplatta och kvaliteten i tangentbordet är relativt hög. Tangentbordet är lite märkligt utformat med ovanligt små knappar, men så har det sett ut i flera år nu, Dynabook har tydligen bestämt sig för att det ska se ut, ända sedan Toshiba-tiden. Det funkar att använda, men kan ta lite tid att vänja sig vid.

Många fasta portar

Som i tidigare modeller sitter det en fingeravtrycksläsare i ena hörnet av musplattan. Det är en lite irriterande placering, men det är alltid ett plus att vi får en fingerläsare. Du kan också logga in med ansiktsigenkänning, tack vare en ir-kamera bredvid webbkameran.

En orsak att spana in datorer byggda för företag istället för privatpersoner är att de ofta är lite mer traditionella när det gäller fasta anslutningar. Inte i det trådlösa, här är det givetvis wifi 6 som gäller. Men tittar vi på fasta portarna får vi både fast nätverksport, fullstor hdmi och dubbla stora usb-portar. Utöver det har datorn och en usb-c, hörlursport och en micro sd-läsare.

En udda detalj är att laddaren som medföljer är av usb-c-typ, och usb-c-porten på datorn stödjer givetvis därmed strömtillförsel. Men på datorn finns också en traditionell rund laddport. Råkar du ha precis rätt laddartyp hemma kan du kanske använda den istället och få en usb-port fri. Men vi kan inte se att detta är något som säljs som tillbehör.

Portégé X30L
Eco Utility. Om du vill känna dig lite grönt duktig.

Godkänd batteritid

Med en ljusstark skärm är det lätt att äta batteri, och har vi den på max och tungjobbar ett par timmar blir det dags att plugga in i närmsta vägguttag för att kunna köra vidare. Skärmen går dock att dämpa till lägsta läge och den är fortfarande tydlig i vanligt inomhusljus. Då går det att spara en hel del på batteriet. Vi går inga extrema resultat, men 15 till 17 timmar är respektabelt. Men med tanke på datorns låga vikt antar vi att vi inte har något jättebatteri under skalet.

Datorn kommer med Windows 10 Pro, och det är helt bloatware-fritt. En digital handbok, ett service- och underhållsprogram, ett som visar systeminformation och ett program med lite extra systeminställningar är allt extra du får. I det sista finns ett behändigt verktyg kallat Eco Utility, där du lätt får koll på hur energisnåla och gröna dina olika systeminställningar är, skärmljusstyrka, timer för viloläge, och så vidare. Det är både bra för att hålla nere batteriförbrukningen, minska batteriets laddcykler, och rent allmänt spara ström.

I de flesta butiker är det här inte direkt någon budgetdator. Vår testade modell, har full beteckning X30L-G-10J, och kostar för det mesta över 22 000 kronor. Men det kan finnas bättre dealar om du letar runt lite. Men med tanke på att allt, utom det komiskt dåliga ljudet och ett kanske lite trångt tangentbord, verkligen håller toppklass för sitt syfte, så kan den absolut vara värd sin slant.

Portégé X30L baksida

Specifikationer

Produktnamn: Portégé X30L-G-10J
Testad: September 2020, uppdaterad januari 2021
Tillverkare: Dynabook
Processor: Intel Core i7-10710U, 1,1 GHz hexa core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 2st usb 3.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning
Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 16h 30min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 30,9 x 21,2 x 1,8 cm
Vikt: 842 gram
Rek. pris: Ingen uppgift
Pris: Från 18 190 kronor hos Prisjakt

Prestanda

Cinebench R20: 1 565 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 142 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 534 poäng
Disk, läsning: 1 611,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5